Ambasada SUA sprijina inca o data CCD Bacau

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a lansat ieri duupa-amiaza, la American Corner, un nou program de formare continua, „Invatarea tolerantei prin limba engleza”, destinat tuturor profesorilor de limba engleza si acreditat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Programul a fost initiat de CCD Bacau si s-a bucurat inca din start de sprijinul Ambasadei SUA, atasatul cultural al Ambasadei, doamna Kathy Kavalec, recomandându-l calduros Ministerului Educatiei, cu specificatia ca noul program asigura predarea unor teme de educatie civica prin intermediul limbii engleze, promovarea democratiei si dezvoltarea abilitatilor elevilor de comunicare in limba engleza.

Punctele tari: cele sapte teme ale programului

In mod exceptional, Ambasada S.U.A. sprijina si financiar acest proiect. In plus, Ambasada a facut si toate demersurile necesare pentru ca doi formatori cu o experienta deosebita, autori de manuale si coordonatori ai unor proiecte internationale pe tema tolerantei, sa participe la prima secventa a programului initiat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”, alaturi de formatori de la Universitatea Bacau. Programul a fost laudat de atasatul cultural al Ambasadei S.U.A., Kathy Kavalec, indeosebi pentru continutul celor sapte teme: invatarea despre toleranta; de ce este necesar lucrul in perechi/grup; educarea tolerantei prin intermediul strategiilor de predare-invatare; strategii de predare-invatare a limbii engleze bazate pe continut; declaratia universala a drepturilor omului; managementul conflictului in cadrul orei de limba engleza; modiulul pedagogic integrat. A fost apreciat, de asemenea, si faptul ca acest curs ofera o alternativa practica si inedita in metodica predarii limbii engleze, cursantii fiind implicati interactiv in diferite ateliere de lucru, in perechi si in grupuri, in vederea realizarii unor sarcini specifice.

Formatori de prestigiu la prima secventa

Prima secventa din cadrul programului, care se va desfasura in perioada 14 – 19 aprilie a.c., inclusiv, se bucura de participarea unor formatori de prestigiu, cu o bogata experienta pedagogica: Mary Lou McCloskey, doctor in educatie, directorul Departamentului de pregatire a cadrelor didactice si proiectare a curriculum-ului, Atlanta University, Georgia-S.U.A.; Lydia Stack, doctor in educatie, formator in domeniul predarii tolerantei prin intermediul limbii engleze, consultant ESL/EFL, San Francisco Unified School District-S.U.A.; conf.univ.dr.Venera-Mihaela Cojocariu, directorul Departamentului de consiliere profesionala a Universitatii Bacau; conf.univ.dr. Elena Bonta, Facultatea de Litere a Universitatii Bacau; Daniela Petrescu, profesor de limba engleza, gradul didactic I, metodist al CCD si al ISJ, director adjunct al Scolii cu clasele I-VIII „Ion Creanga”. De asemenea, echipa coordonata de directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”, prof. Gabriel Stan, are in componenta si o echipa experimentata pentru sprijin logistic si administrativ.

Initiatorul programului, prof. Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”, ne-a declarat ca, alaturi de cele sapte teme care s-au bucurat de aprecierea Ambasadei Staelor Unite, propunatorii au identificat o serie de valori si atitudini care pot fi promovate o data cu implementarea acestui program: extinderea cuantumului de cunostinte a cadrelor didactice in domeniul strategiilor moderne de predare-invatare, centrate pe elev; deschiderea perspectivelor asupra intelegerii probelematicii discriminarii, rasismului, xenofobiei, intolerantei, antisemitismului; responsabilitatea pentru educarea elevilor in spiritul promovarii valorilor umane autentice; asumarea – de catre cadrele didactice – a rolului de promotori de opinii, atitudini si proiecte in scoli si comunitate; constientizarea nevoii de educatie permanenta. „Consideram ca noul program de formare este, in acelasi timp, oportun si inedit, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan. Cred ca e un lucru deosebit ca, timp de o saptamâna, doi renumiti experti si formatori din S.U.A. st lucreze intensiv in beneficiul profesorilor din judetul nostru, impreuna cu doi universitari bacauani cu o bogata exoerienta pedagogica. As adauga si faptul ca unul din membrii echipei noastre, Daniela Petrescu, se afla actualmente la un stagiu de pregatire in Statele Unite, de unde se va intoarce, cu siguranta, cu o noua perspectiva asupra acestui proiect. Suntem deosebit de onorati de aceasta noua sustinere din partea Ambasadei S.U.A. a proiectelor initiate de institutia noastra. Sunt convins ca acest proiect al nostru va contribui la consolidarea si dezvoltarea parteneriatului româno-american in domeniul culturii si educatiei”.

Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*