Desi orasul este tot mai murdar, bacauanii au scos din buzunare 4 milioane de lei pentru salubrizare

25,5 milioane de lei au scos bacauanii din buzunare pentru taxele si impozitele locale din 2008. Suma este mai mare cu patru milioane fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Conform evidentelor Directiei Taxe si Impozite din cadrul Primariei Bacau, bacauanii au platit 5,1 milioane de lei pentru taxa de salubritate, taxa care nu este perceputa in alte orase. „Pe 31 martie a fost termenul de plata a taxelor si impozitelor locale pentru primul semestrul din 2008. Pâna la aceasta data (14 aprilie), noi am colectat 11, 4 milioane de lei de la persoanele fizice, din care aproximativ 3 milioane de lei reprezinta taxa de salubritate si 14,1 milioane de lei de la persoanele juridice ( din care 2, 29 milioane lei este taxa de salubritate). Ce mai mari sume s-au colectat in ianuarie la persoanele fizice si in martie la persoanele juridice. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea sumelor colectate este mai mare cu aproape 1, 2 milioane d euro”, ne-a declarat Bogdan Nestian, directorul de la Taxe si Impozite Locale. Taxele si impozitele locale sunt reglementate in primul rând de Codul Fiscal in vigoare. Consiliile locale pot lua decizia majorarii acestor taxe cu pâna la 20 la suta, in functie de cheltuielile si nevoile unitatii administrative. Actuala administratie Stavarache a impus o taxa de salubrizare de 48 lei pe an pentru fiecare persoana fizica, taxa care atârna greu la bugetul familiilor numeroase si cu venituri mici.

7 mii de somatii dintr-o lovitura

Bacauanii care nu au cont in banca, serviciu, sau bunuri pe numele lor, nu pot fi trasi la raspundere de organele fiscale in cazul in care nu-si platesc taxele si impozitele catre municipalitate. Chiar si pensionarii pot sta linistiti, deoarece nimeni nu se va lua de ei pâna când debitul nu va fi mai mare de 500 de lei. Cu toate acestea, Directia de Taxe si Impozite Locale Bacau a trimis 7 mii de somatii la sfârsitul lui 2007. Marea majoritate au ramas fara urmari. „Noi transmitem somatii celor care nu-si platesc taxele si impozitele locale. La firme este mai usor, atunci când acestea nu sunt in stare de faliment, deoarece punem poprire pe conturi, in cazul in care nu platesc. Pentru neplata taxelor pe anul trecut noi am transmis aproximativ 7 mii de somatii pentru persoanele fizice. Unele au platit, altele nu. Celor care au conturi in banca le blocam conturile, daca persoana este angajata transmitem situatia catre firma care face poprire din salariu. Noi nu incepem demersurile decât daca avem de recuperat sume maai maro de 500 de lei. Atunci trimitem o adresa catre Finante prin care aflam ce venituri obtine si facem urmatoarele actiuni pentru obtinerea sumei. Daca persoana nu este angajata cu forme legale sau nu are proprietati pe numele lui, nu prea avem ce face pentru a recupera valoarea taxelor si impozitelor”, a mai adaugat Bogdan Nestian.
Mircea MERTICARIU

Adauga un comentariu

*