Momentul adevarului la CAROM

carom.jpgCei peste 500 de angajati care au mai ramas la Carom asteapta cu nerabdare data de 18 februarie, cand se termina cele 30 de zile de la publicarea anuntului de vanzare a societatii si cand vor afla care va fi soarta lor si a combinatului onestean.

Cel mai probabil cumparator al Carom este firma Energy Bio Chemicals, apartinand austriecilor de la Energy Trading Handels GmbH Viena, care au oferit 47,5 milioane de lei pentru combinatul onestean. Celelalte firme care au cumparat Caietul de sarcini ar trebui sa faca o oferta mai buna decat austriecii pentru a deveni patroni la Carom, insa acest lucru nu s-a intamplat pana acum.

Cauciucarii spera sa-si pastreze slujbele

Pentru onesteni, numele firmei care va castiga licitatia nu este important decat prin prisma a ceea ce intentioneaza sa faca viitorul patron cu forta de munca si cu instalatiile de la Carom. Noul proprietar ar putea sa investeasca in combinatul de cauciuc sintetic, sa-l repuna in functiune si sa pastreze forta de munca, insa nimeni nu il poate obliga sa faca aceste lucruri. La fel de bine, el ar putea sa vanda instalatiile la fier vechi si sa-i concedieze pe toti salariatii.
Liderul sindical Vasilica Udrea s-a declarat optimist in privinta viitorului angajatilor si al combinatului, mai ales ca nu exista informatii din care sa reiasa ca firma austriaca ar fi fost vreodata implicata in afaceri cu fier vechi. Ba mai mult, austriecii activeaza in domeniul productiei si comercializarii de carburanti, dispunand si de o fabrica de biodiesel, iar unele instalatii de la Carom ar putea sa le fie de folos in acest sens.

“Morman de fier vechi”

Incertitudini au si austriecii, mai ales in privinta posibilitatilor de a reporni combinatul de cauciuc sintetic de la Onesti, despre care consilierul local Nicolae Grigoras spune ca a ajuns “un morman de fier vechi”. O opinie similara, despre starea in care se afla instalatiile de la Carom, a avut si magnatul rus Iakov Goldovskiy, patronul de la Rafo, care a vizitat combinatul si care a spus ca s-a speriat de ce a vazut acolo; pana si cablurile de telefon s-au furat, dupa cum recunosc chiar si unii salariati ai societatii. “O astfel de intreprindere ar putea sa coste si un dolar”, a spus Goldovskiy, la sfarsitul anului 2006. Magnatul rus Iakov Goldovskiy era interesat sa achizitioneze combinatul, dar a renuntat cand a constatat ca ar necesita investitii prea mari pentru repornire. De atunci a mai trecut inca un an si jumatate, timp in care starea instalatiilor de la Carom nu avea cum sa se imbunatateasca, ci doar sa se inrautateasca. Miliardarul Stefan Vuza, patronul de la Chimcomplex, a fost si el interesat de Carom, dar si el a renuntat la aceasta idee.

E nevoie de investitii

Liderul sindicatului de la Carom, Vasilica Udrea, a infirmat informatiile potrivit carora instalatiile de la Carom ar fi fost descompletate si vandute ca fier vechi. “Instalatiile care functionau la momentul intrarii in faliment sunt functionabile si acum – ne-a declarat Udrea. Fierul vechi care s-a vandut nu provenea de la aceste instalatii, care sunt functionabile si care pot fi repornite”. Chiar si in conditiile in care cele spuse de Udrea sunt adevarate, repornirea productiei de cauciuc sintetic tot ar necesita investitii masive: 35 milioane de euro ar fi necesare doar pentru instalatia E2, conform unor surse neoficiale. Onestenii spera ca austriecii, in cazul in care ei vor castiga licitatia, vor avea puterea financiara pentru a face investitiile necesare si pentru a putea reporni combinatul Carom.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. aiurea o sa reporneasca..cine stie ce interese ascunse au austriecii. Ori o inchid de tot sau o sa produca cins stie pe acolo cu un numar restrans de muncitori.
    Sunt prea multi bani de investit la un asa mare combinat din care s-a furat pe rupte. Chiar nu raspunde nimeni de acest jaf????

Adauga un comentariu

*