Guvernul României este în pericol să încalce în acest an prevederile Uniunii Europene referitoare la deficitul bugetar, au avertizat marţi miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană /EcoFin/, transmite Bloomberg.
‘Există un risc serios ca limita de deficit bugetar de 3 la sută din Produsul Intern Brut să fie încălcată în viitorul apropiat. ÃŽn plus, proiectul bugetar nu ajută la soluÅ£ionarea dezechilibrelor macroeconomice’, se arată într-un raport dat publicităţii marÅ£i de miniÅŸtrii europeni de FinanÅ£e reuniÅ£i la Bruxelles.
‘Economia românească dă semne clare de supraîncălzire cu o creÅŸtere a deficitul de cont curent. Deficitul de mână de lucru calificată ÅŸi creÅŸterea puternică a salariilor afectează competitivitatea. CreÅŸterea rapidă a gradului de îndatorare a gospodăriilor este un alt semn al supraîncălzirii’, apreciază miniÅŸtrii europeni de FinanÅ£e.
Consiliul Ecofin a decis să sprijine recomandarea Comisie Europene care a apreciat că România ‘trebuie să Å£intească spre indicatori bugetari mai ambiÅ£ioÅŸi în 2008 ÅŸi în anii următori’. ÃŽn plus, executivul european a apreciat că România ar trebui să adopte politici care să limiteze presiunile inflaÅ£ioniste, inclusiv o politică salarială adecvată.
Guvernul de la Bucureşti mizează pe un deficit bugetar de 2,7 procente din PIB în acest an. La începutul acestei luni, prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va limita creşterea salarială în sectorul public pentru a coordona politica economică cu eforturile Băncii Naţionale referitoare la controlul inflaţiei. Premierul a anunţat că salariile în sectorul public vor creşte cu maxim 11 procente în 2008, comparativ cu o majorare medie de 20 de procente anul trecut. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a apreciat luna trecută că cheltuielile guvernamentale sunt un factor cheie care ar putea accelera inflaţia în acest an.
Bugetul general consolidat a înregistrat, în 2007, un deficit de circa 9,991 miliarde de lei, cifră care reprezintă 2,4 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat recent, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Ţinta iniţială a deficitului bugetar pentru 2007 a fost stabilită la 2,7 la sută din PIB, diminuată, ulterior, la 2,4 la sută din PIB. Potrivit calculelor Comisiei Europene deficitul bugetar al anului trecut a fost de 2,7 la sută.
Pentru 2008, ţinta de deficit bugetar este 2,7 la sută din PIB, nivel care ar putea fi redus la doi la sută, în urma unei rectificări care ar pute fi operată de Guvern în martie. Comisia Europeană se aşteaptă, însă, la un deficit de 3,2 la sută şi la unul superior pentru 2009, de 3,9 la sută, dacă nu sunt adoptate politici mai ferme.
Ministrul român al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, participă marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană /EcoFin/. În şedinţa de marţi, miniştrii europeni ai Economiei şi Finanţelor urmează să adopte opiniile privind programele actualizate de stabilitate /Germania, Finlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda/ şi convergenţă /România, Ungaria, Slovacia, Suedia şi Marea Britanie/. ROMPRES