Nokia a demarat producţia la fabrica de la Jucu

Nokia a început producţia de dispozitive mobile la fabrica sa de la Jucu, din judeţul Cluj, momentul fiind marcat printr-un apel realizat cu primul telefon Nokia fabricat în România, un model Nokia 1200.

Apelul a fost efectuat de Juha Putkiranta, senior vice president Nokia, către Ambasadorul Finlandei în România, Excelenţa Sa Tapio Saarela.

La inaugurare au mai luat parte preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, precum şi consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai firmei Tetarom, care administrează parcul industrial de la Jucu, aflat la 18 kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ.

Decizia de a amplasa noua fabrică Nokia în România a fost anunţată în primăvara anului 2007 ca urmare a cererii crescute de dispozitive mobile pe pieţele din Europa de Est şi Africa. Zona Cluj a fost aleasă datorită disponibilităţii unei forţe de muncă calificate, logistica internă şi externă eficientă, tradiţia industrială a zonei şi, nu în ultimul rând, datorită posibilităţii de a construi un parc industrial pentru a găzdui furnizorii şi partenerii Nokia.

‘Suntem încântaÅ£i de faptul că oamenii din România, care ne împărtăşesc viziunea, sunt dornici să vină să lucreze la Nokia. ÃŽn fiecare săptămână, noi angajaÅ£i se alătură echipei noastre. Fabrica de la Cluj va deveni o parte importantă a reÅ£elei noastre globale de centre de producÅ£ie ÅŸi va opera conform aceloraÅŸi procese, cerinÅ£e de calitate ÅŸi standarde regăsite în toate fabricile Nokia,’ a declarat Juha Putkiranta.

Lucrările de construcţie au început în luna iulie a anului 2007, iar prima etapă s-a încheiat într-o perioadă record, de doar şapte luni. Se estimează că inaugurarea oficială a fabricii va avea loc în trimestrul al treilea al acestui an. În prima etapă a demarării producţiei, Nokia va angaja la Cluj un număr estimativ de 500 de oameni, iar până la sfârşitul anului 2009, fabrica va avea aproximativ 3.500 de angajaţi.

Potrivit oficialilor clujeni, acordul cu Nokia are o valabilitate de 30 de ani, iar pentru toată această perioadă investitorul va fi scutit de impozitul pe imobile. Reprezentanţi ai Nokia au precizat că fabrica va produce telefoane mobile pentru consumatori din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Pentru a facilita instalarea companiei finlandeze în judeţ, Consiliul Judeţean a demarat construirea unui parc industrial care va avea o suprafaţă de 159 de hectare, platforma Nokia urmând să ocupe 90 ha. În acest parc vor mai veni şi alte firme, care vor desfăşura activităţi conexe producţiei de telefoane mobile.

Utilarea terenului a costat 33 de milioane de euro, iar zona va fi legată de Cluj-Napoca printr-o autostradă urbană, având în vedere că se preconizează ca parcul să fie vizitat zilnic de puţin 300 de camioane.

În urma venirii la Cluj a companiei finlandeze, se vor crea aproximativ 15.000 de locuri de muncă. În anul 2010, sumele care se vor aduna doar din taxele salariale ale angajaţilor Nokia şi ale firmelor conexe vor fi de 59 de milioane de euro.

Prima linie de fabricaţie va funcţiona cu 200 de oameni într-un singur schimb, dar până la sfârşitul anului uzina va ajunge la 1.200 de salariaţi, care vor lucra în două schimburi. Salariile pentru angajaţii români nu sunt deosebite, personalul din producţie primind 800 de lei/lună brut plus bonuri de masă şi o masă de prânz gratuită oferită în fabrică.

Cu toate acestea, venirea în zonă a investitorului finlandez s-a resimţit puternic în domeniul imobiliar, terenurile din localitatea Jucu, înregistrând un preţ de 60 de ori mai mare decât în urmă cu doi ani, de circa 120 de euro/metru pătrat.

În oraşul Bochum, din vestul Germaniei, unde Nokia s-a decis să închidă uzina şi să transfere activitatea în România, au protestat duminică peste 6.500 de persoane, care s-au reunit într-un lanţ uman.

O delegaţie a sindicatului angajaţilor din Germania intenţionează să se deplaseze marţi în Finlanda pentru a se întâlni cu conducerea întreprinderii şi a încerca să o convingă să vină cu soluţii de salvare.

Grupul finlandez de telefonie mobilă şi-a anunţat intenţia de a închide la jumătatea anului 2008 ultima uzină producătoare de telefoane mobile din Germania, având 2.300 de angajaţi şi de care depind indirect alte câteva mii de locuri de muncă. Conducerea Nokia ţine ferm la decizia sa de a-şi transfera producţia în România, unde costul forţei de muncă este mai puţin ridicat decât în Germania.

Adauga un comentariu

*