Pomana porcului? Nem tudom!

pomana.jpgBalvanyos, Romania (sau Ungaria?). 16 – 17 februarie. Minus 20 grade. 14 echipe, din Romania si Ungaria(cum se putea altfel?), dintre care cinci din Ungaria si noua din Romania, au participat la Festivalul international de pomana porcului. A fost un ger de minus 20 de grade Celsius, poate de aceea numai cateva zeci de curiosi, turisti si localnici, au poposit pe platoul de la intrarea in localitatea Balvanyos.

Turistii erau, in proportie de 90 la suta, din Ungaria. Aici urmau sa fie sacrificati opt porci, cantarind intre 80 si 100 de kilograme, care ar fi trebuit mai intai sa fie fugariti prin statiune, prinsi si, in cele din urma, sacrificati. Aici, metodele europene au fost lasate la alegerea competitorilor, ungurii au preferat asomarea prin impuscare si electrocutare, romanii, cutitul!.

Din tarc, porcii erau tarati apoi la standuri, unde se incepea cu parlirea, dupa care urma tot ritualul, transarea si prepararea. Problema e ca degeaba organizatorii au izolat competitorii, pentru ca, pana la urma, multi spectatori au intrat in tarc si au trecut ei la degustat soricii, deoarece, daca ar fi fost dupa competitori, ti s-ar fi umflat… tatele de pofta! Am fost si la Praid, la Festivalul Sarmalelor, acolo putea oricine cumpara un blid cu sarmale si mamaliga, dar la Balvanyos, tot ceea ce se pregatea era pentru juriu! Mai frate, dar cat puteau manca membrii juriului? Opt porci? Asa ca, din acest punct de vedere, totul a lasat de dorit.

Cine a spus ca ungurii nu sunt peste tot?

Ungaria a fost reprezentata de cinci echipe din centrul Campiei Panoniei. Din Romania au concurat echipe din Bucovina, Ardeal, Oltenia, Buzau si Moeciu – Bran. Cele cinci echipe ale Ungariei, completate de turisti si oameni de prin partea locului, te faceau sa te simti ca in Ungaria Mare, incat, la un moment dat, imi cautam pasaportul! Culmea e ca, la toasta aceasta impresie s-a adaugat si faptul ca toata lumea avea in maini stegulete unguresti, oferite cu darnicie de echipele din Ungaria! Am luat si eu un praz de la olteni si am infipt steguletul lui Atilla in el, asa, ca simbol al infratirii!

Noi suntem romani!

In tot acest vacarm, la care si-a adus contributia o formatie de obiceiuri populare… unguresti, prezentate de o echipa artistica din comuna Turia, sau Torja, cei din Buzau au reusit sa sparga tiparele! Au chemat langa ei „hartistii” de ocazie si au inceput sa cante, fara nicio jena, „noi suntem romani”, fiind singura dintre echipele din Romania care a abordat steagul Romaniei!

Traditii si… traditii

Cum taiatul porcului nu incepe decat cu o tuica fiarta, aceasta a curs din belsug. Dar si cu vin fiert, asa ca, spre finalul festivalului, concurentii erau mai „fierti” chiar si decat bautura sau porcii din ceaune! Cat despre parlit, unii parleau cu paie, altii cu butelia, iar altii cu aruncatoare de flacari! La fel si la tocat, unii manual, altii electric, altii cu toporisca! De pus slanina la afumat n-a mai fost timp, pentru ca se „afumasera” mai intai concurentii, iar juriul se grabea, pentru ca gandea mai mult la protocolul ce urma dupa! Opt ore au avut la dispozitie concurentii sa-si demonstreze maiestria. Organizatorii, ANTREC Covasna, au tinut cont de ceea ce s-a scos dintr-un porc, iar cei de la Asociata Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism (ANBCT), de originalitatea, calitatea, modul de prezentare si diversitatea produselor.

Doar n-avea sa castige un ungur din… Romania

Stiti ce echipa a fost declarata castigatoare absoluta a Festivalului? Una din localitatea Gadoros(sau Godoros), din Ungaria! Cica acestia ar gazdui, de zece ani, un festival asemanator si au experienta. Asa, pe categorii, de sunca, ba de carnat, ba de chisca, ba de aspect, sau de gust, au luat medalii de aur si romanii din Bran, Suceava, Dolj, Buzau. Una peste alta, nu stiu de ce se spune ca festivalul a durat doua zile, pentru ca, in afara de ceea ce s-a petrecut sambata, n-a mai fost nimic altceva. Duminica dimineata, Balvanyos-ul arata pustiu si murdar, desi albul zapezii iti lua ochii.

Si m-am intrebat, cand va organiza si ANTREC-ul din Moldova, sau Oltenia sau din… Románia un festival in care sa primeze, totusi, concurentii romani? Pentru ca, doua zile, la Balvanyos, la minus 20 grade, m-am simtit singur in tara mea, desi pe langa mine se invarteau oameni care nu stiau insa decat sa spuna ” micinas”, „nemtudom”, „igen” sau „nem sobot”! Unii pot sa ma intrebe de ce m-am dus? Am crezut ca ma aflu in tara mea si pot merge unde vreau si am mai crezut ca, totusi, dupa harta, Balvanoys e in Romania. Inca.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Marius din Sighisoara a zis:

    Destul de rau ca te-ai simtit singur. Trebuie sa accepti ca in Romania mai traiesc si alti cetateni de diferite etnii. Noi ardelenii de exemplu nu ne confruntam cu aceste „sentimente” pe care le aveti voi, netraind impreuna cu ungurii. Sper ca data viitoare sa-ti placa mai mult. Schimba-ti mentalitatea frate.

  2. Stefan din Bucuresti a zis:

    Cautam o relatare despre acest festival, care sa nu porneasca de la vizita presedintelui Traian Basescu. Am gasit-o, insa citind-o parca m-am intors in timp, in anii ’90, cind „ungurii vroiau sa ne ia Ardealul”. Zici ca ai fost si la Praid. Acolo nu se vorbea si maghiara? Nu este normal ca, fiind de nationalitate maghiara, sa vorbeasca maghiara intre ei? Te-ai adresat unuia dintre ei in romana si ti-a raspuns „nem tudom”? Nu cred.
    Apoi, ar fi trebuit sa fii un observator fin si eventual sa prezinti specificul gastronomic al echipelor, dar te-ai preocupat sa infigi steagul maghiar in praz si sa scrii rautati.

Adauga un comentariu

*