Inspectorii ITM, intre angajatii din Romania si din Bangladesh

itm-1.jpg514 angajatori controlati in ianuarie si 46 de sanctiuni contraventionale aplicate in valoare de 241.000 lei. ~n Bacau, au mai sosit inca 31 de muncitori confectioneri din Bangladesh, care vor primi autorizatii de lucru de-abia in aceasta luna, ridicand la 45 numarul total al noilor angajati de la WEAR COMPANY.

In ianuarie 2008, inspectorii ITM Bacau au controlat 514 angajatori, 295 pe linia relatiilor de munca si 219 pe linia securitatii si sanatatii in munca. Cu aceasta ocazie au fost aplicate 46 de sanctiuni contraventionale in valoare de 241.500 lei! Inspectorii de munca din cadrul Corpului de control Relatii de Munca au verificat 295 angajatori, aplicand 26 sanctiuni contraventionale in valoare de 60.500 lei, ponderea cea mai mare fiind detinuta si in aceasta luna, ca in mai toate de altfel, de amenzile dictate pentru munca fara forme legale. Au fost depistati 22 de angajatori care practicau munca la negru, 26 de persoane, din care patru femei, neavand contracte individualle de munca incheiate. Au fost aplicate 22 de sanctiuni in valoare de 46.500 lei. Tot in acelasi domeniu, al relatiilor de munca, au mai fost aplicate trei amenzi pentru neinregistrarea CIM sau nedepunerea dovezilor de calculare a drepturilor salariale, in termenul prevazut de lege la ITM Bacau, in valoare de 12.000 lei. O amenda de 2.000 lei a fost aplicata si pentru nerespectarea prevederilor HG 161/2006, privind infiintarea, completarea si depunerea registrului general de evidenta a salariilor in format electronic la ITM.

Doua accidente de munca in ianuarie

In domeniul securitatii si Sanatatii in Munca, au fost controlati 219 agenti econmomici, fiind aplicate pentru neconformitatile depistate 21 sanctiuni contraventionale in valoare de 181.000 lei. Au fost inregistrate si doua accidente de munca, din care unul mortal, la SC CATANGA IMPEX SRL Comanesti, si unul cu incapacitate temporara de munca, la SC PETROIM SA. A fost sistata functionarea a 93 de instalatii tehnologice, majoritatea butelii cu gaz lichefiat cu termenul de garantie depasit si compresoare fara verificare ISCIR. De asemenea, s-a sistat activitatea a doua societati pentru neconformitati referitoare la legislatia din domeniul securitatii si sanatatii in munca, fiind vorba despre doua statii LUKOIL unde s-a sistat activitatea de distribuire a GPL, deoarece nu aveau personal autorizat.

Sesizari traznite!

In ianuarie au fost inregistrate 50 de sesizari si au fost solutionate 54. Dintre acestea, 38 au avut ca obiect neplata unor drepturi banesti, salarii, bani pentru concediul de odihna sau medical, sporuri, restul reclamand incetarea abuziva a CIM, neacordarea preavizului legal de catre angajator, neincheierea unui CIM in forma scrisa si refuzul angajatoriulor de a elibera recalcularea pensiei. Au existat si reclamatii traznite, un cetatean a sesizat ITM ca „un patron, Puiu, a venit insotit de o persoana cu handicap, un pitic de vreun metru inaltime, s-a prezentat la mine sa-mi ia masura pentru niste usi. I-am dat avans, au trecut doua luni si nu mi-a montat usile”! Cetateanul banuia ca „patronul venise cu piticul de un metru drept unitate de masura”!

Comentarii

  1. PLEACA PRECUM AU VENIT. DE VENIT AU VENIT CU BOLI SI CU OBICEIURI ASIATICE . O SA AVEM BELEA MARE IN BACAU.UNDE LE-O FI CAPUL LA GUVERNANTII ASTIA?????

Adauga un comentariu

*