Educatoarele isi abandoneaza menirea

educatoare.jpgUn fapt ingrijorator se petrece in invatamantul prescolar. Educatoarele tinere, dupa un an sau doi de exercitarea a meseriei, isi completeaza studiile si pleaca! In momentul de fata, in gradinite, ponderea educatoarelor o formeaza cele trecute de mult de prima tinerete!

N-o sa va vina sa credeti, dar in 2008, doar 29 educatoare s-au inscris sa-si sustina examenul de definitivat! Sunt multe, sunt putine? Daca sunt putine, inseamna ca in invatamantul prescolar functioneaza un numar extrem de redus de educatoare tinere. Departe de noi gandul ca am avea ceva cu educatoarele care mai au doar cativa ani pana la pensie, dar ne puneam intrebarea fireasca, cine preia stafeta? Am participat la un simpozion international cu tema „Diferente si diferentiere in educatie”. Peste 70 la suta dintre educatoarele prezente in sala erau de mult trecute de prima tinerete. Am numarat doar vreo trei educatoare care sa fi avut vreo 20 – 22 de ani si vreo patru, cinci, in jur de 40. Ca sa fim in tema cu activitatea respectiva, erau „diferente si diferentieri”! Cu scuzele de rigoare si respectul pentru meseria pe care o practica, celelate educatoare, in marea lor majoritate, aveau ghiocei la tample.

Conditiile din invatamant alunga educatoarele!

Intrebam directoarea unei gradinite care este explicatia acestui fenomen. Olivia Florea, directoarea Gradintei 28, are una. „Conditiile materiale si mai ales cele financiare, le determina pe aceste fete tinere ca, dupa un an sau doi de activitate, sa se orienteze spre altceva. Isi aleg, practic, o noua meserie. Isi completeaza studiile si apoi pleaca la noul loc de munca. Raman locuri goale, care le acoperim cu greu”, spune directoarea. O educatoare, pana isi da examenul de definitivat, daca ia in primii doi ani, cinci milioane lei in mana. „Mai grav este ca nu vine nimic in urma educatoarelor cu experienta si care peste doi, trei ani, ies la pensie. Cu siguranta se va crea un gol peste cativa ani, intre educatoarele care ies la pensie si cele tinere, extrem de putine”, intervine si Aurelia Pitu, directoarea Gradintei 18.

Cui mai folosesc simpozioanele?

In aceasta situatie, intrebarea fireasca ar fi cui mai folosesc schimburile de experienta, cercurile pedagogice sau simpozioanele? Desigur, sunt multe de invatat, iar perfectionarea permanenta a cadrelor didactice nu trebuie sa sufere rabat, dar cine preia stafeta de la educatoare ca Aurelia Pitu, Maria Matasaru, Coca Florea, Olga Mihai, Marilena Antonovici sau Elena Ungureanu? In toate gradinitele, indiferent ca sunt cu program prelungit sau nu, dar in marea lor majoritate, de stat, ponderea o formeaza educatoarele mai in varsta, cele tinere fiind aparitii sporadice. N-avem nimic cu acele educatoare ce mai au putin ii intra in antecamera pensionarii, dar cu ce umplem locrurile? An de an, Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” din Bacau scoate educatoare pe banda rulanta. Din pacate, doare putine ajung si in gradinite. Nu mai iubesc copii? Au intrat la „Pedagogic” numai pentru ca doreau sa termine un liceu? Sau nu sunt impresionate de ceea ce gasesc in unitatile scolare? Proiectul de lege a invatamantului prevede infiintarea de grupe noi in invatamantul prescolar. Din pacate, partea cea mai importanta, cea financiara, este neglijata. „Am functionat intr-o gradinita pana mi-am luat definitivatul. Intre timp ma inscrisesem la facultate. La gradinita ramaneam cu cinci milioane de lei in mana. M-au cautat de la o Gradinita particulara. Acolo imi dadeau dublu, dar tot era putin. Mi-a placut foarte mult sa ma ocup de educatia copiilor. Din pacate, am renuntat si fa fel ca mine au procedat foarte multe colege de-ale mele”, ne-a declarat ex- educatoarea Marilena O., una dintre „evadatele” din sistemul de invatamant prescolar.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*