Proiectul „Dezvoltare comunitara in zona Podu Turcului” al Fundatiei de Sprijin Comunitar (FSC) a fost declarat marele câstigator al emisiunii-concurs de proiecte sociale „Respect pentru Viitor”. Dupa ce timp de câteva saptamâni a avut de infruntat concurenta a 24 de proiecte din toata tara, organizatia bacauana a fost duminica, alaturi de cele mai votate 10 proiecte inscrise in concurs, in gala finala a emisiunii, unde fiecare proiect a avut sansa de a se prezenta in fata telespectatorilor in incercarea de a convinge juriul ca merita premiul cel mare de 150 de mii de euro pus in joc de compania Petrom.
Madalin Voicu si Marius Vizante au sustinut fundatia in concurs
Fiecare din cele 10 finaliste a beneficiat de câte un sustinator din rândul personalitatilor vietii publice românesti, care s-au straduit sa ofere un plus de valoare in argumentarile construite de reprezentantii organizatiilor prezenti in sala. Fundatia bacauana s-a bucurat de sustinerea lui Madalin Voicu in prima faza, iar apoi de cea a actorului Marius Vizante. Pentru fiecare organizatie a fost alocat un timp de 5 minute in care s-au prezentat cât mai bine si mai convingator proiectul inscris. De asemenea, ei au raspuns unor intrebari venite din partea unui juriu intransigent format din Mariana Gheorghe (director general Petrom), Mariana Bitang, Virgil Iantu si jurnalistul Liviu Mihaiu.
Au nevoie doar de jumatate din premiu
Dupa prima runda de prezentari in concurs au ramas doar 4 proiecte alese atât pe baza voturilor celor prezenti cât si pe cea a juriului. Printre acestea s-a numarat si proiectul celor de la FSC. Toate cele patru proiecte au mai trecut printr-o runda in care au avut de raspuns intrebarilor juriului. „Dupa o asteptare tensionata in care participantii au fost de multe ori coplesiti de emotie juriul a decis. Marele câstigator al concursului a fost declarat proiectul FSC adresat copiilor si comunitatilor izolate din zona Podu Turcului”, a anuntat fericit Ionut Chirita, coordonatorul FSC. Pentru ca bugetul total al proiectului FSC era de 75.000 de euro, juriul a acordat jumatate din premiu unui alt proiect din cele patru finaliste. „Multumim tuturor sustinatorilor nostri care au votat telefonic proiectul inscris in concurs, juriului si sponsorului, care, prin initierea si sustinerea acestei emisiuni, a reusit sa dea noi semnificatii conceptului de responsabilitate sociala”, a precizat Gabriela Achihai, presedintele FSC.
FSC, inca o data in centrul atentiei
Asa cum au declarat membrii juriului, proiectul bacauan a impresionat din start prin obiectivele clar definite, prin activitatile concrete si cu impact asupra grupului tinta si prin realismul abordarilor si solutiilor propuse. Iar dintre argumentele oferite in sala de catre reprezentantii FSC cel mai mult a impresionat declaratia unei localnice din Slobozia Noua care, in numele tuturor locuitorilor zonei, si-a exprimat speranta ca juriul o sa-i ajute sa se integreze mai intâi in România si abia apoi in Uniunea Europeana, declaratie care a stârnit ropote de aplauze si a reusit sa defineasca dezastrul economico-social al zonei si disperarea locuitorilor acesteia. „Inca o data FSC reuseste sa aduca Bacaul si mediul ONG de aici in prim-planul opiniei publice nationale”, a incheiat Gabriela Achihai.
Anca Elena COTFAS