Le Monde diplomatique: Kosovo: independenţa, şi pe urmă?

Presa internaţională este cu ochii pe Kosovo. În Le Monde diplomatique a apărut articolul intitulat Kosovo: independenţa, şi pe urmă?, în care se face o analiză la rece asupra evenimentelor ce marchează şi divide Europea în aceste zile. Vă prezentăm textul apărut în Le Monde diplomatique:

„Kosovo ÅŸi-a proclamat, la 17 februarie, independenÅ£a, într-o manieră unilaterală. Această decizie, aÅŸteptată de mult timp, este prezentată după eÅŸecul discuÅ£iilor programate dintre Belgrad ÅŸi PriÅŸtina. Vor putea să calmeze oare, aceste discuÅ£ii, tensiunile apărute prin status-quo-ul apărut după instaurarea protectoratului internaÅ£ional din 1999, sau vor risca, dimpotrivă, să reaprindă conflictele din regiune? Åži ce se va întâmpla cu Kosovo mâine, „independent” dar fără control ÅŸi fără nicio perspectivă economică viabilă?

Pe parcursul a doi ani, guvernul sârb şi autorităţile albaneze din Kosovo au condus „negocierile” care, din toate punctele de vedere, n-au fost decât un teatru de „umbre”. Intrând în joc, Statele Unite au fixat reguli, declarând că problema independenţei era inevitabilă. Atunci, această opţiune era un demers inacceptabil pentru Belgrad, şi nicio tentativă de a face un compromis n-a fost niciodată întreprinsă. Din partea sa, Serbia şi-a îndreptat strategia spre susţinerea Rusiei şi asupra principiilor din Dreptul Internaţional , reclamând respectarea rezoluţiei 1244 din Consiliul de Securitate, care recunoaşte explicit suveranitatea sârbă asupra regiunii Kosovo.

Conform conducătorilor de la PriÅŸtina, proclamaÅ£ia independenÅ£ei din Kosovo este o „socoteală” rezultată dintr-un proces „concertat” cu principalii actori ai scenei internaÅ£ionale. ÃŽn acelaÅŸi timp, „cacofonia” pare să învingă. Ca urmare, UE este profund divizată asupra subiectului. Sigură de statele sale membre (Spania, Grecia, Cipru, România ÅŸi Slovacia), nu intenÅ£ionează să recunoască imediat independenÅ£a noului stat, atâta timp cât ei se opun misiunii europene Eulex, care reprezintă o parte a competenÅ£elor deÅ£inute după iunie 1999 de către Misiunea NaÅ£iunilor Unite din Kosovo (Minuk), în special în domeniul poliÅ£iei ÅŸi justiÅ£iei”.

Adauga un comentariu

*