Guvernul a pasuit industria romaneasca producatoare de ingrasaminte chimice, promitand ca in termen de sase luni va adopta un plan de masuri din care sa profite toata lumea: agricultorii, chimistii si populatia. Reamintim ca inchiderea fabricilor de ingrasaminte azotoase a fost hotarata de patronatul din ramura ca urmare a cresterii explozive a pretului la gaz metan si, ceea ce a facut ca ureea produsa in Romania sa devina nerentabila.
Deocamdata, Amurco si suratele sale continua treaba „in orb”, bazandu-se pe promisiunile verbale ale Guvernului. Conform declaratiilor directorului Laurentiu Hotea, Amurco a inregistrat importante pierderi in februarie si este posibil ca in continuare sa mearga la fel. Pe de alta parte, retehnologizarea societatii se deruleaza cu succes si s-a deschis posibilitatea reinceperii productiei de ingrasaminte fosfatice, care in conditiile actuale sunt mult mai rentabile decat cele azotoase.
Sute de locuri de munca salvate in extremis
Negocierile dinre producatorii de ingrasaminte chimice si Guvern s-au incheiat cu o intelegere neclara. Fabricile nu cunosc exact ce factura vor avea de platit pentru gazul metan si nici cine le va cumpara marfa. Oricum, bazandu-se pe promisiunile de la centru, Amurco si-a reluat activitatea iar planul de concediere a 650 de salariati, dintr-un total de 805, a fost anulat. „Cel putin in urmatoarele 6 luni suntem linistiti”, a declarat Laurentiu Hotea. Chiar si in aceste conditii, Amurco este in pericol sa-si piarda o parte din personalul calificat, alte societati din domeniul chimiei lansand o veritabila vanatoare de competente. „Din pacate, numarul specialistilor este deja insuficient, iar din urma nu vine aproape nimic”, s-a plans Laurentiu Hotea.
Pierderi si castiguri
De la inceputul anului, Amurco a fost nevoita sa-si opreasca de doua ori productia, din lipsa de gaz metan. „Pierderile pe februarie s-au ridicat la 50 de miliarde de lei vechi”, a precizat directorul societatii. Pe de alta parte, retehnologizarea fabricii de uree a continuat, iar circuitul de repunere in functiune a instalatiilor a fost modernizat inainte de termenul convenit cu Agentia pentru Protectia Mediului. Comisarul-sef al Garzii de Mediu Bacau, Titi Secara (cel care „le-o trasese” celor de la Amurco, amendandu-i cu 1 miliard) a tinut sa-i felicite pe producatorii de ingrasaminte bacauani. Retehnologizarea va continua, insemnand si o rentabilizare a productiei, iar Laurentiu Hotea a anuntat deja alte succese pentru 2008, in lupta cu organizatiile ecologiste radicale.
Se reia productia de fosfati?
Un alt castig al Amurco este acordul primit de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare petnru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului, referitoare la schimbarea incadrarii fosfogipsului din „deseu periculos” in „deseu nepericulos”. Masuratorile efectuate la Iasi au demonstrat ca radioactivitatea fosfogipsului bacauan este doar cu putin peste cea a mediului natural, iar in jurul haldei valorile de radioactivitate sunt egale cu ale fondului natural. In consecinta, Amurco va putea vinde fosfogips celor care doresc sa-l utilizeze ca amendament pe terenurile agricole, iar productia de fosfati va putea fi reluata. Aceasta insa numai daca vor exista fondurile necesare pentru reluarea productiei. 2 milioane de dolari ar trebui doar pentru verificarea instalatiilor inchise in 2004, reabilitarea liniilor de productie presupunand cheltuirea altor sume, de acelasi ordin de marime. Ingrasamintele fosfatice sunt insa rentabile, iar Amurco le-ar putea produce la un pret cu cel putin 30% sub cel al pietei internationale.
Peter KELMANN
deci si prin urmare ce tot scrie presa este de fapt ori nestiinta ori rea vointa, ori comanda
politica.in fond AMURCO NE OMOARA INCET IN CONTINUARE. ASA ESTE ????? ATUNCI AIA DE LA MEDIU NU SUNT INSTITUTIE SI INSPECTORI CI UN
BORDEL CU GOLANI ???????