Reuniune de urgenţă la Camera Deputaţilor privind preţul laptelui

lapte.jpgComisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor a decis, marţi, să îi cheme la audieri, peste o săptămână, pe producătorii şi procesatorii de lapte, pentru a discuta pe tema preţului minim pentru litrul de lapte.

‘Vom stabili în următoarele zile dacă îi vom chema la discuÅ£ii în acelaÅŸi timp, sau vom dezbate cu ei separat, pentru a elimina posibilitatea declanşării unui scandal între ei’, au declarat, pentru ROMPRES, reprezentanÅ£i ai Comisiei pentru agricultură.

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor s-a reunit marţi în şedinţă de urgenţă, pentru a discuta stabilirea unui preţ minim pentru litrul de lapte, având în vedere protestele producătorilor de produse lactate.

Crescătorii de vite membri ai Federaţiei Sindicale Agrostar au organizat, marţi, începând cu ora 11,00, acţiuni de protest în faţa întreprinderilor marilor procesatori de lapte, din Bucureşti şi din ţară, cerând ca procesatorii să plătească un preţ corect pe laptele colectat de la producători.

Protestele au început în BucureÅŸti în faÅ£a societăţii Danone din Colentina – Voluntari.

Liderul sindical Åžtefan Nicolae a justificat această acÅ£iuni prin faptul că trebuie să dispară Cartelul laptelui ÅŸi dictatura marilor procesatori, iar producătorii de lapte să primească un preÅ£ corect. ÃŽn acest moment, preÅ£urile se negociază direct între producători ÅŸi procesatori, iar preÅ£ul pe litrul de lapte nu depăşeÅŸte 0,8 – 0,9 lei.

Participanţii la miting spun că preţul real pe un litru de lapte materie primă ar trebui să fie de 1,5 lei, deoarece numai în aceste condiţii crescătorii de vite din România ar mai putea rezista.

„Considerăm că, dacă aceÅŸti procesatori pe laptele adus din import dau 0,45 euro cenÅ£i pe litrul pentru lapte Confort, de ce să nu primească acelaÅŸi preÅ£ ÅŸi producătorul de lapte din România. Suntem Å£ară membră a Uniunii Europene ÅŸi dorim tratament egal”, afirmă liderul sindical Åžtefan Nicolae.
x x x
Aproximativ 400 de fermieri din judeţele Mureş, Harghita, Cluj şi Bistriţa-Năsăud au pichetat, marţi, sediul firmei Hochland din Sighişoara, solicitând majorarea preţului pe litru de lapte plătit către producător..

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş, Ioan Boca, a declarat pentru ROMPRES, imediat după ieşirea de la negocierile purtate cu reprezentanţii Hochland, că discuţiile au fost cât se poate de cordiale şi că s-a stabilit un parteneriat real între producători şi procesatorul de lapte.

Boca a arătat că fermierii au solicitat majorarea preţului de achiziţie a laptelui la aproximativ 1,5 lei pe litru, diferenţiat în funcţie de calitate, care să aducă un minim profit producătorilor.

Acesta a precizat că reprezentanţii Hochland au promis producătorilor că le vor susţine interesul la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la întâlnirea din 19 martie, la care vor lua parte toate fabricile de procesare a laptelui şi lanţurile de magazine.
x x x
Aproximativ 500 de fermieri au organizat, de asemenea, un miting în faţa sediului firmei Friesland din comuna Baciu, în semn de protest faţă de preţul scăzut cu care le este achiziţionat laptele.

Protestatarii au sosit în localitatea clujeană din judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj, Maramureş, Timiş, Arad şi Cluj, iar în timpul demonstraţiei au vărsat mai multe flacoane cu lapte, trimitere la faptul că produsul lor nu are nici o valoare când este achiziţionat de procesatori.

Principala doleanţă a protestatarilor vizează creşterea preţului cu care procesatorii le achiziţionează laptele. Ei cer ca preţul unui litru de lapte pe care îl vând procesatorilor să crească de la 1,2 la minimum 1,5 lei, în cazul laptelui conform normelor europene, şi de la 0,6 lei la 1,0 leu, în cazul laptelui neconform.

Protestatarii susţin că ar exista un cartel al procesatorilor de lapte, care, la înţelegere cu marii retaileri, stabilesc preţurile de achiziţie şi care şi-au împărţit zonele de influenţă. Ei ameninţă că în cazul în care nu se va ţine seama de doleanţele lor vor sista livrările de lapte în toată ţara.

Acţiuni de protest similare celei din comuna clujeană au mai fost programate la Dorna, Bucureşti, Popeşti-Leordeni, Sighişoara şi Alba Iulia, la sediile firmelor La Dorna, Danone, Tnuva, Hochland şi Albalact.
xxx
Alţi o sută de crescători de bovine din Alba şi Sibiu au pichetat, marţi, la Oiejdea, unul din cei mai importanţi procesatori de lapte din ţară, compania Albalact.

Organizată de Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România, acţiunea de protest este urmare a eşecului înregistrat în negocierea cu procesatorii de lapte privind preţul pe litru de lapte, a declarat preşedintele Biroului Operativ Alba, ing. Radu Moldovan.

Fermierii prezenÅ£i la Oiejdea au purtat pancarde pe care se putea citi „Vrem un preÅ£ corect” ÅŸi „Vrem bani pentru munca noastră”. Fondul sonor a fost asigurat cu ajutorul unor talăngi ÅŸi fluiere. AcÅ£iunea de protest, desfăşurată sub supravegherea jandarmilor, a avut loc pe un teren viran, proprietate a unui localnic din Oiejdea.

Cei mai mulţi dintre crescătorii de bovine prezenţi au spus că au în gospodării, în medie, câte 20-30 de vaci.

Fermierii-sindicalişti susţin că, în prezent, în România, preţul la producător este cuprins între 0,15 şi 0,30 euro/ litru de lapte, în timp ce în celelalte ţări din Uniunea Europeană, preţul variază între 0,42 si 0,45 euro/litru de lapte.

În ceea ce priveşte preţul de vânzare în magazine, acesta ajunge în ţara noastră la 1-1,8 euro/litru, iar în celelalte ţări membre, preţul este de 0,8-1 euro/litru.

Sindicaliştii crescătorii de bovine susţin că producătorii români de lapte sunt dezavantajaţi considerabil, riscând să falimenteze chiar.

AsociaÅ£ia Patronală Română din Industria Laptelui – APRIL, unica asociaÅ£ie profesională de profil reprezentativă la nivel naÅ£ional, consideră acuzaÅ£iile formulate de asociaÅ£iile crescătorilor de bovine din România (FederaÅ£ia Crescătorilor de Bovine din România – FCBR ÅŸi Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România – SCTR) ca fiind lipsite de adevăr, deoarece procesatorii nu au refuzat discuÅ£iile cu reprezentanÅ£ii fermierilor, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni.

Conducerea APRIL a purtat discuţii cu liderii SCTR şi FCBR în data de 8 februarie, în cadrul unei reuniuni în care reprezentanţii patronatului au susţinut că modalitatea cea mai bună de stabilire a preţului laptelui materie primă şi a condiţiilor de calitate la preluare este, ca şi până acum, prin negocieri individuale între fermieri şi procesatorii cu care aceştia au contract. Fiecare procesator de lapte poartă negocieri individuale cu fiecare fermier sau producător de lapte, şi în niciun caz cu sindicatul acestora, în urma cărora rezultă preţul consfinţit printr-un contract legal. Acţiunea de negociere colectivă a preţului pentru laptele materie primă este o acţiune care încalcă orice principiu al economiei de piaţă, se precizează în Comunicatul APRIL.

Ministerul Agriculturii nu are cum să se implice între discuţiile dintre procesatori şi producătorii de lapte, aceasta fiind o problemă de negociere între ei, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, în legătură cu protestele de marţi ale fermierilor privind preţul de colectare a laptelui.

„Fiecare în parte au argumentele lor, procesatorii spunând că fac investiÅ£ii semnificative, iar producătorii că primesc preÅ£uri mici pentru livrare. Aceste lucruri trebuie negociate între ei. MADR este deschis la orice mediere, dar nu poate interveni”, a precizat CioloÅŸ.

Acesta a subliniat că producătorii se pot asocia pentru a face investiţii în comun.

„Ei pot să-ÅŸi facă în comun o cooperativă de colectare a laptelui ÅŸi să facă profit împreună în acest fel. ÃŽn aceste condiÅ£ii procesatorii vor negocia cu cooperativa”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Reprezentanţii Danone au precizat că preţul plătit de companie pentru littrul de lapte are strânsă legătură cu calitatea laptelui furnizat.

‘Danone nu practică preÅ£ul invocat de Sindicatul Crescătorilor de Bovine, de 0,5 lei pe litru. PreÅ£ul nostru de achiziÅ£ie este în strânsă legătură cu calitatea laptelui furnizat, ÅŸi porneÅŸte de la 1,15 lei în sus’, a declarat Gheorghe PetriÅŸor, director achiziÅ£ii la Danone PDPA SRL.

Conform declaraţiei reprezentantului Danone, fiecare procesator negociază preţul cu furnizorii săi. În 2007, preţul plătit de Danone pentru litrul de lapte a fost cu peste 35 la sută mai mare decât în anul precedent. La preţul negociat între fermier şi procesator, pentru laptele conform cu normele europene, se adaugă prima dată de Guvern, de 0,3 lei pe litru de lapte.

„Considerăm că singura soluÅ£ie viabilă pentru ca fermierii să-ÅŸi eficientizeze afacerea este îmbunătăţirea calităţii laptelui, care să le aducă un preÅ£ mai bun, creÅŸterea producÅ£iei ÅŸi controlul riguros al costurilor. Nu există nicio înÅ£elegere între procesatori privind preÅ£ul laptelui, dimpotrivă, procesatorii sunt concurenÅ£i pe piaÅ£a de achiziÅ£ie a laptelui, la fel ca ÅŸi pe piaÅ£a de desfacere a produselor lactate”, declară Gheorghe PetriÅŸor.

Acţiunea de protest a sindicaliştilor în faţa companiei Danone din Bucureşti continuă, aceştia refuzând să aibă un dialog cu conducerea companiei.ROMPRES

Adauga un comentariu

*