Zeci de adolescenti bacauani s-au intâlnit vineri, 11 aprilie, in sala mare a Inspectoratului Scolar la decernarea premiilor in cadrul concursului „HIV nu este o pacaleala”. Evenimentul s-a petrecut din initiativa Asociatiei „Romanian Children’s Appeal”, Inspectoratului Scolar Bacau, cu sprijinul Guvernului Irlandez. Concursul – derulat pe sectiunile „postere”, „eseuri”, „compozitii muzicale”, „videoclipuri” – reprezinta etapa finala a Programului de informare si sensibilizare in problematica HIV/SIDA derulat in cursul acestui an scolar in liceele bacauane. Au participat 25 de unitati invatamânt, din care 20 de licee si cinci Scoli de Arte si Meserii. Ca numar de lucrari, au intrat in competitie 143 de postere (expuse in holul institutiei), 40 de eseuri, patru compozitii muzicale si trei videoclipuri.
Pacienti atipici
Organizatorii considera ca participarea numeroasa a elevilor in acest concurs poate fi un semn ca proiectul si-a atins scopul si mesajul a ajuns acolo unde trebuie. Initiativa concursului are la baza constatarea ingrijoratoare ca marea majoritate a polulatiei nu se asteapta ca aceasta boala sa fie atât de comuna si aproape de noi: „Fundatia noastra a constatat ca in ultimii ani am avut multi pacienti atipici. Noi ne imaginam ca persoanele infectate cu HIV au un anumit profil. Dar au inceput sa bata la usa noastra din ce in ce mai multi tineri frumosi, educati, din familii bune, cu o viata cât se poate de normala. Putea fi oricare dintre dumneavoastra”, s-a adresat presedintele FundaÅ£iei „Romanian Children’s Appealâ€.
„Boala celor tineri”
Acesta a tinut sa-i incurajeze pe profesorii care, instruiti prin intermediul proiectului, au reusit sa inteleaga importanta acestui mesaj si sa transmita informatia la nivelul de intelegere al elevului. „Este important ca elevii sa discute despre SIDA nu cu specialisti din afara scolii, ci cu dascalii lor, persoane pe care le intâlnesc in fiecare zi si in care au incredere”. Statisticile arata ca in prezent 8.376 de români sunt luati in evidenta cu HIV/SIDA. Infectia este considerata „boala celor tineri” deoarece 70% din cei afectati au vârste intre 10 si 20 de ani. Aida PULPAN
Studiile de virusologie au indicat prin experimente de laborator ca se pot transfera gene normale de la o celula la alta corectând mutaţii complexe prin utilizare de vectori virali reprogramaţi genetic.
Entuziasmul fără margini al medicilor a favorizat dezvoltarea unor tehnici medicale fără precedent aplicabile la om fără prea multe verificări şi consultări cu biologi sau microbiologi(virusologi). Motivul evident era eficienţa, tratarea cauzei bolii, costurile intervenţiei fiind comparabile cu fabricarea unui vaccin. Principiul natural arhicunoscut si de ecologi, al interacţiunilor reciproce, relaţiilor dintre populaţiile de celule imunitare, al coevolutiei acestora, a fost eludat flagrant atunci când unii medici laureaţi ai premiului Nobel au decis să reprogrameze genetic retrovirusi in vederea distrugerii celulelor canceroase din sângele bolnavilor de cancer cu celule T. Astfel s-a trecut la reprogramarea virusului HTLV I care induce leucemii ale limfocitelor T- CD4 pe care le transformă canceros, determinând multiplicarea intensă. Ataşarea virusului de celulele ţintă a fost reprogramată genetic spre a interacţiona cu celulele T canceroase care au ritm rapid de multiplicare. Interacţiunile au fost gândite sa aibă au loc între proteinele virale de suprafaţă şi proteinele celulare de suprafaţă. Pentru a prelua controlul asupra celulelor canceroase T, virusul reprogramat in laborator (HIV) avea nevoie de liganzi şi co-receptori specifici care se găsesc pe suprafaţa celulelor TCD 4şi nu numai(macrofage): glicoproteina CD4+(o galactosil ceramidă).
Seriile de semnale în cascadă cu efect chemotatic sunt esenţiale pentru efectul scontat respectiv distrugerea celulelor canceroase. Gp120 activează proteinele heterotrimerice G determinând o rapidă rearanjare a citoschetetului membranei celulare pe care o deformează printr-o polimerizare a actinei. Activarea proteinei G iniţiază mobilizarea calciului, activarea fosfoinozitol-3 kinazei şi Erk-1/2 MAPK. În infecţiile celulare prestabilite nu mai are loc interacţiunea ribozomilor pentru a forma poliribozomi, în schimb ARN viral poate să se cupleze cu ribozomii existând astfel un avantaj selectiv clar. Sinteza ADN celular este inhibată în cazul majorităţii infecţiilor citolitice. Aceaste evenimente cunoscute de programatorii geneticieni realizau declanşarea procesului de apoptoză prin scăderea nivelului de sinteză proteică în celula bolnavă.
Dacă pe hârtie totul funcţiona perfect, in realitate himera virală reprogramată s-a dovedit a fi cel mai mare „coşmar†pe care medicii „anonimi†(şi în in ziua de azi) l-au realizat vreodată în laborator pentru tratarea unei boli incurabile: leucemia leucocitelor T. Nu numai că infecţia dirijată cu virusul reprogramat nu a salvat bolnavii de cancer dar himera transmisă din greşeală (probabil)sau nu unui organism sănătos ataca celulele T normale şi se putea replica, ca mai apoi să se transmită prin lichidele corpului şi mai ales prin sânge de la o persoana la alta.
Astfel omenirea avea sa afle despre apariţia unei boli misterioase denumita mai târziu SIDA
Cea mai eficienta arma biologica cu actiune asupra unei populatii umane este un lentivirus reprogramat genetic caci nu se va sti de unde a aparut si actioneaza in corelatie cu alti factori medicali , biologici si nutritionali ; scopul: selectia artificiala a unei noi varietati de populatie umana