PreÅŸedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Palatul Cotroceni că România îşi menÅ£ine poziÅ£ia ÅŸi nu va recunoaÅŸte independenÅ£a provinciei Kosovo. Acesta a spus că, încă din 2001, România a avut o poziÅ£ie clară de nerecunoaÅŸtere a independenÅ£ei. „Fiecare stat al UE are dreptul de a acÅ£iona faţă de Kosovo conform interesului naÅ£ional”, a subliniat preÅŸedintele Băsescu.
Parlamentul României a reconfirmat sprijinul pentru decizia Executivului şi Preşedinţiei de a nu recunoaşte independenţa Kosovo. Forul legislativ solicită să fie informat în permanenţă despre evoluţia statutului trupelor şi forţelor româneşti prezente în provincie, se arată în proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului.
ÃŽn proiectul de hotărâre se arată că Parlamentul României a luat notă cu îngrijorare de „proclamarea unilaterală, de către autorităţile de la Pristina, a independenÅ£ei provinciei Kosovo”.
„Consecvent poziÅ£iei sale, exprimată prin DeclaraÅ£ia din 20 decembrie, Parlamentul îşi reconfirmă sprijinul pentru decizia AdministraÅ£iei PrezidenÅ£iale ÅŸi a Guvernului de a nu recunoaÅŸte declararea unilaterală a independenÅ£ei provinciei Kosovo, considerând că, în situaÅ£ia actuală, nu sunt îndeplinite condiÅ£iile pentru recunoaÅŸterea unei noi identităţi”, se arată în proiectul de document citat.
De asemenea, în proiectul de hotărâre care urmează să fie supus votului plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului se mai arată că „eventuala recunoaÅŸtere de către alte state a independenÅ£ei unilateral declarate nu poate fi interpretată ca un precedent pentru alte zone ÅŸi nici drept recunoaÅŸtere sau garantarea drepturilor minorităţilor naÅ£ionale”.
ÃŽn forma finală a proiectului se arată că „reafirmându-ÅŸi sprijinul pentru angajamentele europene ÅŸi euro-atlantice, Parlamentul solicită CSAT să precizeze cu promptitudine statutul prezenÅ£ei româneÅŸti în povincia Kosovo, sub egidă internaÅ£ională, în situaÅ£ia nou creată”.
Totodată, Parlamentul ar putea solicita „să fie informat ÅŸi în legătură cu schimbarea statutului ÅŸi în eventualitatea trimiterii de noi trupe româneÅŸti”.
ÃŽn documentul discutat de membrii comisiei, Legislativul „îşi exprima dorinÅ£a” ca trimiterea de noi trupe în Kosovo să fie supusă aprobării sale.
Potrivit preşedintelui Comisiei de politică externă a Senatului, social-democratul Mircea Geoană, proiectul de hotărâre a fost adoptat prin consens, de toţi reprezentanţii partidelor parlamentare.
„Sunt chestiuni legate de confirmarea ÅŸi de către Parlament a deciziei de a nu recunoaÅŸte declaraÅ£ia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo, ceea ce reprezintă punctul de vedere al Parlamentului. Este nevoia informării permanente a Parlamentului cu privire la evoluÅ£ia statutului trupelor ÅŸi forÅ£elor româneÅŸti prezente în Kosovo”, a afirmat Mircea Geoană.
Proiectul de hotărâre urmează să fie supus la vot, fiind necesară majoritate simplă pentru adoptarea acestuia.
Statele Unite ale Americii ‘recunosc astăzi oficial Kosovo drept stat suveran ÅŸi independent’, a anunÅ£at, luni, secretarul de stat american Condoleezza Rice, într-un comunicat publicat la Washington, informează Reuters ÅŸi AFP.
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat luni la Bruxelles că guvernul Germaniei se va întruni miercuri pentru a recunoaşte independenţa Kosovo, transmit AFP, AP şi Reuters.
”ÃŽn jur de 17 state au decis să reacÅ£ioneze repede, astfel încât să evite crearea unui vid printr-un comportament indecis”, a declarat Steinmeier presei la încheierea unei reuniuni a miniÅŸtrilor de externe din ţările membre ale Uniunii Europene.