Titanului Amurco i-a sunat ceasul

amurco1.jpgVestea rea i-a lovit pe neasteptate pe cei 804 angajati ai Amurco Bacau. De la 1 martie, ceea ce a mai ramas din fostul mare combinat de ingrasaminte chimice isi va inchide portile.
Anul precedent fusese unul cu o productie record de uree, care a depasit pana si realizarile de dinainte de 1989.

Mai mult, Amurco derula un plan de retehnologizare in masura sa-i mareasca productivitatea, dar si sa inchida gura organizatiilor ecologiste. Pretul gazului metan – dictat de companiile rusesti, si lipsa de reactie a guvernarii liberale vor semna sfarsitul unei industrii de care Romania are mare nevoie.

Adio, „draga” poluare!

In mitologia greaca se spunea ca zeita Atena a pravalit un munte peste titanul Enchelade, tintuindu-l pe vecie sub pamantul Siciliei. Vulcanul Etna era, in viziunea vechilor elini, rasuflarea invinsului Enchelade. Am putea crede ca din titan n-a mai ramas peste veacuri decat numele dat de americani unui soi de hamburger cu foarte multe calorii, o delicatesa a camionagiilor si a muncitorilor din constructii. Dar vulcanul Etna, scuipand uneori lava, cenusa si fum, sta marturie ca Enchelade totusi traieste. Peste doar doua saptamani, aburii care invaluiesc Amurco, dand imaginea unui peisaj industrial clasic, vor dispare, certificand ca titanul bacauan a dat in primire. Desigur, multa lume se va bucura, dar vor fi cel putin tot atatia bacauani care vor regreta combinatul. In prima linie a acestora vor fi cei 650 de angajati pentru care Directia de Asigurari Sociale si Pensii a primit deja un plan de disponibilizare colectiva. Unii dintre ei au muncit o viata la CICh, Sofert sau Amurco, au o varsta inaintata si le va fi aproape imposibil sa o ia de la capat in alta parte. Pentru acestia, inchiderea combinatului este o tragedie personala si familiala, iar cele cinci salarii compensatorii pe care le vor primi nu le vor fi de mare folos. Alte 1200 de familii vor fi la fel de afectate, deoarece inchiderea Amurco va zgudui la fel de nimicitor alte unitati economice.

Fara ingrasaminte romanesti

Mai important este ca Romania nu va mai avea productie de ingrasaminte chimice, o data cu Amurco fiind inchise si celelalte fabrici din proprietatea lui Ioan Niculae, cele de la Slobozia si Turnu-Magurele. Nu ne plac sursele de poluare, fie ele si in curs de reducere, insa nici faptul ca tara noastra mai saraceste un pic, iar Bacaul mai mult, nu ne merge la suflet.

De la rusi vine „iarna”

Inchiderea industriei de ingrasaminte chimice este urmare a cresterii pretului la gaz metan, ceea ce conduce la cresterea pretului de cost al amoniacului si ureei. Aceste produse au ca ingrediente principale gazul metan si apa. Producatorii romani de gaz metan (care acopera 60% din necesarul Romaniei) vor mari pretul cu 10%; metanul importat din Rusia se va scumpi cu 50% si va atinge un record european. Mia de metri cubi cumparata de Romania de la Gazprom va fi, la 390 de dolari, cu o treime mai scumpa decat pentru Occident si cu doua treimi peste ceea ce compania va oferi consumului intern din Rusia. Evident ca in aceste conditii ureea din Rusia va fi cea mai competitiva de pe piata, iar cea romaneasca risca sa ramana nevanduta. Asta chiar in conditiile in care Amurco, beneficiind de tehnologii moderne ce i-au adus respectul pe plan international, are si avantajul unor costuri de salarizare relativ reduse.

In loc de mana intinsa, lopata pentru ingropat

In disperare de cauza, conducerea Amurco a solicitat Guvernului un sprijin pentru a lucra mai departe. S-au solicitat un pret mai mic la gaz metan si facilitati de plata, tinand cont ca din vanzarea la intern (care are loc primavara si vara) banii sunt recuperati abia toamna tarziu, dupa culesul recoltei. Au mai fost si alte prevederi in planul de urgenta, iar salariatii au pichetat la randul lor sediul Prefecturii Bacau. Guvernul urmeaza sa dea un raspuns zilele acestea. “Sunt descurajat. Din ceea ce mi-am dat eu seama zilele acestea la Bucuresti, soarta noastra este deja hotarata”, ne-a declarat directorul Amurco, Laurentiu Hotea. Chiar si faptul ca planul de disponibilizare este deja pus la punct indica o implicare doar formala a lui Ioan Niculae in negocierile cu Guvernul. Despre eventuale masuri de protectionism in ceea ce priveste ingrasamintele din Rusia, nu se pune problema, guvernantii declarandu-se aparatori ai “pietei libere”.

Prefectului nu-i pasa

Reprezentantul administratiei liberale in teritoriu, Gabriel Berca, s-a spalat pe maini de intreaga afacere. Intr-un comunicat dat presei, ca raspuns la pichetarea Prefecturii, el a subliniat ca Amurco este un subiect al unor afaceri private, in care exista riscuri. Mai mult, el ii urecheste pe cei 804 angajati ai Amurco, pentru ca ii polueaza pe ceilalti 200.000 de bacauani (in realitate, populatia municipiului este acum de numai 170.000), sugerand ca fabrica merita inchisa.

Cu asa “economisti”…

Solutiile propuse Guvernului de Amurco si de celelalte combinate nu apartin de ideologiei economice comuniste. Prin preturile preferentiale practicate (iar de aceste preferinte se fac vinovate si declaratiile presedintelui Traian Basescu), rusii incalca principiile unei economii bazate strict pe competitivitate. De aceea ar fi indicat ca Guvernul sa instituie taxe vamale mari pentru ureea importata si sa ceara Uniunii Europene acelasi lucru in relatia cu Rusia si alte state ex-sovietice. In lumea de azi, in care oferta depaseste cu mult cererea, este foarte important sa ai nu doar capacitatea, ci si dreptul de a produce si vinde, de a exista pe piata. Numai asa se explica frecusul continuu intre cei mai mari jucatori economici ai planetei, SUA, UE si Japonia. Sunt arhicunoscute asa-zisele razboaie ale automobilelor, otelului, produselor agricole, componentelor electronice etc., in care autoritatile statale, pentru a-si proteja industriile, au incalcat flagrant acordurile de liber schimb, introducand subventii sau taxe vamale ridicate, dupa caz. Adica au apelat la dumping sau la protectionism. Ceea ce liberalii lui Popescu-Tariceanu, mai catolici decat Papa, refuza sa faca. Nu este de-ajuns ca guvernarea a adus Romania pe buza prapastiei economice, neglijand productia in favoarea consumului bazat pe credite externe. Lipsa de competenta fata de situatia Amurco va inrautati situatia tarii. Oare conteaza? Liberalii si-au umplut sacul, dupa ei poa’ sa vina potopul.

Peter KELMANN

Adauga un comentariu

*