Fara indoila ca lovitura de teatru data in legatura cu alegerile din acest an nu o constituie neaparat votul uninominal. El era de asteptat fata de indelungata campanie facuta de Alianta Civica, pana la Presedintele tarii. Dupa cum se stie si Parlamentul prin votul sau masiv a validat votul pe persoana.
Ceea ce a reprezentat surpriza cea mare a fost extinderea votului uninominal si la alegerea, in aceeasi maniera, si a presedintilor Consiliilor judetene. Astfel ca, si la „locale” electoratul va fi confruntat cu aceasta „noutate”, necunoscuta pana acum in perioada post-decembrista.
Astfel, se explica interesul pe care insusi liderii partidelor politice il manifesta pentru ceea ce urmeaza sa se petreaca pe plan local. Explicatia e simpla. „Autonomia” locala va fi tinta spre care vor fi indreptate fondurile UE rezervate Romaniei. In acest context, multi din „greii” partidelor tind a reveni la locurile de bastina de unde au plecat in politica. P.D.L.-ul i-a si nominalizat: Radu Berceanu, Sorin Frunza Verde, Gheorghe Flutur se vor alatura D-lui Emil Boc, care se „transferase” deja de acum 3 ani si jumatate la Cluj, ca primar. Mare vanzoleala este si la capitala. Refuzul D-lui Videanu „protejatul” presedintelui tarii, de a mai candida la sefia capitalei a adus in discutie pe D-l Negoita, Blaga si altii care vor mai aparea in curand.
PSD-ul considera ca a sosit momentul de a curma sirul insucceselor de pana acum. Sorin Oprescu, Vanghelie, Ponta sunt nume recunoscute pe firmamentul politic. La fel Cosmin Gusa de la PIN, spera sa fie sprijinit de alegerile capitalei, nu numai de micul sau partid, ci si de o buna parte a cetatenilor capitalei. Liberalii nu s-au decis inca, o certitudine reprezentand doar aspiratia ministrului Adiaconitei spre Primaria Iasiului.
Concluzia ce se poate trage este ca si la locale va fi aceeasi lupta dura, incrancenata, preconizata pentru alegerile parlamentare din toamna. De aceea consideram ca electoratul trebuie sa fie atent si la alegerile locale. Presedintii de Consiliu Judetean, primarii, consilierii reprezinta si ei o parte a puterii. Alesii locali nu trebuie sa uite ca mai sunt multe de facut in Romania europeana. Fata de realitatile prezentului, nu-si mai au rostul discursurile si promisiunile fara acoperire.
In ciuda majorarii salariilor si a pensiilor, nivelul de trai a oamenilor ne arunca in subsolul clasamentului european al UE. Chipul hidos al coruptiei ramane prezent ca si anterioarele legislaturi. Interesul personal, lacomia, dorinta de parvenire primeaza in fata interesului national. Spiritualitatea si cultura romaneasca sunt in suferinta. Multe sperante se risipesc. Democratia se confunda cu demagogia. Clientelismul si nepotismul inlatura brutal valorile autentice. Tinerii nostri valorosi pleaca in afara imbogatind stiinta si cultura altora. Educatia tineretului lasa de dorit. Clasa politica, dar si noi, electoratul, trebuie sa reflectam la aceste realitati. Trebuie realizata unitatea noastra nationala. Sa reanimam virtutile si calitatile traditionale ale romanului. Sa restabilim cultul muncii pentru a risipi indolenta, nemunca, lenea si nepasarea. Sa nu uitam simtul moral si omenia traditionala romaneasca.
Fara sa abdicam de la pozitia noastra de „neutralitate” politica, nu putem sa nu nu exprimam parerea, pe care o impartasesc desigur milioane de romani, ca celebra urare prezidentiala si PDL-ista „Sa traiti bine!” a rams doar de domeniul „fetei morgana”, sau a vorbelor de haz ce aduc zambete amare pe fetele mohorate ale multor romani.
Av. Gh. DALBAN