Evreii de pretutindeni vor putea comanda pui sacrificati ritualic la Agricola Bacau, care va amenaja in perioada urmatoare o sectie speciala pentru sacrificarea puilor, sub asistenta haham-ilor (personal specializat in ritualuri de sacrificare a pasarilor si animalelor). Oficialii companiei bacauane poarta tratative cu parteneri din Israel pentru realizarea acestei investitii. Ideea realizarii unei astfel de sectii este mai veche.
Hari Vigdar, presedintele Comunitatii Evreiesti din Bacau afirma ca, comunitatea din Bacau nu este implicata direct in proiect, chiar daca au mai fost purtate discutii in acest sens. Noua investitie va tine cont atât de cerintele pietei externe si interne, de normele europene de igiena dar in primul rând de specificul religios al sacrificiului la evrei. Agricola International isi doreste sa realizeze aceasta investitie pâna in vara.
Odata cu finalizarea investitiei de 10 milioane de euro la Abatorul de Pasari, reprezentantii Agricola International au in vedere o noua investitie, care se va realiza cu sprijinul unui partener evreu, originar din Bacau, care locuieste acum in Israel. „Vom amenaja o sectie de sacrificare a pasarilor dupa ritualul Halal. Avem echipamente foarte bune ramase de la fostul abator care vor fi asamblate si completate cu instrumentar pentru ritualul specific evreiesc. Toate se vor face cu respectarea stricta a conditiilor de igiena, impuse de normele europene in domeniu. Sectia va fi prevazuta cu spatii pentru depozitare a carnii. Ideea realizarii acestei sectii este mai veche si a fost agreata de partenerii evrei. Odata cu realizarea sectiei, la Bacau vor veni si evrei, specialisti in realizarea ritualului, numiti hahami. Taierile vor fi asistate de hahami. Produsele realizate cu respectarea ritualului ebraic se adreseaza comunitatilor mari de evrei din lume. Noi ne vom adapta oferta in functie de cererea pe care o vom inregistra pe piata interna si externa”, ne-a declarat Gheorghe Antochi, presedintele SC Agricola International SA, lider pe piata româneasca a producatorilor de pasare.
Evreii bacauani apreciaza initiativa
Evreii de la Comunitatea Evreiasca din Bacau sunt incântati de perspectiva realizarii acestei sectii de sacrificare, care vine in intâmpinarea nevoilor comunitatii bacauane si nu numai. „Noi nu stim de realizarea acestei investitii. Acum un an au fost purtate discutii la nivelul conducerii SC Agricola International SA pentru realizarea unei sectii de taiere ritualica a pasarilor. Nu stim cine e partenerul din Israel, dar sigur nu se face prin noi, Comunitatea Evreilor din Bacau. Conform ritualului ebraic, pasarile trebuie sa fie sacrificte prin taierea arterei la gât cu ajutorul unei singure taieturi. Se doreste ca animalele sa nu fie chinuite. Pentru pregatirea mâncarii casher (rezultata din taierea ritualica a pasarilor) evreii respecta prescriptiile din Thora.
„Carnea sa nu aiba sânge in ea si trebuie sa provina din animale sacrificate cu tot ritualul”, ne-a mai spus Hari Vigdar. Dupa sacrificarea de catre haham, penele puilor se curata uscat, pasarile nu se oparesc, apoi resturile sunt pârlite, iar venele de la gât se scot cu grija. O data scoase si maruntaiele, puii se lasa in apa jumatate de ora. Asta se face pentru ca tot sângele din pui sa iasa in apa, mâncarea casher insemnând una fara pic de sânge. Toti acesti pasi se vor face cu respectarea normelor de igiena ale UE dar si cele general acceptate la nivel mondial.
„UE accepta sacrificarea ritualica a animalelor. In acest sens au fost date derogari de la normele care se aplica pentru abatoare. La sectia de sacrificare de la Agricola International se vor respecta toate normele de igiena, prin adaptarea procedurilor la operatiunile care se vor executa pe tot fluxul tehnologic, de la asomare pâna la sângerare”, ne-a precizat dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului de Igiena din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA)Bacau. Mircea MERTICARIU