O reÅ£ea internaÅ£ională specializată în fraude informatice, formată din 124 persoane, dintre care 99 români, majoritatea cu antecedente penale, a fost anihilată de autorităţile spaniole, în cooperare cu cele române, în cadrul unei operaÅ£iuni denumite generic ‘Pipas’, acÅ£iune finalizată miercuri seară, în provincia spaniolă Valencia.
‘Gruparea era condusă de către un român în vârstă de 31 ani, reÅ£inut la Valencia’, a declarat, joi, la o conferinţă de presă, ÅŸeful PoliÅ£iei Române, chestor principal Gheorghe Popa.
Potrivit acestuia, un bilanţ provizoriu al acestei operaţiuni, care a avut drept scop destructurarea unei grupări infracţionale transfrontaliere ai cărei membri se ocupau cu falsificarea mijloacelor de plată electronice şi efectuau operaţiuni comerciale ilegale cu cardurile false, indică 124 de persoane reţinute, majoritatea reţinute pe teritoriul Spaniei, în provinciile Valencia şi Madrid, dar şi pe teritoriul altor şase state europene.
El a adăugat că operaÅ£iunea, la care au participat doi ofiÅ£eri din PoliÅ£ia Română, specialiÅŸti în DirecÅ£ia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate, a fost declanÅŸată de PoliÅ£ia NaÅ£ională Spaniolă – Unitatea de Combatere a DelincvenÅ£ei Specializate, în dimineaÅ£a de 12 februarie, în jurul orei 6,00, atât în Spania, cât ÅŸi pe teritoriul Olandei, Irlandei de Nord, Belgiei, Cehiei, Austriei ÅŸi Turciei, fiind efectuate 18 percheziÅ£ii.
În locurile respective se aflau membrii grupării menţionate, precum şi sute de carduri falsificate, zeci de telefoane mobile, documente de identitate falsificate şi mijloace de falsificare a cărţilor de credit, în scopul contrafacerii lor şi efectuării de tranzacţii frauduloase, precum şi un kilogram de pulbere de culoare albă, posibil, droguri, şi arme cu aer comprimat şi cuţite.
Şeful Poliţiei Române a menţionat că operaţiunea s-a derulat pe o perioadă de cinci luni, iar succesul acesteia s-a datorat schimbului de informaţii complex realizat prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, Unitatea Naţională EUROPOL şi ataşaţii de afaceri interne acreditaţi la Madrid.
Cât priveşte modul de operare al infractorilor, Virgil Spiridon, specialist în fraude informatice din Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, a spus că o parte dintre aceştia acţionau în România, unde confecţionau unele dintre mijloacele de falsificare a cardurilor bancare şi transmiteau numerotaţii false de astfel de carduri în Spania, prin intermediul unor mesaje SMS.
Pe teritoriul Spaniei, o altă parte a grupării realiza falsificarea cărţilor de credit, folosind tehnologie avansată, iar cu aceste carduri false extrăgeau ilegal sume de bani din bancomate şi efectuau cumpărături din anumite magazine, unde erau angajaţi complici, cetăţeni spanioli.
‘InformaÅ£iile erau capturate prin intermediul echipamentelor care erau instalate, respectiv POS-uri, acele dispozitive care procesează plăţile cu cărÅ£i de credit la magazine ÅŸi, de asemenea, echipamente instalate la bancomate. Erau capturate informaÅ£iile de pe benzile magnetice ÅŸi cele referitoare la PIN, după care respectivele informaÅ£ii erau transcrise prin aplicaÅ£ii informatice pe alte cărÅ£i de credit, aÅŸa-numitele clone, ÅŸi utilizate la bancomate pentru retragerea de sume de bani’, explicat Spiridon.ROMPRES