A murit Tom Lantos

Congressman-ul Tom Lantos, singurul supravieţuitor al Holocaustului din Congres, a murit, a anunţat, luni dimineaţă, purtătorul său de cuvânt, Lynne Weill, citat de AP.

Lynne Weill a spus că Lantos, în vârstă de 80 de ani, a murit la Bethesda Naval Medical Center, din Maryland.

Lantos, fost şef al Comitetului de Afaceri Externe, a dezvăluit luna trecută că a fost diagnosticat cu cancer la esofag.Atunci, el a precizat că va servi al 14-lea mandat al său dar nu va participa la alegerile din districtul California de Nord, pentru un nou mandat.

Când a făcut anunţul, a fost un adevărat şoc pentru toată lumea, mai ales că Lantos şi-a asumat mandatul doar cu un an înainte, când democraţii au redobândit controlul Congresului. El a spus atunci că sensul întregii lui vieţi a fost pregătirea pentru această funcţie.

Lantos se referea la el însuÅŸi ca „Un american prin alegere” pentru că a fost născut de părinÅ£i evrei în Budapesta, Ungaria ÅŸi avea doar 16 ani când Adolf Hitler a ocupat Ungaria în 1944. A reuÅŸit să supravieÅ£uiască prin două evadări dintr-o tabără de muncă ÅŸi cu ajutorul unui diplomat suedez – Raoul Wallenberg – care a folosit statutul său oficial ÅŸi posibilităţile lui de a emite vize pentru a salva mii de evrei unguri.

Mama lui Lantos, precum şi mulţi membri ai familiei sale au pierit în Holocaust.

Adauga un comentariu

*