Am relatat in numarul de ieri al ziarului nostru despre lansarea noului program de formare continua la CCD Bacau, „Invatarea tolerantei prin limba engleza”, si despre cele doua formatoare principale, venite din Statele Unite, la invitatia Ambasadei S.U.A. la Bucuresti: Mary Lou McCloskey, doctor in educatie, directorul Departamentului de pregatire a cadrelor didactice si proiectare a curriculum-ului, Atlanta University, Georgia si Lydia Stack, doctor in educatie, formator in domeniul predarii tolerantei prin intermediul limbii engleze, consultant ESL/EFL, San Francisco Unified School District. Revenim azi cu primele impresii ale distinselor oaspete, dupa incheierea actiunii inaugurale, si ale cursantilor, dupa primul contact cu moderatoarele de peste Ocean.
„Profesorii bacauani au idei interesante si originale”
Mary Lou McCloskey: „Fusesem informata de faptul ca participantii la acest curs de formare sunt profesori de limba engleza si, deci, ma asteptam la un dialog fluent, in limba engleza, ceea ce de altfel s-a si intâmplat si pot spune ca mi-a placut engleza pe care am auzit-o astazi (n.n.: luni), aici, in sala. Am fost placut impresionata, de asemenea, pe parcursul primei noastre intâlniri, de nivelul ridicat de cunostinte, despre toleranta, al profesorilor participanti la acest curs de formare”.
Lydia Stack: „Profesorii bacauani participanti la acest curs au idei interesante si originale, iar motivatia lor pentru acest program de formare continua este neasteptat de mare, ca si gradul general de receptivitate”.
La rândul lor, cursantii ne-au declarat, la unison, ca au avut senzatia ca le cunosc de o viata pe cele doua distinse formatoare din Statele Unite, desi acestea se afla pentru prima data la Bacau. „Sunt foarte naturale, foarte apropiate de noi, au un stil direct, practic”. „Au creat imediat o stare speciala, ne-au facut sa ne simtim relaxate chiar din primele momente”, ne-au declarat doua dintre cursante.
Plecata sa descopere America, Daniela Petrescu a admirat … trei continente!
Una dintre membrele „cu greutate” ale echipei bacauane implicate in proiectarea acestui program, Daniela Petrescu, profesor de limba engleza, gradul didactic I, metodist al CCD si al ISJ, director adjunct al Scolii cu clasele I-VIII „Ion Creanga”, ar putea fi considerata cea de-a treia „americanca” prezenta la programul de formare continua „Invatarea tolerantei prin limba engleza”. Daniela Petrescu abia s-a intors din Statele Unite si impresiile ei sunt mai mult decât entuziaste: „Multumesc si pe aceasta cale Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti pentru ca m-a nominalizat pentru acest stagiu de pregatire intensiva in S.U.A. La activitatile desfasurate in orasele Philadelphia si Charleston am avut ocazia sa cunosc multi oameni cu functii importante in tarile lor, indeosebi in domeniul educatiei: decani, profesori universitari, sefi de departamente, formatori cu o bogata experienta in organizarea si coordonarea unor activitai formative internationale. Au fost, la acest stagiu de pregatire, cursanti din tari din Orientul Mijlociu, din sudul Africii si din America de Sud. M-am intors cu o agenda plina de idei pentru viitoarele manifestari ce vor fi organizate de Casa Corpului Didactic”.
Vom reveni.
Stefan OLTEANU