Retea noua de apa in 10 ani

Pentru a elimina pierderile de pe retelele de apa ale Onestiului, care sunt de circa 40 % in acest moment, ar trebui schimbate toate conductele, aflate acum in stare avansata de degradare.

Cu inlocuirea infrastructurii este de acord si conducerea SC Apa-Canal SA Onesti, furnizorul de apa din municipiul de pe Trotus, care incearca sa tina situatia sub control, reparand de zor conductele sparte si mobilizand un numar mare de muncitori in acest scop. “Sunt locuri in care s-au format paraiase, iar noi nici nu le sesizam, pentru ca n-avem cum; noi ne dam seama numai daca facem comparatia cu indicatiile contorului de la intrarea in oras, de unde preluam apa de la SC Apa Serv SA Bacau”, a precizat Cornel Fantana (foto), administratorul unic al SC Apa-Canal SA Onesti.

Pierderi platite indirect

Pierderile sunt suportate de furnizor, intrucat aproape toti consumatorii din municipiu sunt contorizati individual; pentru cei intrati recent in sistem, s-a prevazut achizitionarea a 730 de contoare, dintre care mai mult de jumatate s-au montat deja, valoarea acestora fiind de aproximativ 80.000 de euro. Insa pierderile sunt compensate prin majorarile tarifelor de distributie a apei potabile, asa cum s-a intamplat si in acest an, cand apa s-a scumpit cu 12,2 %, iar serviciul de canalizare-epurare cu 26,4 %.

Conducte noi pe Aleea Parcului

Masura cea mai eficienta pentru stoparea pierderilor este inlocuirea retelelor, care a si inceput, inca de anul trecut, cand s-au schimbat conductele din Aleea Parcului, investitia ajungand la 71.083 lei (peste 710 milioane de lei vechi). Tot anul trecut s-a realizat si devierea coloanei pe Calea Scutarului (20.945 lei), caminul pentru canalizare din bulevardul Oituz 35 (9.359 lei) si alimentarea cu apa pe Strada Magurii (2.395 lei). Pentru anul acesta, a fost prevazuta intocmirea proiectului tehnic pentru reabilitarea retelei de apa potabila in zona Republicii – Casinului – Florilor – Teilor – Rosetti, estimat la circa 30.000 de euro, lucrarile urmand sa inceapa de la anul.
Inlocuirea conductelor de apa urmeaza sa se faca etapizat, pe baza unui program avizat de Directia Apelor Siret si aprobat de Administratia Nationala Apele Romane. “In decurs de 10 ani de zile, Onestiul ar putea avea retea noua – a estimat administratorul unic al SC Apa-Canal SA Onesti, Cornel Fantana. Numai asa putem elimina pierderile”. In evidentele autoritatii nationale in domeniu, ANRSC, Onestiul figureaza cu pierderi medii, de 35–40 %, in timp ce orase precum Slobozia, Targu Mures si Calarasi au pierderi de 65 % sau chiar mai mult.

La termic e mai bine

Pe partea de termoficare, lucrurile stau mult mai bine: toate conductele termice din oras au fost inlocuite, iar in interiorul blocurilor au fost schimbate in jumatate din oras. Situatia buna la acest capitol s-a datorat unei ample strategii de termoficare, propusa de primarul municipiului, Emil Lemnaru, si aprobata de consilierii locali.
Intr-o prima etapa, s-a finalizat constructia celor 22 de centrale termice de cartier si, cu aceasta ocazie, s-au montat si conducte noi, pana la blocuri. In a doua etapa, s-a trecut la contorizarea individuala si distributia energiei termice pe orizontala, acest lucru presupunand si inlocuirea conductelor termice pe casa scarilor, dar si in interiorul apartamentelor. Pentru jumatate dintre apartamentele Onestiului, lucrarile au fost realizate anul trecut, iar la imobilele ramase vor fi terminate anul acesta.
Inlocuirea conductelor termice inseamna si reducerea cheltuielilor datorate pierderilor pe retea, fapt resimtit si in facturile onestenilor, care au scazut semnificativ in unele situatii. Mai ramane de facut inlocuirea conductelor de apa rece, care genereaza pierderi ce sunt suportate tot de locatari, dar in mod indirect, prin majorarea tarifelor de distributie.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*