Carol ROMAN: Din colÅ£ul meu – O lume pe dos

carol-roman.jpgOriunde te duci, oriunde te întorci, dai de câte un preşedinte: la bănci, la comisia de arbitraj, la invalizi, la …dar unde nu e?
Ei bine, un asemenea preşedinte, ceva mai mare, de astă dată, a decis să promoveze în funcţii importante, apelând şi la CNSAS, inşi care să fie curaţi 100% şi să corespundă la trecut, înălţime şi gramaj.

În faţa comisiei au fost aduşi solicitanţii, prezentaţi pe rând, prin rostirea numelui:

– …În trecut a fost responsabil de Alimentară…
– Nu, se respinge. E periculos. A livrat alimente tuturor, inclusiv ÅŸi comuniÅŸtilor oprimatori. Nu!

– …A fost portar la Ministerul de FinanÅ£e.
– Nu, se respinge. E periculos. Pe poarta păzită de acesta, posibil să fi intrat indivizi dubioÅŸi ce au furnizat lui CeauÅŸescu fonduri din care a împânzit Å£ara cu blocuri nenorocite, a distrus subsolul Capitalei cu metroul…

– …A fost îngrijitor la o cresă de copii.
– Nu, se respinge. E periculos. Dintre copiii crescuÅ£i de asemenea oameni iresponsabili s-au ales ÅŸi securiÅŸti asupritori.

– …A fost mecanic de locomotivă.
– Nu, se respinge. E periculos. Dintre aceÅŸti nemernici s-a găsit unul să-i aducă pe mineri, la BucureÅŸti.

– …A fost profesor la liceul…
– Nu, se respinge. E periculos. A acceptat manuale comuniste din care copiii erau învăţaÅ£i cântece ÅŸi poezi patriotice.

– …A fost judecător în judeÅ£ul…
– Nu, se respinge. E periculos. A acoperit nedreptăţile unui regim comunist criminal.

Şi altul… şi altul… şi altul. Şi un fotbalist, şi o văduvă, şi un artist de circ. Absolut toţi au colaborat, într-un fel sau altul, cu vechiul regim, cu comuniştii.

“Dar cine este bun?”, a întrebat careva, un candidat întârziat.

Un altul i-a răspuns: “Cei fără de păcate. Pe semne că or fi prin ceruri din aceştia sau la CNSAS, la instituţia prezidenţială, mai ştii?”

Stau în colţul meu şi cuget: După părerea mea, bun şi corespunzător, eşti numai tu, cititorule, şi eu, cel ce am scris. Dar dacă…

Adauga un comentariu

*