Donarea şi transplantul de organe: acţiuni politice la nivelul Uniunii Europene

ÃŽn rezoluÅ£ia Parlamentului European cu privire la donarea ÅŸi transplantul de organe se arată că, reducerea insuficienÅ£ei organelor umane disponibile pentru transplant reprezintă „cea mai mare provocare pentru statele membre în domeniul transplantului de organe”. Parlamentul European propune o serie de măsuri, precum introducerea unui card european pentru donatorii de organe, o cooperare mai strânsă a statelor membre, în vederea combaterii mai eficiente a problemelor legate de insuficienÅ£a de organe, de riscurile transplantului ÅŸi de traficul de organe.

ÃŽn raportul din iniÅ£iativă proprie al deputatului european Adamos ADAMOU (Verzi/ALE, CY) se atrage atenÅ£ia că nevoia de transplant de organe a crescut constant în Europa, depăşind numărul donaÅ£iilor de organe. ÃŽn momentul de faţă, mii de pacienÅ£i din Europa sunt înscriÅŸi pe liste de aÅŸteptare, „iar rata mortalităţii în rândul acestora este deosebit de mare”.

Donarea de organe nu are voie să se realizeze din motive comerciale

DeputaÅ£ii subliniază necesitatea de a se garanta că donarea de organe îşi menÅ£ine caracterul strict necomercial. „Orice utilizare comercială a organelor este inacceptabilă din punct de vedere etic ÅŸi este împotriva valorilor fundamentale” se arată în raportul Parlamentului European.

Combaterea traficului cu organe ÅŸi a „turismului pentru transplanturi”

ÃŽn măsura în care există o legătură între lipsa de organe disponibile pentru transplant ÅŸi traficul cu organe, deputaÅ£ii consideră că, pe lângă faptul că traficul cu organe este o formă a traficului cu fiinÅ£e umane, acest trafic „poate afecta credibilitatea cetăţenilor în sistemul juridic ÅŸi poate agrava lipsa donărilor voluntare de organe”.

Parlamentul solicită Comisiei Europene ÅŸi statelor membre să ia măsuri pentru interzicerea aÅŸa-numitului „turism pentru transplanturi” prin elaborarea de linii directoare pentru protejarea donatorilor cei mai săraci ÅŸi mai vulnerabili, astfel încât să nu cadă victime traficului de organe.

Raportorul Adamos ADAMOU a declarat în cadrul dezbaterii parlamentare: „ToÅ£i ÅŸtim că turiÅŸti bogaÅ£i din vest exploatează nevoile financiare ale persoanelor din state mai sărace”, adăugând că „noi toÅ£i am auzit despre liste de preÅ£uri pentru organe ÅŸi existenÅ£a pieÅ£elor negre pentru organe, în special în ţări precum China sau Pakistan. Trebuie subliniată necesitatea de îmbunătăţire a controlului traficului cu organe”.

Statelor membre li se solicită, de asemenea, să adopte măsuri prin care personalului medico-sanitar i se interzice facilitarea traficului cu organe (de exemplu, prin îndrumarea unui pacient către un serviciu străin de transplant, care ar putea fi implicat în trafic)

Introducerea unui card european de donator

Deputaţii solicită introducerea unui card european de donator, în completarea sistemelor naţionale existente. În acelaşi timp, se recomandă statelor membre să includă în normele legale posibilitatea numirii unui reprezentant legal, care să aibă dreptul în numele decedatului să decidă asupra donării de organe.

Crearea unei hotline pentru transplanturi

În plus, deputaţii pledează pentru crearea unei linii de asistenţă telefonică, de tip infoline, cu un număr unic. Aceasta ar urma să fie deschisă zilnic 24 de ore şi ar permite celor care se confruntă cu această problematică să primească din partea unor specialişti informaţii exacte şi răspunsuri la întrebările medicale şi legale.

Reducerea riscurilor transplantului

În final, deputaţii europeni atrag atenţia faptului că asigurarea calităţii şi siguranţei donării şi transplantului este de importanţă vitală, iar această îmbunătăţire va reduce riscurile asociate cu un transplant, reducându-se astfel în viitor şi numărul complicaţiilor medicale.

În acest sens, se solicită Comisiei Europene elaborarea unei propuneri de directivă care să stabilească cerinţe de calitate şi siguranţă pentru donarea, procurarea, testarea, conservarea, transportul şi distribuţia organelor în cadrul Uniunii.

Adauga un comentariu

*