România va utiliza numere naţionale scurte pentru servicii armonizate la nivel european

ANRCTI supune consultării publice proiectul de decizie privind alocarea şi utilizarea unor numere naţionale scurte pentru servicii armonizate la nivel european: numerele naţionale pentru servicii armonizate cu caracter social de forma 116(xyz) şi numerele naţionale pentru servicii de informaţii privind abonaţii de forma 118(xyz).

Numerele nationale scurte pentru servicii armonizate cu caracter social vor avea lungimea de 6 cifre, fiind de forma generala 116(xyz), unde xyz identifica un anumit serviciu. Numerele au o identitate paneuropeana, fiind utilizate pentru aceleasi servicii in toate statele membre ale Uniunii Europene. Serviciile furnizate prin intermediul acestor numere raspund unor nevoi sociale specifice, contribuind la bunastarea si siguranta cetatenilor sau ajutand persoanele aflate in dificultate. Astfel, prin intermediul acestor numere se va asigura fie accesul la informatii sau asistenta, fie un instrument de comunicare pentru cetateni, fie o combinatie a acestor elemente. Apelurile catre numerele de forma 116(xyz) vor fi gratuite.

In prezent, in anexa la Decizia Comisiei Europene 2007/116/CE sunt definite 3 numere scurte pentru servicii armonizate cu caracter social, iar acestea vor fi disponibile pentru alocare si in Romania: 116000 – pentru serviciul „linie telefonica de urgenta pentru copii disparuti”, disponibil non-stop; 116111 – pentru serviciul „linii de asistenta telefonica pentru copii”; 116123 – pentru serviciul „linii de asistenta telefonica care ofera sprijin emotional” – destinat persoanelor care se confrunta cu dificultati de ordin personal si au nevoie de sprijin moral sau se gandesc la suicid.

Numarul 116112 nu va fi disponibil pentru alocare, pentru evitarea unor confuzii cu numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

Odata cu intrarea in vigoare a deciziei, ANRCTI va publica pe propria pagina de internet numerele de forma 116(xyz) deschise pentru alocare, precizand si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca serviciul furnizat prin intermediul acestor numere, asa cum sunt reglementate in anexa la Decizia Comisiei Europene 2007/116/CE.

Desi Romania, in calitate de stat membru, nu este obligata sa implementeze efectiv serviciile furnizate prin aceste numere, ANRCTI incurajeaza furnizorii de servicii de comunicatii electronice sa contribuie la implementarea si accesibilitatea acestor servicii la nivel national, din toate retelele, si va lua masurile necesare in vederea promovarii utilizarii acestor numere.

Numerele de forma 118(xyz) sunt utilizate la nivel european pentru serviciile de informatii privind abonatii. In Romania, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului vor putea oferi prin intermediul numerelor de forma 118(xyz) atat servicii de informatii privind abonatii, cat si servicii conexe acestora, precum informatii privind domeniul de activitate sau profesia abonatului sau informatii privind abonatii in limbi de circulatie internationala.

Procedura de alocare a numerelor de forma 118(xyz) va fi initiata in cel mai scurt timp dupa intrarea in vigoare a deciziei.

Adauga un comentariu

*