Cleja, o comuna din Europa!

Aflat in pragul celui de al treilea mandat, primarul Ion Joca a reusit in opt ani sa faca din comuna Cleja una dintre cele mai frumoase comune din judet. Din momentul in care intri in Cleja esti intâmpinat de stema Uniunii Europene, semn ca aceasta asezare a intrat, deja, in UE. Si nu numai prin arborarea siglei, ci si prin ceea ce s-a facut si se face in aceasta comuna situata la peste 20 kilometri de Bacau.

Cleja. O comuna cu un trecut controversat. Este alcatuita din trei sate, Cleja, Somusca si Valea Mica, ultimul obtinut cu greu de la vecini. Se intinde pe o suprafata de 5456 ha, are o populatie de 6903 locuitori, din care 6732 români, 108 maghiari si 63 ceangai. In comuna exista cinci scoili, cinci gradinite, o scoala de Arte si Meserii si un Centru de documentare si informare modern. Sunt si patru biserici catolice si un Camin cultural particular. Ion Joca este primar de opt ani si se mândreste cu acest lucru. De ce pare atât de mândru? Pentru ca are si de ce! Cel putin in ultimul timp s-au schimbat foarte multe lucruri in comuna. Chiar de la intrare. O pancarda uriasa, cu stemele României si ale Europei, te intâmpina si-ti ureaza un bun venit pe aceste meleaguri, dar si cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Un monument inchinat cinstirii eroilor comunei dovedeste respectul locuitorilor fata de cei datorita carora exista astazi pe aceste meleaguri. O sosea noua, cu un marcaj corespunzator cerintelor unei circulatii moderne, iti lasa impresia de civilizatie. Acum câteva luni, pe acelasi drum iti rupeai masina sau te zguduia caruta. Prin eforturi deosebite, cinci kilometri si jumatate au fost asfaltati cu bani imprumutati de la banci de Consiliul Local, urmând ca suma sa fie rambursata in 15 ani! „Nu-i mai putin adevarat, spune primarul Joca, aproape un kilometru de sosea a fost asfaltat cu ajutorul Consiliului Judetean, pentru ca portiunea respectiva face parte din drumul judetean.”. Lucrarile de asfaltare au inceput in iulie 2007 si au fost terminate pe 10 august! De-a lungul celor peste cinci kilometri exista marcaje pietonale, pista pentru biciclisti, statii de autobuz moderne, acoperite si dotate cu banci si cosuri de gunoi.

Scolile, una din mândriile primarului

Primarul Ion Joca nu este de profesie cadru didactic, dar s-a ingrijit ca elevii comunei Cleja sa aiba cele mai bune conditii de studiu. „Am schimbat acoperisurile la toate scolile din comuna. Am montat geamuri termopan, am introdus incalzire centralizata cu gaz, toate intrerioarele sunt la standarde europene. Am construit grupuri sanitare moderne la toate scolile. Mai mult, in toate exista Centre de documentare si informare unde copiii pot sa ramâna dupa ore si sa-si pregateasca lectiile pentru a doua zi.

Drumuri moderne

Nu numai drumul principal al comunei este bine intretinut, ci si celelate, chiar daca nu sunt asfaltate. Ulitele sunt balastate. „In cel mult zece zile le vom lua toate ulitele la rând si acolo unde lipseste balastrul il vom completa. Exista un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic pentru asfaltarea a peste 70 la suta din ulitele comunei, cu bani de la bugetul local, termenul de executie fiind intre 1 si 8 august”, spune Ion Joca, primarul comunei Cleja.

Au fost construite doua biserici

Om credincios si cu frica de Dumnezeu, Ion Joca a sprijinit ridicarea a doua biserici in comuna, intre 2005 si 2007, o parohie fiind infiintata la Valea Mica si alta la Buda. In 2007 a fost sfintita biserica din Somusca. „Sustinem in continuare finalizarea lucrarilor la bisericile din Valea Mica si Buda, si speram ca in acest an sa fie ambele sfintite”, declara Ion Joca.

Retea de gaze de 17 kilometri

In comuna Cleja, reteaua de gaze se intinde pe o lunginme de 17 kilometri, fiind racordati la ea locuitorii satelor Cleja, Buda si Somusca. „De acest lucru beneficiazxa peste 1.000 elevi ai scolilor din aceste sate, doua biserici, urmând ca in acest an sa fie introdus gazul si la biserica din Somusca. Peste 130 de familii sunt racordate la reteaua de gaz metan”, se mândreste primarul cu una din marile realizari ale sale pe timpul celor doua mandate.

Urmeaza reteaua de apa si canalizare

„Exista un proiect de alimentare cu apa in satul Cleja, precum si in satele Valea Mica si Somusca, valoarea acestuia fiind de 87 miliarde lei prin Ordonanta 577. Ne aflam in faza de licitatie a executiei. Avem studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, iar inceperea lucrarilor este prevazuta pentru august 2008. De asemenea, avem deja studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru reteaua de canalizare, investitie care va costa 110 miliarde lei, si care va fi finantata de ADIB”, spune Ion Joca.

Centru de zi la Cleja

Un alt proiect al primarului tine de infiintarea unui Centru de zi pentru copiii cu nevoi speciale unde li se va asigura acestora cazare, masa si pregatirea pentru ore. „Acest proiect il vom finaliza cu o asociatie din Franta, cu care avem un parteneriat”, spune primarul comunei Cleja.

Conditii civilizate

Pentru ca locuitorii comunei erau siliti sa se deplaseze pâna la Bacau pentru a incheia un act notarial, primarul Ion Joca a pus la dispozitie unui notar public o cladire care-i apartine, unde a luat fiinta un Notariat. „Nu percep nicio chirie pentru acest serviciu, pe care notrarul il efectueaza de doua ori de saptamâna”, spune Ion Joca. In comuna mai exista si o farmacie de nivel occidental, care functioneaza intr-un apartament apartinând Primariei din Cleja. „In acest fel, avem si medici si farmacisti in comuna. Sunt doua dispensare medicale, toate dotate corespunzator, unde acorda asistenta medicala trei medici si cinci asistente, precum si un cabinet stomatologic”, spune primarul. Toata comuna a fost racordata la Internet, pentru ca in foarte multe familii, cam la trei sau patru, exista câte un calculator. In plus, in 80 la suta din scoli exista calculatoare si Internet. Si nu in ultimul rând, trebuie mentionat sediul nou al Primariei, dotat cu toata aparatura necesara. Mai mult, de putina vreme acesta a fost extins, infiintându-se o sala speciala pentru oficierea casatoriilor.

Proiectele primarului

„Cred ca locuitorii comunei si-au dat seama de ceea ce am facut bun in comuna si de aceea sunt optimist. Mi-am propus ca in viitoarea legislatura sa asfaltez toate ulitele, sa definitivam alimentarea cu apa si canalizare. De asemenea, as dori ca, impreuna cu partidul din care fac parte, PSD, sa obtin cea de a 13-a pensie pentru pensionari, precum si de scutirea acestora de unele taxe. Intentionez sa gasim o metoda prin care sa putem lucra cele peste 500 ha existente in comuna si care nu sunt folosite. Ma bazez tot pe experienta celor batrâni”, comenteaza primarul Ion Joca proiectele sale din viitoarea legislatura. El n-a uitat insa sa sublinieze rolul pe care l-a avut Consiliul Judetean si presedintele acestuia, Dragos Benea, in realizarea celor mai importante obiective ale comunei.

Comentarii

  1. minciuni ???????????????????????????????????????

Adauga un comentariu

*