Incalzire ieftina la Onesti

interior-centrala-de-cartier-2.jpgMunicipalitatea onesteana a gasit solutia pentru a reduce costurile energiei termice pentru populatie. Poate ca si alti edili ar trebui sa ia exemplu, mai ales ca in unele locuri s-au investit milioane de euro in producerea caldurii si apei calde. Sistemul de distributie pe orizontala a energiei termice si contorizarea individuala, introduse in Onesti la propunerea primarului Emil Lemnaru, a inceput sa-si arate roadele in aceasta iarna.

Facturile pe lunile noiembrie si decembrie arata ca locatarii intrati in noul sistem au avut posibilitatea sa-si diminueze cheltuielile cu incalzirea locuintelor, chiar pana la zero, in timp ce proprietarii ramasi in vechiul sistem, cu distributie pe verticala si fara contorizare individuala, au platit sume incomparabil mai mari.

Economii de 6,5 milioane in doua luni

Un exemplu in acest sens il reprezinta doua blocuri similare de pe Aleea Parcului, nr. 7, intrat in sistemul nou, si nr. 13, ramas pe vechiul sistem. La apartamentele de 38,5 metri patrati, toti locatarii din blocul 13 au platit la fel, 311 lei pe noiembrie si 475 de lei pe decembrie, adica un total de 786 lei pe ambele luni (7,86 milioane de lei vechi), doar pentru incalzire. In blocul 7, aflat in noul sistem, locatarii au platit diferentiat, in functie de cat de mult au deschis robinetele de pe calorifere. Astfel, un locatar de pe scara A a platit 39 de lei pe noiembrie si 215 lei pe decembrie, adica un total de 254 de lei pe ambele luni. Un alt locatar, tot de pe scara A, a platit 87 de lei pe noiembrie si 89 de lei pe decembrie (total – 176 de lei). De pe scara B, o familie a platit 66 de lei pe noiembrie si 133 de lei pe decembrie (total – 199 de lei), iar o alta familie a avut de plata 94 de lei in noiembrie si 121 de lei in decembrie (total – 215 lei).

Consum zero!

La apartamentele cu suprafete mai mici, rezultatele sunt si mai evidente: de exemplu, un locatar din blocul 7 (sistemul nou), dintr-un apartament cu 23 de metri patrati, a avut de plata 0 lei in noiembrie si 8,5 lei in decembrie, adica 85.000 de lei vechi in doua luni, in timp ce apartamentele similare din blocul 13 (sistemul vechi) au consumat caldura in valoare de 186 de lei in noiembrie si 284 de lei in decembrie, adica 470 de lei pe ambele luni (4,7 milioane de lei vechi). Datele arata ca economiile facute de onestenii care au beneficiat de noul sistem ajung, in unele cazuri, sa depaseasca 6,5 milioane de lei vechi, pe doua luni de iarna. Daca au lipsit mai mult de acasa, ei au inchis de tot robinetele de la calorifere, astfel ca nu au consumat deloc si nu au platit nimic. Cei din vechiul sistem nu au avut aceasta posibilitate de reglare si au platit indiferent daca au locuit sau nu in apartament.

Apa fierbinte in cateva secunde

Un alt avantaj al noului sistem de distributie il reprezinta si scaderea consumului de apa calda; in cateva secunde de la deschiderea robinetului, apa fierbinte incepe deja sa curga din conducta, in timp ce la blocurile din vechiul sistem trec si ore intregi pana ajunge apa calda. Din acest motiv, locatarii de la etajele superioare sunt nevoiti sa arunce 3 – 4 cazi de apa pentru a putea face o baie, iar cheltuielile sunt si ele pe masura. Din fericire, anul acesta vor intra in noul sistem toate blocurile din Onesti, cu exceptia cazurilor in care asociatiile de proprietari se impotrivesc si refuza lucrarile.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. EEEEEEE AICI NU PREA DA SOCOTEALA ,,DE ACASA”
    IN SENSUL CA APA CALDA MENAJERA ESTE FORMATA DIN
    APA RECE(pentru apa calda) PLUS gigacaloria folosita
    pentru incalzirea apei reci acest fenomen se intampla in punctul termic. asta poate ajunge
    5 pina la 10 lei noi metrul cub inmultit cu metri
    cubi folositi de o familie decenta intr-o luna.
    EEEEEEE ALTA SOCOTEALA LA TOTAL.singurul avantaj este ca locatarul poate inchide de pe casa scarii
    cu citire la plecarea din casa cele doua furnizari,
    platind numai ce consuma.RAU NU ESTE.

Adauga un comentariu

*