Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, va elabora un nou Ordin prin care va elimina din baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din convenţii civile, cadouri şi veniturile în natură, aspecte care au generat numeroase controverse în ultimele zile.
Vor fi eliminate din baza de calcul a CAS cadourile în bani oferite de angajatori în beneficiul copiilor angajaţilor, de Paşti, de 1 iunie, Crăciun şi sărbători similare ale altor religii, cadourile oferite angajatelor de 8 martie şi veniturile în natură de tipul utilizării automobilelor de orice tip, contravaloarea chiriei, a unei părţi din aceasta, a utilităţilor suportate de către angajator, abonamentele şi costurile convorbirilor telefonice, permisele de călătorie pe mijloacele de transport în comun, primele de asigurare plătite de angajator, altele decât cele obligatorii, precum şi împrumuturile nerambursabile acordate angajaţilor.
Păcuraru a afirmat miercuri că Ministerul Muncii nu a dorit decât să aplice riguros prevederile existente deja în Codul Fiscal, dar preferă să renunţe la aspectele în dispută, în condiţiile în care sumele încasate ar fi fost oricum derizorii.
Controversele pe marginea extinderii aplicării CAS au apărut după publicarea în Monitorul Oficial, pe 14 februarie, a unui Ordin al ministrului Muncii (92/2008), emis în aplicarea Ordonanţei 91/2007. Ambele acte normative vizau Legea 250/2007, care a prevăzut majorarea pensiilor şi extinderea bazei de calcul a CAS-ului.
Păcuraru a mai spus că Ordinul 92/2008 nu a făcut decât să clarifice prevederi din Codul Fiscal, care, deşi sunt în vigoare, nu se aplică.
În ceea ce priveşte celelalte tipuri de venituri salariale care vor rămâne incluse în baza de calcul a CAS-ului, Păcuraru a amintit că fiecare angajator are posibilitatea să creeze un fond social de doi la sută din fondul total de salarii, iar din acest fond să acorde angajaţilor ajutoare financiare asimilate prestaţiilor sociale, pentru care nu se va aplica CAS.