Confectionerii asiatici adusi sa lucreze la Bacau de societatea Wear Company au facut in ultimii ani obiectul mai multor reportaje ale jurnalistilor din Franta, Germania, SUA sau Olanda
Societatea bacauana de confectii Wear Company si muncitorii sai asiatici au ajuns o adevarata obsesie pentru institutiile mass-media straine. In ultimii ani, in zona au descins reprezentantii unor ziare, televiziuni si radiouri renumite. Unii au reusit sa viziteze fabrica, altii au fost nevoiti sa se multumeasca cu relatari si fotografii, conducerea unitatii fiind adesea retinuta sau chiar ostila fata de ziaristi.
Istoria salariatilor Wear Company
In 2002, Wear Company Bacau, o firma de confectii ca oricare alta, s-a inchis, dupa ce majoritatea angajatilor au demisionat. Patru ani mai târziu, societatea a devenit celebra, gratie proiectului sau de import de forta de munca din strainatate. Dupa ce a convins autoritatile ca bacauanii nu mai sunt interesati sa lucreze in acest domeniu, conducerea unitatii a primit unda verde pentru a-si aduce lucratori straini. Primii au ajuns in iulie 2006 – mai multe sute de femei din China. Asiaticelor li s-a pus la dispozitie un complex format din fabrica, dormitoare, cantina cu mâncare specifica si spatii destinate timpului liber, cu televizoare si sala de sport. Salariul comunicat de conducere: 300 de euro pe luna. Multa vreme, muncitoarele au iesit cu mare prudenta in oras, poate din cauza atitudinii ostile la inceput a populatiei, poate de teama sa nu pateasca ceva in conditiile in care majoritatea lor nu vorbeau nici macar engleza.
Anul trecut, numarul lor s-a redus la mai putin de 200 in urma unei greve violente, izbucnite in fabrica pe fondul nemultumirilor financiare ale personalului. Muncitoarele au oprit lucrul, dupa care l-au atacat pe director inarmate cu tacâmurile din sala de mese. Conflictul s-a stins abia dupa ce peste jumatate dintre chinezoaice au plecat acasa. Silita sa functioneze o vreme cu doar 130 de confectioneri, Wear Company a reusit, in februarie anul acesta, sa mai aduca aproape 200 de barbati din Bangladesh. Noul grup de muncitori beneficiaza de salarii lunare de aproximativ 200 de euro. Bengalezii par sa stie mai multa engleza decât colegele lor si ies mult mai relaxati prin oras, incercând chiar sa comunice cu localnicii.
Parada ziaristilor straini
Asiaticii de la Wear Company au constituit inca din primele luni o atractie majora pentru mass-media de peste hotare. In noiembrie 2006, fabrica a fost vizitata de o jurnalista de la revista franceza „Nouvel Observateur”. In ianuarie 2007 au venit sa le vada pe chinezoaice si reprezentantii televiziunii germane publice ARD. Dupa trei luni, povestea a trecut Atlanticul si asiaticele au devenit vedete in „The New York Times”. Dupa inca o luna a sosit la Bacau, evident – pentru un material despre Wear Company, un ziarist de la radioul german „Deutsche Welle”. Zilele trecute, când obsesia parea ca incetase, au sosit in oras, curiosi de fenomenul Wear Company, mai multi jurnalisti de la postul public de radio din Olanda. Sunt doar exemple cunoscute in mod direct, numarul jurnalistilor straini care au venit la Bacau atrasi de salariatii Wear Company fiind cu siguranta mai mare.
Alin LEANCA