Păianjeni de mărimea unor farfurii, descoperiţi în apele Antarcticii

Oameni de ştiinţă care studiază apele regiunii Antarctice au filmat şi capturat creaturi marine uriaşe, precum păianjeni de mărimea unor farfurii şi meduze cu tentacule de până la şase metri lungime, relatează Reuters.

Trei nave de cercetare s-au întors de curând în Australia, încheind astfel o expediţie în Oceanul Sudic, unde au examinat formele de viaţă la adâncimi extreme (peste 1.000 de metri).

‘Gigantismul este un lucru comun în apele Antarcticii. Am reuÅŸit să adunăm viermi uriaÅŸi, crustacee foarte mari ÅŸi păianjeni marini de mărimea unor farfurii. Multe dintre aceste creaturi trăiesc în întuneric ÅŸi au ochi foarte mari’, a declarat marÅ£i cercetătorul australian Martin Riddle, liderul expediÅ£iei.

Expediţia, Australian Antarctic Division, îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să monitorizeze impactul schimbărilor climatice în apele Antarcticii, precum acidificarea oceanului, cauzată de creşterea nivelului de dioxid de carbon în atmosferă.

‘Se pare că primele efecte se vor putea vedea în apele reci ÅŸi foarte adânci ale Antarcticii. Ce am văzut acolo jos a fost o vastă grădină de corali, bazată pe organisme calcaroase, acestea fiind primele care ar putea dispărea în urma acidificării oceanului’, a precizat Riddle.

Unele creaturi, capturate la adâncimi de 200 – 1.400 de metri, au cântărit ÅŸi 30 de kilograme, 25% dintre ele reprezentând specii necunoscute până în prezent.

La expediÅ£ie – notează sursa citată – au mai participat cercetători din FranÅ£a ÅŸi Japonia.ROMPRES

Adauga un comentariu

*