Anul acesta se implinesc 600 de ani de la atestarea documentara a Bacaului ca asezare urbana. Din pacate, autoritatile actioneaza de parca ieri ar fi aflat.
Ceea ce ar fi trebuit sa fie un proiect grandios, elaborat profesionist si cu multa chibzuinta, risca sa se transforme intr-o insiruire de evenimente disparate, organizate mai mult ori mai putin pripit, fara o viziune unitara. Cel putin aceasta este concluzia intalnirii dintre reprezentantii administratiei locale si oamenii de cultura si arte din Bacau. Elanul si initiativele nu au lipsit din partea celor chemati sa contribuie la aceasta sarbatoare – scriitori, plasticieni, oameni de cultura, istorici, sefi de institutii cu activitate in domenii ce se intersecteaza cu istoria mai mult ori mai putin actuala a municipiului. A lipsit insa viziunea unitara care sa reuneasca initiativele si entuziasmul. A veni dincolo de 1 februrie pentru a cere idei, a planui formarea unor „grupuri de lucru” care sa lucreze la un vag „plan de activitati” este semn de delasare, in cel mai bun caz.
Timpul striveste finantarea
Cel mai grav este ca a inceput deja numaratoarea inversa pentru conceperea si depunerea proiectelor de catre administratia locala. Desi sunt sume importante alocate acestor evenimente, timpul ramas este unul foarte, foarte scurt – mai putin de 30 de zile. Orice specialist care a intocmit macar un proiect de finantare din bani publici stie ca, pentru a fi eligibil, un asemenea proiect necesita o elaborare minima. Ori, in acest caz, sunt putini cei care au experienta in conceperea de proiecte dintre participantii la intalnire, cat despre un ajutor din partea Consiliului Local sau al Primariei nu s-a vorbit nimic.
Unii au tras semnalul de alarma
„Ar fi bine ca banii sa ajunga la adevaratii oameni de cultura, la adevaratii creatori, la cei care pot contribui la transformarea acestei sarbatori intr-un eveniment memorabil. Sa nu ne intalnim la anul si sa vedem ca am cheltuit banii degeaba.” – acesta a fost mesajul clar si direct pe care artisul Mihai Chiuaru l-a adresat oamenilor administratiei. Si nu a fost singurul care a simtit pericolul ca fondurile de zeci de miliarde de lei vechi sa ajunga pe mana unora care au prea putin de-a face cu istoria, cultura si arta Bacaului, cu identitatea sa reala, desprinsa de conjuncturi politice si financiare.
Idei bune
Reglementarea legala a problemei stemei municipiului Bacau (de care nu s-a ocupat nimeni ani intregi), emiterea unei medalii jubiliare, editarea unui volum de documente istorice despre Bacau si a unuia cu imagini vechi si noi, comandarea unor marci postale si ilustrate cu amprenta locala, refacerea zborului Marii Uniri Bacau-Blaj (se implinesc 90 de ani de la eveniment), achizitionarea unui imobil de epoca pentru crearea unui muzeu al Bacaului, un film despre Bacaul de altadata, o tabara de sculptura in urma careia municipiul sa fie imbogatit cu lucrari de arta contemporana, expozitii de maximafilie cu exponate unicat etc etc. Toate acestea si inca multe altele au fost propuse, insa, vorba unui participant „Ce bine daca ne reuneam acum un an, acum stateam mai linstiti, nu gafaiam in halul asta!”.
Nelu BROSTEANU
fratilor, mai schimbati sondajul ala, ca nu mai intereseaza pe nimeni! sau asteptati inca o ninsoare, din lipsa de idei? trece timpul…