Prima apendicectomie transvaginală din România

O intervenţie în premieră naţională a fost efectuată zilele trecute la Spitalul Judeţean din Timişoara. Este vorba despre apendicectomie transvaginală, transmite corespondentul AMOS News.

Tehnica aplicată unei paciente de 24 de ani din Timişoara este dintre cele mai noi din chirurgia minim invazivă, fiind prezentată cu doar trei ani în urmă la un congres european de specialitate. Ea se bazează pe abordarea cavităţii abdominale prin orificiile naturale – gură, vagin, rect, ombilic – astfel încât pacientul nu rămâne cu nici o cicatrice.

Procedura, denumită în engleză NOTES (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery), are ca avantaje reducerea traumatismelor produse pacienţilor, scurtarea timpului de spitalizare şi o recuperare mult mai rapidă. Pe plan mondial, s-au efectuat până în prezent circa 200 de intervenţii prin tehnica NOTES.

Intervenţia a reuşit, iar pacienta este gata pentru externare, după doar două zile de la operaţie, cu foarte puţine dureri. După o apendicectomie clasică, ea ar fi rămas în spital între cinci şi şapte zile. Echipa operatorie a inclus doi chirurgi, prof. dr. Fulger Lazăr şi conf. dr. Ciprian Duţă (Clinica II Chirurgie), şi un gastroenterolog, conf. dr. Adrian Goldiş (Clinica de Gastroenterologie).

Adauga un comentariu

*