3 milioane de dolari pentru Catedrala

sedinta-cj.jpgCel mai interesant aspect al bugetului judetean pe acest an este ca banii catre orasele si comunele bacauane nu au mai fost repartizati pe baza formulei din 2007, impusa de legislatia de atunci, ci pe baza unor criterii stabilite de comun acord de consilieri si presedintele consiliului judetean.

Discutiile purtate pe seama bugetului judetean din acest an nu au fost la fel de aprinse ca in anii precedenti, acesta fiind pana la urma acceptat de toti consilierii judeteni, fiind aprobat in unanimitate. Au existat si cateva amendamente, care, in marea lor majoritate si-au gasit rezolvarea. Consilierul liberal, Silvestru Dogaru a cerut alocarea unei sume de bani pentru balastarea unui drum, DJ 252B, ce leaga comunele Sarata si Nicolae Balcescu. Colegul sau de partid, medicul Mihai Ichim, a cerut o suplimentare de bani necesari Spitalului de Pediatrie Bacau. La randul lui, democrat-liberalul Gheorghe Pricopie a supus atentiei starea deplorabila a Drumului Judetean 207 F, Beresti Bistrita-Racova. Pentru prima data, Serviciul de Ambulanta Judetean Bacau a primit suma de doua milioane lei, bani care vor fi folositi pentru igienizarea sediului central.

Viitorul Aeroprtului costa 44 milioane euro

In ceea ce priveste Aeroportul International Bacau, acesta are alocat un buget de 3, 7 milioane lei. Presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, a apreciat ca aceasta suma este mult prea mica in concordanta cu nevoile acestui obiectiv, dar ca problema aeroportului va fi rezolvata odata cu concesionarea acestuia. “Asa cum stiti in prezent se lucreaza la elaborarea unei noi strategii in ceea ce priveste viitorul aeroportului. Dupa primele date oferite de firma de consultanta, cei care vor prelua aeroportul trebuie sa faca investitii de peste 44 milioane de euro. Oricum, impreuna cu firma de consultanta Deloitte vom intocmi un caiet de sarcini pe care il voi supune spre aprobare in viitoarea sedinta ordinara”, a declarat presedintele CJ Bacau.

Functionare si dezvoltare

Potrivit raportului de specialitate la proiectul de hotarare prin care s-a propus aprobarea bugetului pe acest an al judetului Bacau, in structurarea acestuia s-au avut in vedere doua componente: buget de functionare si buget de dezvoltare. “Pentru Catedrala se vor aloca minim 3 milioane de dolari, respectiv 7,5 milioane de lei, cu posibilitatea ca la proxima rectificare sa mai suplimentam cu cel putin 2 milioane de lei, asta numai daca lucrarile o vor impune. La Spitalul Judetean de Urgenta si la cel de Pediatrie avem multe proiecte pe care le realizam in parteneriat, cofinantarea acordata de Consiliul Judetean ridicandu-se la 5,2 milioane de lei. In ceea ce priveste serviciile de asistenta sociala, acestea vor avea o felie importanta din buget, aproximativ 77 milioane lei. Cultura va primi aproximativ 10 milioane de lei, suma ce reprezinta salarii, mici investitii si reparatii. Un capitol aparte il constituie reabilitarea si intretinerea drumurilor judetene, care vor avea alocate circa 50 de milioane de lei, suma ce cuprinde cofinantari si diverse lucrari licitate in anul 2007, dar si alte patru obiective propuse spre a fi finantate, care vizeaza drumurile judetene: 206, 116 B, 119 si 116. Pe aceste tronsoane se vor realiza reparatii capitale si nu reparatii curente sau plombari”, a declarat Dragos Benea.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*