O nouă specie de reptilă zburătoare preistorică, descoperită în China

rept.jpgPaleontologii au descoperit în nord-estul Chinei fosila unei noi specii de reptilă zburătoare preistorică, relatează AFP.

Această reptilă de dimensiuni reduse, de mărimea unei vrăbii, trăia în urmă cu circa 120 de milioane de ani. Lipsită de dinţi, ea prezintă mai multe caracteristici anatomice unice, în special gheare încovoiate care îi permiteau să se agaţe de ramurile copacilor.

Echipa care a descoperit resturile sale fosilizate în vestul provinciei Liaoning crede că aceasta se hrănea cu insecte şi trăia ascunsă în păduri.

Descoperirea este cu atât mai surprinzătoare cu cât foarte rar sunt găsite fosile de pterozauri (reptile zburătoare), iar în acest caz este vorba de o nouă specie.

Ea are, de asemenea, implicaţii în privinţa înţelegerii evoluţiei pterozaurilor, reptile care au străbătut cerul timp de 230 de milioane de ani înainte de a dispărea în urmă cu 65 de milioane de ani, potrivit autorilor unui articol apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Această fosilă ‘deschide un nou capitol în istoria evoluÅ£iei pterozaurilor’, a explicat Alexander Kellner, profesor de paleontologie la Universitatea federală din Rio de Janeiro, unul dintre autorii articolului.

Noua specie, numită Nemicolopterus crypticus, aparţine unei ramuri a familiei reptilelor care numără pterozauri mult mai mari şi care se hrăneau cu peşte.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu pentru moment dacă această ramură conţine şi alte exemplare de tip Nemicolopterus
crypticus sau dacă cel descoperit constituie o anomalie.ROMPRES

Adauga un comentariu

*