La inceputul ultimului trimestru al anului 2001, ministrul de atunci al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu semna ordinul de infiintare al Centrului de Excelenta pentru Tineri Capabili de Performante-C.E.T.C.P. In motivatie se stipula clar ca „tinerii capabili de performante trebuie priviti ca o avutie nationala, cu nevoi specifice de instruire pe durata scolarizarii”, noul Centru fiind creat intrucât „se resimtea acut nevoia functionarii unui organism care sa acorde acestor tineri o asistenta calificata, mai bine focalizata pe aptitudinile si nevoile lor de instruire”.
Ideea a avut, inca din start, cap si coada
Cu ocazia unui dialog de mai bine de o ora, purtat in urma cu aproape trei luni la ultima ei vizita la Bacau, Ecaterina Andronescu ne spunea ca „proiectul Centrului de Excelenta a fost foarte bine conceput, dupa mai multe dezbateri, tinându-se cont de toate sugestiile formulate, atât la nivelul Ministerului, cât si la nivelul inspectoratelor scolare judetene”. Centrului de Excelenta i s-a acordat de la inceput autonomie deplina: se subordona direct ministrului Educatiei, avea un sediu propriu (str.Berthelot, nr.28-30, sector 1), avea un Regulament-cadru pe baza caruia fusese stabilita in detaliu forma de colaborare cu celelalte compartimente ale Ministerului Educatiei si Cercetarii. Se precizase cu exactitate si forma de salarizare: „salarizarea se va efectua in conformitate cu prevederile OUG nr.8/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, OUG 24/2000. OUG 33/2001 si OUG 42/2001”. Concomitent, fusesera create si noua centre regionale (numar ridicat ulterior la zece) , „ca structuri subordonate Centrului de Excelenta pentru Tineri Capabili de Performante”.
Elevii superperformanti, pusi la colt de ministrul liberal
In ultimii patru ani, centrele de excelenta au fost ignoorate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, si atunci când la conducerea Ministerului s-a aflat un ministru de la PD, si – mai ales – atunci când in fotoliul ministerial s-a cocotat junele liberal Cristian Adomnitei. Centrul de Excelenta a incetat sa mai existe ca unitate de sine statatoare, transformându-se intr-o anexa oarecare a C.N.E.I.P. (departament de evaluare din cadrul Ministerului-n.n.). Sediu propriu nu mai avea de mai bine de un an, iar noile proiecte de reorganizare si eficientizare a Centrului National de Excelenta (elaborate de un excelent profesionist sibian, care a fost nevoit in cele din urma sa-si dea demisia) nici n-au ajuns pe masa de lucru a ministrului Cristian Adomnitei, fiind catalogate ca fiind de interes minor. Actualkmente, la sediul M.E.C.T., nimeni nu stie nimic, secretarul de stat Zvetlana Preoteasa declarând vag ca „probabil le vom da inspectoratelor scolare judetene”. Un dezinteres total pentru elevii sperdotati, pentru performerii olimpiadelor nationale si internationale si pentru colegii lor mai mici, care le calca pe urme. Ministrul Cristian Adomnitei s-a prevalat de art.9 (ultimul) din Ordinul semant de predecesoarea sa Ecaterina Andronescu in 2001: „Intregul regim de organizare al CETCP are caracter experimental, pe o durata de un an de la data aplicarii prezentului ordin”. Ministrul Adomnitei uita, insa, ca activitatea CETCP si a centrelor regionale fusese prelungita in 2003 de aceeasi Ecaterina Andronescu si nici un ordin ulterior n-a prevazut minimalizarea sau desfiintarea activitatii lor.
Si, totusi, la Bacau, centrul de excelenta (inca) mai functioneaza
Din fericire, printre cele sase centre regfionale care inca mai functioneaza se afla si Centrul de Excelenta de la Bacau, care-si desfasoara activitatea in fiecare sâmbata la Colegiul National „Ferdinand I”. Coordonatorul Centrului, profesorul de fizica Toader Ungureanu, nu ascunde faptul ca au fost si inca mai sunt probleme. „Suntem acum in cel de-al optulea an de functionare si pot spune ca in primii trei ani am functionat aproape gratuit, singurul „carburant” fiind entuziasmul profesorilor si elevilor”, ne-a declarat profesorul Toader Ungureanu. Treptat, lucrurile au intrat pe fagasul normal. Din 2003, când ministrul Ecaterina Andronescu a ridicat caracterul experimental, repunându-ne in toate drepturile, activitatea noastra s-a amplificat, reusind ca, in paralel cu activitatea Centrului, sa ne implicam si in desfasurarea ultimelor opt editii ale Concursului National de Matematica si Fizica „Vrânceanu-Procopiu”, ba chiar sa organizam si câteva concursuri, printre care „Artisti in devenire” si un concurs de mediu”. Actualmente, in fiecare sâmbata, la Centrul de Excelenta de la Colegiul National „Ferdinand I” vin 40 de profesori si aproape 600 de elevi din municipiile Bacau si Onesti, elevii bacauani participând la 10 discipline, in timp ce colegii lor onesteni participa doar la 6 discipline.
Situatia se mentine in ceata
Desi Centrul de Excelenta de la Bacau este inca functional, situatia ramâne si aici in ceata. Nici coordonatorul Centrului, profesorul Toader Ungureanu, nici directorul Colegiului National „Ferdinand I”, profesorul Adrian Horodnic, nu cunosc exact sursele de finantare. Directorul Adrian Horodnic crede ca banii provin de la Consiliul Local, in timp ce coordonatorul Toader Ungureanu stie ca „finantarea vine prin Inspectoratul Scolar, cred ca fie de la Consiliul Judetean, fie de la Consiliul Local”. Banii sunt putini, mult mai putin decât ar trebui, si trebuie facuta o adevarata echilibristica pentru a se incheia (relativ) cu bine fiecare luna de activitate.
Stefan OLTEANU