29 martie…am ajuns in Gozo, fascinanta insula a nimfei Calipso. Dintre insulele arhipeleagului maltez (Malta, Gozo, Comino, Filfa, „boaba de piper”, doua insule gemene St. Paul) este a doua ca marime, insa poate cea mai „cu greutate” in legende…
Se spune ca aici, in drumul sau spre Ithaca, a poposit Ulise, care a cazut in robia seducatoare a frumoasei nimfe Calipso. La fel ne-am lasat vrajiti si noi, un grup de prieteni galagiosi, 15 la numar – cocktail de nationalitati. Gozitanii, spre deosebire de fratii lor din insula Malta, se arata aspri in aparenta, pastratori de traditie. Istoria, spre deosebire de compatriotii lor, i-a incercat cu atacuri pirateresti cumplite. Acum aproape 500 de ani, turcii, patrunzând in satele localnicilor, au târât toata populatia in sclavie.
Vicisitudinile istoriei i-au unit pe maltezi. Cu toate ca invadatorii au urmarit sa impuna religia islamica, nu au reusit sa strice religia localnicilor, catolicismul, impus de Apostolul Pavel, ocrotit mai târziu si de Cavalerii maltezi. De altfel, maltezii l-au venerat si sarbatorit pe Apostolul Pavel, marcând drept zi nationala nelucratoare ziua de 29 iunie, la fel si in data de 10 februarie, când este celebrata ziua naufragiului Sf. Pavel in Malta.
„Ta Pinu”
Ceva ne trage spre vestul insulei Gozo, intr-un sat numit Gharb…Calipso isi pune in aplicare descântecele?
Nimerim la un festival de arta, cultura, istorie si muzica…O „plimbare culturala” ne dezvaluie artizanate locale si indeletniciri traditionale vechi de pe vremea lui Ulise, bunuri crosetate, broderii…Vizitam casa Karmelei Grima, o femeie profund credincioasa, careia, in 1883, i s-a revelat o voce divina atribuita Fecioarei Maria. In urma acestei revelatii, in biserica „Ta Pinu” din satul Gharb a fost construit Altarul Doamnei Noastre din Ta Pinu, unde s-au petrecut miracole de tamaduire, loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi. Ascultam legenda cu gura-cascata…Localnicii cei „aspri” povestesc intr-un extraordinar de ospitalier…
Statut de magarus
Festivalul reconstruieste prin scenete de teatru – initiative turistice „smart”, din care ne-am putea inspira – obiceiurile si traditiile malteze, spre exemplu strânsul paielor (in malteza, „il-Qiegha”) sau broderiile, prin instrumente manevrate fascinant de mâinile unei gospodine…Magarusul-actor trage din greu, se invârte in cerc si bate paiele…Este recompensat cu paie si…flashuri de poze…Deh, statut de vedeta…
Zu2
Satul se arata in toata frumusetea gozitana, un stil unic, foarte popular printre maltezi si turisti…La fel de popular este concertul de la miezul noptii. Editia acestui festival ii are invitati pe cei de la Zu2, epigoni celebrei trupe rock U2. Specific maltez, concertul rock are loc la un pas de biserica…
Starurile Mediterraneo
A doua zi, revenim in vizita la sora cea mare…insula Malta. La fel de prietenosi se arata si locuitorii…necuvântatori. O cautam pe Calipso la Mediterraneo – parcul de distractii pentru copii, adulti, printr-o incursiune in lumea animalelor. Un show emotionant realizat de Starurile Mediterraneo: Delfinii. Inainte de delfini, ne aventuram intr-un voiaj…cu grilaj…Aplaudam, dar dar ne tinem la distanta de fiorosii lei de mare. Fioros…de irezistibili, cu lipici la public…Din dragoste de public sau de recompensa cu pestisori, „regii apelor” ne invata diferentele esentiale intre foci si lei de mare…Dintr-un tarc special ne zâmbesc sfios broastele testoase Caretta-Caretta – specie pe cale de disparitie, protejata de lege…Turistul este in dilema când pleaca din Malta, daca sa adopte in piscina din curte (cine dispune) un delfin comun, jucaus ca un catelandru acvatic, sau in farfurie…”pestele delfin”, denumit „lampuki” in malteza, o delicatesa culinara locala…Aida PULPAN
Felicitari!