Dezbatere referitoare la negocierile UE-SUA cu privire la eliminarea vizelor

Rezultatele discuţiilor purtate cu ocazia reuniunii Troicii UE cu Statele Unite ale Americii, din 12-13 martie 2008, au constituit tema principală a dezbaterii cu privire la programul de liberalizare a regimului de vize. Deputaţii europeni vor vota o rezoluţie referitoare la acest subiect în cadrul sesiunii plenare din mai 2008.

După cum se cunoaÅŸte, statele incluse în programul american visa waiver sunt cele care erau membre ale UE înainte de 2004 (cu excepÅ£ia Greciei) plus Slovenia. Toate celelalte „noi” state membre sunt excluse din acest program. TotuÅŸi, unele dintre aceste state (Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria ÅŸi Slovacia) au semnat recent acorduri bilaterale cu SUA, care permit includerea în acest program.

Comisia Europeană a argumentat că, tratarea diferenţiată de către SUA a unor state membre se află în contradicţie cu legislaţia comunitară, subliniind respectarea egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii europeni şi a principiului solidarităţii.

În cadrul reuniunii din 12-13 martie 2008, Troica UE a propus o abordare pe două niveluri: chestiuni care se află în competenţa statelor membre vor fi tratate de către autorităţile naţionale, iar cele care se află sub incidenţa legislaţiei comunitare vor fi abordate de către Comisia Europeană.

În acest sens, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 18 aprilie a votat, în unanimitate, acordarea Comisiei Europene unui mandat de negociere, care îi permite începerea negocierilor cu SUA cu privire la programul de liberalizare a regimului de vize.

Adina-Ioana Vălean (ALDE), Monica Maria Iacob-Ridzi (PPE), Ioan Mircea Paşcu (PSE), Marian-Jean Marinescu (PPE) şi Titus Corlăţean (PSE) au avut intervenţii în plen, toţi exprimându-se pentru liberalizarea regimului de vize SUA.

Adina-Ioana Vălean (ALDE) consideră că „statele membre ar trebui să acÅ£ioneze într-un cadru european. Comisia ar trebui să fie fermă ÅŸi să arate partenerilor noÅŸtri americani că drepturile egale ÅŸi tratamentul egal nu sunt negociabile”.

Marian-Jean Marinescu (PPE) a declarat că „instituÅ£iile europene nu au reuÅŸit până acum să finalizeze negocieri în beneficiul cetăţenilor europeni. Astfel s-a ajuns ca fiecare stat membru să caute căi independente de rezolvare a situaÅ£iei”.

Titus Corlăţean (PSE) s-a exprimat pentru „o abordare comună a statelor membre UE È™i mandatarea Comisiei Europene pentru identificarea rapidă a unei soluÅ£ii de exonerare de vize în SUA pentru cetăţenii UE, inclusiv cei români”.

Adauga un comentariu

*