Nicolăescu spune că reducerea bugetului sănătăţii nu afectează construirea spitalelor

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri la Tg Mureş că reducerea bugetului ministerului, care s-a făcut la ultima rectificare, nu afectează planul lui de construcţie a spitalelor.

„Nu e nicio afectare a investiţiilor pe care ni le-am propus. De patru zile, pe site-ul ministerului sunt puse caietele de sarcini pentru licitaţia de selecţie a constructorului pentru spitalul regional. Iar de ieri (de joi, n.r.) sunt puse pe site caietele de sarcini pentru cele 10 licitaţii de selecţie ale viitorilor constructori la spitalele orăşeneşti şi comunale din Mureş. Avem totul asigurat, trebuie doar să îndeplinim procedurile şi lucrările vor începe în vara asta”, a spus Nicolăescu.

Acesta a dat asigurări ferme că banii pentru spitale sunt cuprinşi în buget. „ N-are rost să vă spun pentru fiecare în parte, nici nu este important, dar banii sunt la locul lor”, a spus ministrul.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o rectificare a bugetului de stat cu 1,1 miliarde de euro, prin reducerea cheltuielilor cu dotările instituţiilor, dar şi prin restrângerea bugetelor unor ministere, Dezvoltare, Mediu, Transporturi, Educaţie şi Sănătate. Modificarile nu vor afecta salariile bugetarilor, a declarat, miercuri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Bugetul Cancelariei Primului-Ministru a fost redus cu 38 de milioane de lei, cel al Secretariatului General al Guvernului, cu 20 de milioane, de la Ministerul Dezvoltării a fost tăiată suma de 60 de milioane, bugetul MEF a fost redus cu 136 de milioane de lei, cel al Apărării – cu 800 de milioane, cel al Agriculturii – cu 450, al Ministerului Mediului – cu 190, al Transporturilor – cu 100 de milioane, al EducaÅ£iei – cu 200 de milioane ÅŸi cel al Sănătăţii – cu 433 de milioane de lei.

De asemenea, ministrul Finanţelor a precizat că rectificarea bugetară nu are în vedere reducerea investiţiilor în Educaţie, care vor beneficia de fondurile necesare respectării obiectivelor stabilite.

Rectificarea de miercuri survine la aproximativ trei luni de la votarea bugetului pe 2008, în Parlamentul României, şi răspunde, potrivit ministrului Vosganian, exigenţelor Comisiei Europene cu privire la predictibilitatea fiscală, nefiind rezultatul unor ambiguităţi în politicile bugetare. Această declaraţie vine însă pe fondul negocierilor din Educaţie şi a acordurilor politice în administrarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

Adauga un comentariu

*