Rareori se intâmpla ca intr-o comuna, un primar sa fie contestat de o cantitate infima de cetateni. Profesorul Vasile Rata, primarul comunei Balcani pare a se numara printre acestia. Comuna este situata undeva, la marginea judetului, la peste 50 de kilometri de resedinta de judet. Ca sa ajungi la Balcani, trebuia sa cam rupi masina. Din cauza drumurilor. Poate de aceea si lumea ocolea aceasta asezare, desi de la Moinesti se putea ajunge mai repede la Roznov, prin Balcani. Acum, DJ 156 A este impecabil.
Geografic, comuna Balcani se afla in partea de nord a Depresiunii Tazlau si este strabatuta de DJ 156 A. Drumul comunal 186 Balcani – Schitu Frumoasa a fost asfaltat pe o lungime de opt kilometri si permite accesul intr-o zona montana de o rara frumusete, fiind singurul loc din tara unde microclimatul permite etajului de conifere sa coboare sub 400 m! Comuna se intinde pe o suprafata de 11.302 ha, din acest punct de vedere fiind considerata drept una dintre mari din judet. A fost infiintata in actuala forma din 1956, prin unificarea fostelor comune Frumoasa si Schitu Frumoasa, cât si prin includerea satului Ludasi. Primele documente care se cunosc si care se refera la asezari din teritoriul actual al comunei Balcani apartin din sec. al XV-lea. La 15 octombrie 1491, Stefan cel Mare, dupa ce a cumparat mai multe sate si terenuri de pe Tazlaul Mare, le-a donat Manastirii Tazlau. Legenda spune ca Stefan cel Mare ar fi avut o iubita foarte frumoasa, pe care o vizita des si de aici numele satului Frumoasa. Satul Balcani si-ar trage numele de la boierul Bâlco, satul Ludasi ar proveni de la numele unui alt boier. Comuna Balcani are o populatie de 2.850 locuitori.
„Am inceput de la zero”!
„Am dorit foarte mult ca toata activitatea care se desfasoara la nivelul comunei sa aiba loc in conditii legale. Fie ca este vorba de urbanism, fie ca era vorba despre gospodarie comunala”, spune primarul comunei Balcani, Vasile Rata. Activitatea de autorizare a constructiilor noi a fost foarte mult ingreunata de faptul ca cea mare parte a solicitantilor nu detineau acte de proprietate pentru terenurile pe care urmau sa-si amplaseze constructiile. „Intrarea in legalitate a toturor persoanelor care construiesc a fost ingreunata si de costurile foarte ridicate mecesare intocmirii documentatiilor care stau la baza eliberarii autorizatiilor de construire. Ca o prima masura pentru intrarea in legalitate, persoanele in cauza au primit avertisment. Nu pot sa trec cu vederea faptul ca toti locutorii comunei s-au aratat preocupati de realizarea unui aspect cât mai placut al locuintelor si pentru intretinerea spatiilor verzi aferente acestora. Insa nu ma pot declara multumit de aceia care au depozitat gunoaiele in alte locuri decât cele stabilite”, spune primarul.
Investitii in satul Balcani
In satul Balcani au fost balastate toate ulitele si completat acolo unde a fost cazul. In jurul Caminului cultural s-au turnat alei, a fost construit un grup sanitar. Tot legat de Caminul cultural, au fost achizitionate mese pentru activitatile festive organizate, a fost achizitionata o statie de amplificare. La scoala cu clasele I -VIII din sat s-a amenjat cancelaria, cabinetul ditrectorului, holul, o sala de clasa dotata cu mobilier nou, parchet, plafon, lambriu, s-au montat termpoane la trei sali de clasa, a fost amenajat sediul bibliotecii scolare. La scoala cu cl. I – IV, din aceeasi localitate, s-a amenajat o sala de gradinita si s-au montat panouri la gardul imprejmuitor. Sediul COOP Balcani, in valoare de 45.420 RON, a fost cumparat de Consiliul Local, si aici se vor amenja o biblioteca comunala, sediul SC LUANCHIM – TV Cablu, doua sali pentru informatizare. Au fost amenajate doua puncte de joaca in Balcani Centru – Magazin si Balcani Marginea, fiind montate balansoare, leagane, tobogane si banci. Drumul comunal 156 a fost consolidat cu gabioane din piatra si balast in punctele Buhosu – Balcani Marginea.
Lucruri frumoase la…Frumoasa!
A fost renovat Caminul cultural din satul Frumoasa, fiind varuit, vopsit, zugravit, inlocuit geamurile. In fata Caminului era un teren denivelat, acesta a fost indreptat si s-a construit o parcare, care a fost imprejmuita cu un gard din tabla, s-a facut un podet la intrare, s-au montat banci iar santul a fost betonat. Tot pentru satul Frumoasa, a fost aprobat si incasat prima transa, studiu de fezabilitate si proiect tehnic, pentru programul „Punti pietonale”, care se va construi in zona Dâmbul Morii. Piata din satul Frumoasa a fost imprejmuita cu un gard din plasa sudata. La Caminul cultural au fost montate termopane, a fost varuit, lucrarile costând peste 500 milioane lei. Platforma si intrarea in Dispensarul Stomatologic au fost amenajate, prin construirea a doua podete. In punctele „Olari” si „Valea Frumoasei” au fost amenajate doua puncte de joaca, cu balansoare, leagane, tobogane si banci. A fost definitivata construirea puntii pietonale din punctul „Miricica”. La Scoala de Arte si Meserii din satul Frumoasa a fost amenajat podetul care permite intrarea in parcarea din fata scolii, a fost construit un gard din plasa sudata in spatele scolii. In scoala, au fost construite doua sobe din teracota, a fost amenajata o sala pentru calculatoare si a fost asigurat combustibilul necesar pentru incalzirea sediului. In parcul din sat a fost construit un „foisor” unde se organizeaza concursuri de sah si table. Tot in parc a fost finisat si monumentul eroilor. La gradinita 3 Frumoasa s-au amenajat doua sali de clasa, fiind montat plafonul, inlocuit dusamelele, pus lambriu, montat sobe.
Cinci parcuri de joaca la Schitu – Frumoasa!
In alta localitate a comunei, Schitu – Frumoasa, au fost amenajate nici mai mult nici mai putin de cinci parcuri de joaca, cu toate dotarile necesare, in punctele „Rateni – Scoala”, „Prund Anitei”, „Prund Iacob”, „Camin Schitu”, „Pod Vicu”. Drumul comunal 186 a fost consolidat prin montarea de gabioane de piatra si balast in punctele „Petea Petea”, „Pandurasu” si „Casoasa – Vetu”. A fost efectuat un studiu de fezabilitate pentru construirea unei scoli cu clasele I – IV la „Rateni”. S-a declansat procedura deachizitie publica a studiilor de fezabilitate pentru construirea unei gradinite si a unei sali de sport la scoala Schitu. Pentru Caminul cultural din Rateni s-a cumparat tabla pentru acoperis si au fost demarate lucrarile de acoperire. A fost amenajat terenul de fotbal in punctul „Rateni”. Dispensarul medical din satul Schitu- Frumoasa a fost renovat in interior, s-au montat geamuri termopan la parter iar prin parteneriatul „Primaria Balcani – World Vision International” a fost dotat cu un electrocardiograf, mobilier, parchet, si a fost acoperit cu Lindab. La scoala din Schitu au fost renovate trei sali de clasa, plafonu casetat, parchet, jalizele, zugravit, au fost amenajate cabinetul directorului, cancelaria, cabinetul secretarului, fiind dotate toate cu mobilier nou, televizoare.
Magazin transformat in Camin cultural la Ludasi
In satul Ludasi, au fost efectuate unele lucrari la scoala, fiind acoperita cu tabla, s-a montat tâmplarie termopan in toata cladirea, au fost renovate trei sali de clasa, cabinetul directorului si cancelaria, a fost asigurat combustibilul necesar incalzirii scolii. In sat, au fost amenajat un parc de joaca pentru copii in punctul „Magazin Ludasi”, format din leagan, balansoar, tobogan, banci. Cea mai mare realizare a fost insa cumpararea de catre Primarie a sediului magazinului din sat, in valoare de39.580 RON, care a si fost renovat si amenajat cu destinatia Camin cultural si cabinet medical. Pentru acoperirea lui a fost asigurata tabla asteriala si grinzi pentru construirea acoperisului.
Realizari la nivelul comunei
„La nivelul comunei am infiintat serviciul de salubrizare, prin care gunoiul se ridica in fiecare saptamâna. A fost extins iluminatul public, in satul Frumoasa fiind realizat in proportie de 90 la suta. A fost contractat studiul de fezabilitate pentru asfaltarea drumurilor comunale in punctele Frânteni, Olari, Valea Frumoasei, Coman Rateni, Ulita Bisericii Balcani. S-a obtinut finantarea de peste doua milioane euro pentru consolidari de maluri si amenajari albie in punctele Gradinita Frumoasa, Spataru – Frumoasa, Prund – Frumoasa, in total, 1, 8 km. Primaria Balcani se afla intr-un parteneriat cu Directia Apelor Române Siret, termenul fimal de executie fiind in octombrie 2008”, spune primarul Vasile Rata. Primarul a omis sa mai aminteasca insa si alte realizari importante, mai de data recenta. A facut acest lucru viceprimarul Vasile Luca, sprijinul de nadejde al lui Vasile Rata. „S-a inceput construirea aleei pietonale la Biserica Catolica din satul Frumoasa. Avem 15 statii de autobuz montate, in toate existând cosuri de gunoi, peste 50, precum si ghivece de flori mari montate in fata tututor institutiilor din comuna. Am instalat peste o suta de banci in toata comuna. Iluminatul public ne-a costat aproape trei miliarde lei. Avem 14 miniparculete infiintate in comuna. Sunt patru mese de sah si doua de tenis de masa, in parcul din Frumoasa. Avem un proiect de asfaltare a drumului comunal ce leaga Valea Frumoasei de Olari – Frânteni Coman – ulita Bisericii catolice, pe o lungime de sase kilometri. Cu ajutorul cetatenilor am amenajat cursul pârâului Miricica din satul Frumoasa. Noi am procurat materialele iar oamenii au lucrat. Am angajat noua paznici pasune, care vor fi platiti de SC ILAS SRL Solont, societatea care a concesionat islazul comunal”, spune Vasile Luca, viceprimarul comunei Balcani.
Proiecte noi, indraznete
„Prin programul „Camine in mediul rural” avem trei proiecte aprobate pentru introducerea de incalzire centrala si aductiune apa in Caminele culturale din Ludasi, Balcani si Frumoasa. Am amenjat deja trei terenuri de sport in Balcani-Marginea, Frumoasa si Rateni – Schitu Frumoasa. Vom extinde scoala din Frumoasa, cu patru sali de clasa si un grup sanitar si se afla in curs de amenajare instalatia termica. Vrem sa amenajam un punct de agrement in zona Casoasa, Schitu – Frumoasa, cu pârtie de schi, cabana turistica”, a tinut sa completeze primarul Vasile Rata. Am vazut programul de dezvoltare socio-economica a comunei Balcani pentru perioada 2008 – 2013. Proiecte care tin de integrarea europoeana, mediul de afaceri, educatie, protectie sociala, sanatate, ordine publica si protectie civila, agricultura si dezvoltare rurala, infrastructura si gospodarie comunala, protectia mediului inconjurator, cultura si culte, turism. Un program plin de proiecte indraznete, venite in sprijinul locuitorilor comunei.
De la Clement Argint zicere
Clement Argint este unul dintre cei 42 de rromi care au mai ramas in comuna Balcani, pentru ca ceilalti au fost „ajutati” sa plece in Italia, dupa prietenul lor… Mailat! Buni sau rai, rromii din Balcani reflecta intrutotul optiunea locuitorilor comunei in ceea ce priveste candidatura pentru postul de primar. „Sefu’, la Balcani nu mai trebuie organizate alegeri, avem primarul nostru pe viata!”
dc nu asfalteaza bsi ulita bisericii din Balcani?
e dezastru pe ulita aiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
e super primarul….si cel mai bun din toti primarii….a facut multe pentru comuna noastra …daca nu era el poate nici acum nu erau asfaltate anumite sosele.
in plus avem nishte scoli de invidiat…sunt fffffffffffff. frumoase & inveti de drag.
Serios?…
lol
mai mult ajutor pentru persoanele cu maiiiiiiii putine posibilitati(saraci)…
nu poate sa le faca pe toate in doua mandate.VOTATI RATA si o sa traim mai bine in viata.
nu va mai laudati
RATA- SANTO SUBITO
Domnule primar dar cand ne mai dati ajutorul social???
NE-ATI CAM NEGLIJAT………………………….
daca RATA e asa de bun de ce nu-l alegeti pe viata , ginditi -va ca inaintea lui a mai fost cineva , poate nu chiar atit de bun , dar a ,,,fost ciuruit de viata si nu ales” cind caracterizati o persoana ,,,uitati- va ce a facut pentru VOI , dar si ce a facut pentru EL” , si apoi vorbiti…oricum , inainte de a vota GINDITI, …. Apoi cind analizati o problema nu neglijati mediul, timpul cind a avut loc evenimentul ……Pacat ca multi murim batrini , dar cu aceeasi minte cu care ne nastem , imbibata de alcool , si nu vedem realitatea…., eu sint resemnat , si zic: tot inainte , pentru ca tot inainte nu ne gindam la ziua de miine…
datil jos pe rata nui bun de nimica manaca bani oamenilor saraci
pentru Elena C: Iarto Doamne ca nu-si da seama ce zice , cum poti sa spui asemenea vorbe,,,,
dupa cate mandate veti asfalta ulitele promise? daca tot ati facut acea canalizare ca pt.Dunare,nu faceti si un pic de ordine si sa goliti terenul de toate gradinile si stogurile care strica aspectul candva foarte frumos al asa numitului PRUND?Sau va pierdeti alegatorii????
daca primarul e atit de bun de ce nu il alege-ti pe viata? este un primar foarte bun nu a colaborat cu securitatea , numai el si tatal sau, dar pe timpuri ..pe timpurile cind a mai fost cineva propus sa fie ales pe viata…dar nu a mai apucat viata caci l-au ciuruit. Alegeti.l poate mai are de facut ceva si pentru el ca pina acum a facut saracul numai pentru comuna,…case la saraci si pentru el nimic. a facut doar la copii lui saraciii .. cinste prmarului si bineinteles si celor care l-au ales… primar dupa mintea alegatorilor….., rau daca nu deschide-ti ochi,nu stiu daca nu e pre tirzu..