Nou medicament promiţător pentru tratarea alcoolismului

Un nou medicament ar putea să-i ajute pe alcoolici să lupte împotriva dependenţei lor, reducând senzaţiile de lipsă de alcool în corp cauzate de situaţiile de stres, potrivit unui studiu publicat în SUA, relatează AFP.

Medicamentul, testat pe 50 de pacienţi spitalizaţi pentru cură de dezintoxicare , vizează o zonă din creier în care este situat receptorul neurochinină 1, care controlează răspunsurile în situaţii de stres. El a fost testat iniţial pentru efectele sale asupra anxietăţii, însă nu a fost comercializat deoarece rezultatele nu au fost concludente.
Pacienţii care au participat la studiu, condus de Markus Heilig de la Institutul naţional pentru abuzul de alcool şi alcoolism, au rămas spitalizaţi timp de patru săptămâni după ce au terminat cura de dezintoxicare. Jumătate dintre ei a primit un placebo, iar ceilalţi medicamentul în cauză.
Senzaţiile de lipsă de alcool au scăzut la toţi pacienţii, însă într-un mod mai accentuat la cei care au luat medicamentul, potrivit datelor strânse pe baza chestionarelor de autoevaluare, estimărilor medicilor şi testelor în situaţii reale.
Rezultatele acestui studiu arată că „ameliorările observate sunt proprii procesului mental legat de alcoolism”, au indicat autorii studiului.
Lipsa de alcool fiind un factor de depresie ÅŸi de sensibilitate crescută la situaÅ£ii de stres, acesta din urmă este un factor major în persistenÅ£a „ciclului vicios” al alcoolismului, a comentat Heilig. /Rompres/

Adauga un comentariu

*