Neamţ: A reapărut zăporul pe Bistriţa

Temperaturile deosebit de scăzute înregistrate în ultimele două zile în zona localităţii Poiana Teiului au condus la reapariţia fenomenului de zăpor, transmite corespondentul ROMPRES.

Bistriţa este îngheţată pe o porţiune de aproape 11 kilometri, grosimea sloiurilor fiind de 1-6 metri.

Pe sectorul cuprins între barajul Topoliceni şi satul Dreptu există zone cu canal dezgheţat de până la şase metri lăţime.

Sâmbătă dimineaţă, temperatura aerului a coborât, în Poiana Teiului, la minus 11 grade Celsius.

Fenomenul de zăpor este supravegheat în permanenţă de echipe ale Sistemului de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

La Poiana Teiului există circa 20.000 saci cu nisip, încă din luna ianuarie, pentru întărirea unor porţiuni de dig în cazul unor inundaţii.

În noaptea de revelion 2003-2004, urmare a încălzirii accentuate a vremii, gheţarii s-au dislocat şi au inundat o porţiune însemnată din comuna Poiana Teiului. Trei tineri aflaţi într-o cabană situată lângă albia Bistriţei au murit după ce construcţia a fost spulberată de tonele de gheaţă şi apă care au luat-o la vale. Alţi patru tineri au scăpat ca prin minune, după ce s-au prins de bucăţile de lemn smulse din construcţie.

Râul Bistriţa face parte dintr-un proiect guvernamental, în valoare de 53 milioane lei, de îndiguire a circa 15 kilometri din albie, în zona cu risc de producere a inundaţiilor din Poiana Teiului. ROMPRES

Adauga un comentariu

*