Ion Iliescu: PSD nu poate face înţelegeri preelectorale

PreÅŸedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că întâlnirea dintre liderul social-democrat, Mircea Geoană, ÅŸi premierul Călin Popescu-Tăriceanu ‘este firească’, dar că nu se poate pune problema unor înÅ£elegeri preelectorale cu nimeni, ‘nici cu PNL, nici cu PD-L’.

‘Este firească (întâlnirea – n.r.), normală, este nefiresc că nu au loc asemenea întâlniri’, a afirmat Ion Iliescu, care a adăugat că nu se poate discuta despre un eventual protocol PNL-PSD.

‘Ne aflăm într-o situaÅ£ie dată. Este un an electoral, dens din punct de vedere politic, nu se poate pune problema acum a unor înÅ£elegeri preelectorale cu nimeni. Nici cu PNL, nici cu PD-L. Ce va fi după alegeri este influenÅ£at ÅŸi de rezultatul alegerilor. Abia după alegeri se pot negocia posibile asocieri post electorale. ÃŽnainte este inutil’, a adăugat preÅŸedintele de onoare al PSD.

Ion Iliescu a subliniat că negocierea unor înţelegeri preelectorale este imposibilă şi pentru că PSD este singurul partid de opoziţie, în ciuda faptului că PD-L încearcă se situeze tot în afara puterii.

‘PSD este, totuÅŸi, principalul partid de opoziÅ£ie. ÃŽncearcă PD-L să preia această ÅŸtafetă, să-ÅŸi aroge rolul de partid de opoziÅ£ie, dar e falsă această treabă, pentru că puterea este reprezentată de cei doi factori: preÅŸedintele ţării ÅŸi Guvernul. PD-L-ul este partidul prezidenÅ£ial. Este la putere. Deci opoziÅ£ia lor este o opoziÅ£ie a aliatului cu care vine la putere, ceea ce este o chestiune stranie. Adevăratul partid al opoziÅ£iei în Å£ara asta este PSD. El trebuie să joace acest rol’, a arătat Iliescu.

Liderul social-democrat a explicat că pentru PSD este dificilă adoptarea unei poziţii faţă de cei doi adversari.

‘Pe de o parte preÅŸedintele ÅŸi partidul său prezidenÅ£ial, care face acum figuraÅ£ie de opoziÅ£ie, ÅŸi, pe de altă parte, partidul premierului care are răspunderea guvernării. Pentru un partid de opoziÅ£ie, ca PSD, este un joc nu simplu ca să discearnă cum anume îşi desfăşoară activitatea de opozant cei doi factori de putere. Factorul cel mai perturbator, din păcate, în viaÅ£a politică este cel care ar fi avut rolul de mediator în societate, pe care nu ÅŸi-l îndeplineÅŸte, ci, din contră, este factorul care perturbă climatul politic. Atunci, pentru un partid din opoziÅ£ie este foarte delicată misiunea, dar trebuie să discearnă care este pericolul cel mai mare pentru democraÅ£ie ÅŸi să ÅŸtie cum să abordeze lucrurile în faÅ£a celor doi adversari politici’, a spus Iliescu.

Cât despre informaÅ£iile apărute în presă potrivit cărora Geoană i-ar fi propus lui Tăriceanu un protocol de colaborare pentru cinci ani, Iliescu a afirmat că ‘nu cunoaÅŸte ÅŸi nu vrea să interpreteze’ o asemenea ipoteză: Am auzit de aÅŸa ceva, nu am discutat pe această temă niciodată. Nici nu ÅŸtiu dacă există aÅŸa, o idee măcar’.

ÃŽntrebat dacă a existat o discuÅ£ie în interiorul partidului în acest sens sau un mandat al PSD acordat lui Geoană pentru această propunere, Iliescu a răspuns: ‘Nu. Nu ÅŸtiu, nici nu pot să comentez ceva ce nu cunosc’.

Preşedintele de onoare al PSD a spus, însă, că este un adept al dialogului politic, de altfel un concept de fond şi al CPUN. ROMPRES

Adauga un comentariu

*