500 de salariati de la SISE dati afara de „managementul” directorului Suru

el.jpgDirectorul SISE ELECTRICA MOLDOVA, Toma Suru, a incercat sa explice motivele concedierii a 35 la suta din cei 1.400 salariati la un ssprit cu ziaristii . Concedierea ar fi determinata de catre E-ON Moldova, societate care nu si-ar fi indeplinit contractele cu SISE

Toma Suru a fost Director pe Investitii la FDFEE Moldova. N-a fost acceptat de sistemul privatizat E-ON, drept pentru care s-a „reorientat” catre un post de conducere la SISE. De pe aceasta pozitie a transformat relatia cu E-ON intr-una personala, de razbunare atat pe investitorii din vina carora si-a pierdut locul, cat si pe cei care i-au preluat functiile. In acest fel, a deteriorat pana la disparitie colaborarea care ar fi trebuit sa existe cu E – ON, cel mai mare client al lui SISE. In conferinta de presa, care a avut loc la Piatra Neamt (!), Toma Suru a lasat sa se inteleaga ca, cel mai mare dusman al SISE este E-ON, „care a reziliat contractele cu noi si a uitat sa-si achite datoriile fata”.

„Clientul principal E – ON Moldova – factor determinant al restructurarii”

Toma Suru n-a fost de acord cu acei ziaristi care i-au spus ca din expunerea sa s-a inteles ca dusmanul SISE este E – ON Moldova. Numai ca, tocmai comunicatul de presa remis celor prezenti are un capitol intitulat „Clientul principal E – ON Moldova – factor determinant al restructurarii”. Toma Suru, a fost nemultumit de faptul ca „dupa privatizarea Filialei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Moldova SA si preluarea capitalului majoritar de grupul german E – ON Energie, SISE, Electrica Moldova a pierdut pozitia de monopol, intrand in economia de piata in concurenta directa cu oricare alta firma din sectorul serviciilor energetice. Liberalizarea pietei a permis accesul firmelor mici, cu putin personal si cu cheltuieli de regie reduse. E – ON Moldova nu a tinut cont de calitatea serviciilor prestate de aceste firme. Regulile proprii impuse de E – ON Moldova in cadrul atribuirii si derularii contractelor au influentat puternic activitatea Sucursalei…E – ON Moldova nu si-a respectat obligatiile asumate…In 2007 a emis comenzi doar pentru 50 la suta din contractele de mentenanta adjudecate, consecinta fiind o scadere drastica a veniturilor SISE Electrica Moldova…Totodata, E – ON Moldova a generat un proces de atragere, prin practici neloiale, a fortei de munca specializata din cadrul SISE Electrica Moldova”,.

Traseu managerial falimentar

Imediat dupa instalarea sa la SISE Moldova, in paralel cu distrugerea colaborarii cu E-ON, Toma Suru a inceput campania de deteriorare a relatiilor cu angajatii pe care i-a gasit la SISE, printr-un sistem politienesc de lucru si tot felul de interdictii, care nu au avut ca efect cresterea profitului SISE ci, dimpotriva, plecarea oamenilor la E-ON sau la alte societati concurente. Strategia directorului devine extrem de simpla Astfel, el clameaza peste tot ca situatia actuala a societatii i se datoreaza E-ON, insa nu aminteste nimic de traseul sau managerial, de investitiile anapoda facute, sau de dosarul sau aflat in vizorul DNA! In timp se plange ca, din cauza E – ON, SISE va falimenta, ciu girul direct al lui Suru s-au facut o serie de investitii cel putin suspecte. „Nu le-am facut eu, ci cu acceptul Consiliului de Administratie”, spune directorul SISE.

Concediati, dar supravegheati video!

103.000 RON pentru achizitia sistemelor de supraveghere video salariati; aproximativ 920.000 RON in 2006 si aproximativ de 960.000 RON in 2007 pentru cablare structurata, cat si in modernizari instalatii de incalzire de aproximativ 240.000 RON tot in 2007; achizitii de 136 de calculatoare in valoare de aproximativ 409.000 RON si 30 note-book in valoare de aproximativ 149.000 RON in perioada 2005 – 2007, desi SISE mai facuse o achizitie de 150 de calculatoare in 2003, pentru viabilitatea sistemului informatic nou implementat; achizitia lucrarilor de cablare structurata de la SC LUCAS TELECOMUNICATION in valoare de aproximativ 198.000 euro, achizitie care este in vizorul DNA; plati catre SC EUROLINE – societate unde SISE sta cu chirie in Stefan cel Mare 28 Bacau, de aproximativ 2.106 RON lunar, reprezentand chirie pe echipamente de telecomunicatii in conditiile in care SISE a facut in 2006 o achizitie in valoare de aproximativ 1.200.000 RON reprezentand echipamente de telecomunicatii. Banii de la Euroline se duc la SC LUCAS TELECOMUNICATION, care este furnizorul de echipamente al lui Euroline; plati catre Euroline, reprezentand chirie sediu de 16.500 RON lunar, incepand din 2006, in conditiile in care SISE are sediu, dar neamenjat, investitiile pentru amenajare fiind blocate din „lipsa de fonduri”, dupa ce licitatia a fost castigata de cine nu trebuia.. „Nu le-am facut eu, ci cu acceptul Consiliului de Administratie”, spune directorul SISE.

Licitatie cu cantec ajunsa pe masa DNA

Un angajat al SISE a facut un denunt la DNA in octombrie 2006, in care mentioneaza ca, la indicatiile directorului Toma Suru, a avut un schimb de informatii cu directorul general al SC LUCAS TELECOMUNICATION SERVICE SRL, Radu Nicoara, pe tema „arhitecturii sistemului informatic” la SISE. Directorul SC LUCAS TELECOMUNICATION i-ar fi fost prezentat angajatului respectiv al SISE drept „un vechi colaborator care ne va oferi consultanta”. Pe 17 ianuarie 2006, Radu Nicoara si Toma Suru i-au transmis angajatului SISE nota de fundamentare a licitatiei pe care SISE urma s-o organizeze pentru investitia de cablare structurata. Costul estimat de directorul LUCA COMUNICATION era de 38.000 euro. Licitatia a avut loc in septembrie 2006. Cine a castigat-o? Cine altcineva decat…SC LUCAS COMUNICATION, pentru suma de aproximativ 256.0000 euro! Ceea ce pare de rasul lumii este ca, la unele filiale judetene ale SISE lucrarile de cablare structurala erau deja executate, asa incat, pentru a respecta „investitia”, cablurile au fost scoase din pereti si inlocuite cu altele! DNA a trimis dosarul la …Serviciul Teritorial al DNA Bacau care a dat…NUP! Motivul? „Lipsa intentiei infractionale”! Si totusi, dupa cum ne-a declarat juristul SISE, dosarul se afla pe masa politiei economice. Bineinteles ca angajatul care a facut denuntul a avut de suferit, iar directorul SISE, Toma Suru, a afirmat ca acesta este membru PSD si de aceea l-a reclamat la DNA! Culmea e ca, ex-directorul general al ELECTRICA SERV, Teodor Firican, l-a incurajat pe cel care a facut denuntul, spunandu-i intr-o inregistrare telefonica, „Ai O.K.-ul de la mine sa actionezi, ca poate se sparge buba”, insa, ulterior acesta a declarat ca se dezice de comportamentul angajatului SISE care a tarat societatea in procese!

Si totusi, poftiti la sprit!

Directorul SISE, Toma Suru, a negat toate aceste lucruri, dupa cum ne si asteptam. Curios, dupa o asemenea „politica manageriala”, in care si-a permis astfel de investitii, incepand cu 11 aprilie 2008, in trei etape, vor fi disponibilizati 35 la suta din cei 1.400 salariati ai SISE Electrica Moldova! Iar vina i-ar apartine, in opinia directorului SISE, in cea mai mare masura, E-ON Moldova. Curios e ca directorului SISE i s-a parut ca ar putea stinge vigilenta ziaristilor ademenindu-, dupa conferinta de presa, la o ciorba si-un sprit. Altfel spus, durere-n cot de grija celor aproape 500 de salariati concediati.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. valurile mici si dese , cheia marilor succese, dar cred ca aici trebuie un taifun………..LA SISE ca sa se miste ceva , daca nu cumva se joaca o piesa in doua acte, unul vrea sa cumperesi scrie scenariul si altul falimenteaza ca sa se traga cortina.
    succes echipei .

Adauga un comentariu

*