Pregatirea alegerilor a demarat in forta

Zilele acestea Parlamentul si Guvernul au dat raspuns la doua necunoscute ce trenau de multa vreme in perspectiva alegerilor ce urmeaza a avea loc nu peste mult timp. Intr-adevar, data alegerilor locale a fost in sfarsit stabilita in consensul partidelor, la 1 si 15 iunie.

A triumfat ideea ca saptamana patimilor nu trebuie sa fie tulburata pentru credinciosi de evenimente politice. Astfel ca, data initiala de 25 mai a fost inlocuita cu datele de la inceputul lunii iunie. La aceste date insa, toata suflarea romaneasca va astepta cu sufletul la gura rezultatele ce le vor obtine nationala Romaniei de fotbal la campionatele europene.
In mod surprinzator la Parlament, acolo unde erau de asteptat dezbateri furtunoase, a fost o liniste neasteptata in ceea ce priveste votul asupra uninominalului. O majoritate zdrobitoare in Camera deputatilor s-a declarat in favoarea votului pe persoana in locul celui de pe liste. Apare totusi curios ca perspectiva ca multi dintre parlamentarii inca detinatori ai fotoliilor din Parlament, sa-si piarda locul pe care l-au detinut la alegerile anterioare pe lista constituita de partidul respectiv, deci ca aceasta perspectiva sa nu-i nelinisteasca. Parerea unanima este ca, hotararea de a vota legea s-a datorat presiunii opiniei publice, dorintei electoratului de a se pronunta asupra unei persoane cunoscute si verificate in locul acelor liste pe care figurau multi „ilustri” necunoscuti. Votul uninominal s-a extins si asupra presedintelui Consiliului judetean, prevedere impusa de PSD. Un „hop” pentru ca legea sa vada lumina „Monitorului oficial” il constituie si pozitia Curtii constitutionale sesizata de PRM in legatura cu constitutionalitatea acestei masuri luata de guvern.
Evident, partidele politice isi dau seama ca pentru uninominal vor trebui sa reflecteze cu multa atentie. Credem ca se va renunta la „senatorii de drept” care isi facusera o meserie de a fi titulari la Parlament. Credem ca vor fi eliminati din competitie si cei ce motaiau in scaune, ca si cei ce „chiuleau” de la sedintele Parlamentului in stilul in care o fac elevii carora nu le place cartea. Conducerea partidelor va fi trezita la realitate. Romanii nu vor mai putea fi pacaliti cu promisiuni. Clasa politica nu va mai putea sa se lanseze in nesfarsite polemici sterile. E drept ca Romania a reusit patrunderea in „inalta societate” a Europei – NATO si UE, dar pe plan intern e departe de a crea perspectiva unei vieti linistite pentru cetateni. Economia de pe cai mari, asa cum o vad doar D-l Tariceanu si Vozganian, nu este o realitate clara. Multi romani, in frunte cu pensionarii, o percep altfel. Scumpirile perpetue din piete si magazine au devenit ingrijoratoare. Caderea leului din ultima perioada l-a obligat pe D-l Mugur Isarescu sa foloseasca un ton mai retinut in luarile sale de cuvant. Coruptia existenta in multe straturi ale societatii noastre, exprimata prin vilele, masinile de lux, concedii efectuate in cele mai exotice locuri de pe glob, nu poate fi starpita in ciuda eforturilor ce se fac de atata timp. De-a Domnul ca macar de la aceste alegeri, cei propusi pentru a li se incredinta o particica a puterii, sa fie patrunsi de ideea ca ei trebuie sa reprezinte interesele generale ale oamenilor, ca in legile ce vor fi elaborate, trebuie sa se reflecte tocmai interesele celor multi. Alesii din acest an electoral au marea responsabilitate si in acelasi timp obligatia morala de a nu insela asteptarile oamenilor.
Marele Jean Jaques Rousseau cerea in nemuritoarea sa opera „Contractul social”: „Alesii natiunii trebuie sa fie dotati cu acea inteligenta superiora necesara muncii lor, in acelasi timp sa nu se implice in propriile lor interese, ei trebuind sa aiba ca preocupare permanenta fercirea comuna si nu cea persoanla”.
Iar noi, cetatenii ce formam viitorul electoral la fel ca si politicienii, indiferent cum gandim politiceste, trebuie cu totii sa simtim romaneste.

Av. Gh. DALBAN

Adauga un comentariu

*