Tensiunile se acutizează în nordul Kosovo, locuit majoritar de sârbi

Tensiunile se acutizează luni în nordul Kosovo, zonă locuită majoritar de sârbi, a doua zi după proclamarea independenţei de către parlamentul de la Pristina. Sârbii din Kosovo se pregătesc luni să manifesteze în localităţile unde sunt majoritari, pentru a respinge independenţa teritoriului, transmite AFP.

Manifestaţii sunt prevăzute în partea nordică a oraşului divizat etnic Kosovska Mitrovica, precum şi la Gracanica, marea enclavă sârbă din apropiere de Pristina, la Strpce în sud şi la Ranilug, enclava de lângă Gnjilane, în est.

Liderii sârbilor din Kosovo vor chema populaţia să urmeze, în diferite forme, respingerea declaraţiei de independenţă a Kosovo. O organizaţie studenţească de la Mitrovica va convoca manifestaţii zilnice până la 17 martie, data violenţelor etnice antisârbe din 2004, soldate cu 19 morţi şi peste 900 răniţi.

Luni dimineaţă, la Zubin Potok, la 10 km de Kosovska Mitrovica, o explozie a distrus un autovehicul al misiunii ONU, a relatat AP. Nu s-au înregistrat victime.

Sârbii din Kosovo au ameninţat deja cu secesiunea părţii de nord a teritoriului, o decizie definitivă pe această temă urmând să fie luată după consultări cu autorităţile de la Belgrad, care i-au chemat să rămână loiali statului sârb. Responsabilii sârbi din Kosovo au anunţat vineri decizia de a-şi alege propriul parlament la 11 mai, data alegerilor municipale din Serbia.ROMPRES

Adauga un comentariu

*