Bucuresti, Bacau, Brasov, Braila, Galati, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Ploiesti, Timisoara au primit statutul de “poli de crestere†economica, printr-un Memorandum adoptat in sedinta de Guvern. Peste un miliard de euro este disponibila pentru polii de crestere numai prin Programul Operational Regional, finantat de Uniunea Europeana.
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 30 ianuarie 2008, Memorandumul privind sprijinirea dezvoltării integrate a reţelei polilor de creştere din România, în concordanţă cu Conceptul Strategic de Dezvoltare Teritorială a României 2007-2030 şi Cadrul Strategic Naţional de Referinţă 2007- 2013, aprobat de Guvernul României şi Comisia Europeană. Polii de creştere sunt formaţi din centrele urbane mari şi arealul lor de influenţă
Acest memorandum este important întrucât polii de creÅŸtere vor fi finanÅ£aÅ£i prin POR, în cadrul Axei 1 de sprijinire a dezvoltării urbane, dar ÅŸi din celelalte programe cu finanÅ£are europeană (POS Competitivitate, POS Mediu, POS Resurse Umane, POS Transport, Programul NaÅ£ional pentru Dezvoltare Rurală ÅŸi Programul OperaÅ£ional „Dezvoltarea Capacităţii Administrativeâ€).
Scopul acestui act normativ este promovarea oraşelor ca motoare ale dezvoltării regionale şi naţionale, crearea unor noi relaţii urban-rural şi configurarea reţelelor policentrice.
Polii de creştere sunt oraşele de Rang I şi Rang 0 desemnate conform Legii nr. 351/2001 (Bucureşti, Bacău, Braşov, Brăila, Galaţi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Timişoara).
Arealul de influenţă şi nevoile de dezvoltare ale acestora urmează să fie identificate prin analize, studii de specialitate şi consultarea autorităţilor implicate. Pe baza acestor analize se vor elabora Planuri Integrate de Dezvoltare şi planuri de acţiune aferente acestora, cu specificarea activităţilor/proiectelor şi a surselor de finanţare.
Autorităţile publice locale relevante trebuie să îşi consolideze relaţiile funcţionale în teritoriul identificat şi să-şi asume un rol clar în procesul dezvoltării polilor de creştere.
Modalităţile concrete de sprijinire a polilor de creştere prin intermediul programelor finanţate din fonduri europene se va stabili în cadrul Comitetului Naţional de Coordonare (CNC) a programelor operaţionale, aflat în coordonarea Ministerului Economiei şi Finanţelor. Modul de orientare a resurselor naţionale pentru sprijinirea polilor de creştere se va baza pe mecanismele de alocare a resurselor din Bugetul de Stat.
Procesul de sprijinire a polilor de creştere nu va limita accesul celorlalte oraşe – poli urbani de dezvoltare (oraşe cu peste 10.000 de locuitori) la finanţare din POR, tot prin Axa 1, pentru infrastructura urbană, socială, structuri de afaceri, transport urban.
De altfel, prin HG 1424/2007 (programul MDLPL de sprijinire a autorităţilor locale în procesul pregătirii proiectelor finanÅ£abile prin POR), au fost primite ÅŸi propuneri de proiecte de dezvoltare urbană de la câteva oraÅŸe – poli urbani de dezvoltare.
Sursa: Hotnews
bacau, braila, galati… poli de crestere
:)) auzi la ei ma