Austriecii isi verifica potentialul la Carom

alfred-moser-presedinte-holding-austriac.jpgImediat dupa ce grupul de firme Energy Holding GmbH Viena a castigat licitatia pentru cumpararea combinatului Carom din Onesti, pe 28 februarie, contra sumei de 779 miliarde de lei vechi, mai multi membri din delegatia austriaca au fost auziti cand se plangeau de faptul ca pretul a fost mult mai mare decat isi doreau ei. Intr-o prima faza, austriecii oferisera doar 475 miliarde de lei vechi pentru Carom si, multa vreme, ei au fost creditati ca fiind singurii interesati de achizitionarea combinatului onestean.

Daca ar fi fost asa, ei ar fi devenit proprietari la Carom pentru mult mai putini bani, iar economia ce ar fi fost facuta ar fi ajuns la 304 miliarde de lei vechi. Insa, in mod surprinzator, cand mai erau doar cateva zile pana la expirarea anuntului privind vanzarea Carom, a aparut firma Bulgarian Energetics, care a plusat cu 18 miliarde, oferind 493 miliarde de lei vechi.
Asa s-a ajuns la licitatie, la care bulgarii au mers pana la maxim 21 milioane de euro (774 miliarde de lei vechi). La al 58-lea pas de licitatie, austriecii au oferit 779 de miliarde, iar bulgarii au renuntat.

Sume imense pentru investitii

Desi au castigat licitatia, austriecii au fost fortati, de bulgari, sa ofere pe Carom cu 304 miliarde de lei mai mult decat pretul initial. Dar cheltuielile lor nu se vor opri aici, intrucat combinatul are nevoie de investitii masive pentru a putea fi repornit, fapt cunoscut si de cumparatori. Stoyan Demirevski, administratorul firmei Bulgarian Energetics, aprecia ca la Carom sunt necesare investitii de circa 30 milioane de euro, acesta fiind si motivul pentru care a renuntat sa mai liciteze peste 21 milioane de euro. Calculele facute de bulgari aratau ca repornirea combinatului nu mai putea fi rentabila daca s-ar fi cheltuit mai mult de 51 milioane de euro, dintre care 30 de milioane obligatoriu pentru investitii.
Alte calcule, mult mai pesimiste, facute de specialisti din zona Onestiului, aratau ca investitiile necesare pentru repornirea Carom sunt cu mult mai mari. O singura instalatie, E 2, ar avea nevoie de nu mai putin de 35 de milioane pentru a fi repusa in functiune, iar unele fabricatii ar fi compromise aproape definitiv.

Mai degraba comert, decat productie

Alfred Moser, presedintele holdingului austriac, nu s-a aratat speriat de sumele enorme de bani care trebuie alocate pentru repornirea combinatului, dar nici nu a precizat cat anume este dispus sa cheltuie in acest sens. Din declaratiile facute de Moser a reiesit ca instalatiile combinatului vor fi repornite, dar ca ele vor fi integrate cu potentialul productiv al companiei, care dispune de o fabrica de biodiesel in Austria, la Wollersdorf.
Totusi, austriecii nu produc decat 40.000 de tone de biodiesel, cu mult mai putin decat Bulgarian Energetics, care detine fabrica Cristal Chemicals, din Sofia, cu o productie de 100.000 de tone anual. Insa austriecii, dupa cum a declarat Alfred Moser, nu vor incerca sa produca doar biodiesel la Carom, ci si glicerina, bitum sau chiar cauciuc sintetic.
In plus, presedintele trustului austriac a lasat sa se inteleaga ca, intr-o prima etapa, Carom va deveni depozit de produse petroliere, ce urmeaza sa fie vandute in Romania si in tarile din Balcani. La fel au pornit vienezii si in Austria, cu distributia de carburanti, prin intermediul firmei Energy Trading Handels GmbH, infiintata in urma cu 10 ani. La activitatea de productie au trecut abia in 2005, cand au construit fabrica de biodiesel de la Wollersdorf, iar grupul de firme, Energy Holding GmbH Viena, a fost constituit si mai tarziu, in 2006.

Piatra de incercare pentru austrieci

Ramane de vazut daca austriecii au potentialul de a repune pe picioare un combinat care, dupa unii specialisti, este mai mult “un morman de fiare vechi”. Pana si liderul sindical Vasilica Udrea, care a sustinut cu tarie ca instalatiile nu au fost nici furate, nici descompletate, nici taiate la fier vechi, s-a aratat destul de retinut in privinta viitorului combinatului, spunand de mai multe ori ca este nevoie de un program ferm si masiv de investitii.
Austriecii au estimat ca vor termina de facut platile pana la sfarsitul lunii aprilie, cand vor deveni efectiv proprietari la Carom, si vor incepe activitatea la Onesti in luna mai.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*