Guvernul va prezenta Parlamentului o nouă ordonanţă privind taxa de primă înmatriculare

Guvernul va prezenta Parlamentului, cel mai probabil până la sfârşitul acestei luni, o ordonanţă de urgenţă care va modifica unele reglementări în ceea ce priveşte taxa de primă înmatriculare, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian.

Ministrul de FinanÅ£e a susÅ£inut că proiectul de ordonanţă va menÅ£iona clar faptul că banii obÅ£inuÅ£i în urma acestei taxe vor fi destinaÅ£i „fondului de mediu”.

„Sunt enumerate ÅŸapte ÅŸiruri de tipuri de proiecte ÅŸi modalitatea prin care acestea se derulează prin fondul de mediu împreună cu organizaÅ£iile neguvernamentale, administraÅ£ia locală, companiile implicate în dezvoltarea energiilor regenerabile, dar ÅŸi cu persoanele care doresc să-ÅŸi îmbunătăţească ambientul prin utilizarea unor formule termice mai eficiente”, a precizat Vosganian.

El a adăugat că ordonanÅ£a preia, „în măsura în care este posibil”, o parte din „ideile generoase” ale parlamentarilor prezentate la dezbaterile asupra moÅ£iunii, legate de „introducerea criteriului de emisie de bioxid de carbon pentru autovehiculele Euro 4, dacă în cartea tehnică aceste emisii sunt prevăzute ca atare”.

Vosganian a spus că noul proiect de ordonanţă menÅ£ine criteriul potrivit căruia o maÅŸină cu o normă de poluare mai mare – non-euro, Euro 1 sau Euro 2 – va plăti mai mult decât un automobil Euro 4. „FireÅŸte, un automobil Euro 5 ÅŸi cele care merg pe biocarburanÅ£i sunt exceptate, dat fiind că nivelul lor de poluare este extrem de scăzut”, a adăugat Vosganian.

El a menţionat că proiectul prevede şi o dezvoltare a utilizării programului de finanţare a casării maşinilor vechi şi de stimulare a cumpărării maşinilor noi.

„Este, aÅŸadar, un proiect care întruneÅŸte voinÅ£a majorităţii parlamentare ÅŸi, în acest fel, vom încheia în sfârÅŸit această dezbatere”, a subliniat ministrul FinanÅ£elor. ROMPRES

Adauga un comentariu

*