Letea Veche, orasul de lânga oras!

Situata in coasta municipiului Bacau, comuna Letea Veche pare a avea un dublu statul, de localitate rurala dar si de urbana. Se intinde pe o suprafata de 4226 ha si are o populatie de 4955 locuitori, din care 15 rromi si un ungur! Are cinci sate in componenta, Letea Veche, Holt, Siretu, Rusi Ciutea si Radomiresti.

Imediat ce treci celebrul pod de pe râul Bistrita intri in Letea Veche si dai de o strada care se numeste Trecatoarea Holtului. Trecatoarea a fost când a Bacaului, când a comunei Letea Veche, si tocmai din aceasta cauza multi locuitori ai comunei aveau un statut dublu, de orasean si de „taran”. „Populatia din aceasta zona a satului Letea Veche a venit in urma alunecarilor de teren, inundatiilor sau altor calamitati din judetul nostru. Ei s-au instalat aici cu precadere dupa 1990 si si-au dorit sa apartina de oras. Atunci când si-au dat seama ca platesc impozitele la nivelul orasului, au inceput sa renunte la statutul de orasean si au cerut sa fie considerati ca facând parte din comuna Letea Veche”, spune primarul comunei, Emil Paduraru. Acum, pe trecatoarea Holtului, pe o parte a strazii a luat fiinta un adevarat cartier rezidential, cu vile si case frumoase. „Aici au fost compensati cetatenii care aveau pamânturi la fostul CAP. Am facut o lotizare a terenurilor de câte o mie de metri patrati. Toti au vrut sa-si construiasca o casa. Unii au facut-o, altii au vândut terenurile bacauanilor. Este un fel de cartier privilegiat. Este singura zona a comunei unde exista instalatie de alimentare cu gaze, care functioneaza.”, explica Emil Paduraru metamorfoza din aceasta parte a comunei.

Trei mandate de primar ales

Emil Paduraru este unul dintre cei mai vechi primari din judetul Bacau. „Intre 1990 si 1992 am fost primar numit, iar din 1992, de când s-a trecut la alegeri democratice, am pierdut doar in 1996, la opt voturi, iar din 2000 am câstigat de fiecare data, astfel ca am pâna acum trei mandate”, spune primarul Paduraru. Desi se afla la a doua tinerete, Emil Paduraru n-a abandonat ideea de a studia in continuare, de a-si completa cunostintele. „Desi am o pregatire, sunt cadru didactic, sunt in anul al doilea la Facultatea de Stiinte a comunicarii „pete Andrei” din Iasi, care are o sectie la Bacau. Mi-a placut intotdeauna sa studiezs, sa fiu in pas cu timpul, chiar daca anii s-au asezat peste noi”, spune primarul – student. Ca o rasplata a meritelor sale si a alegerii in trei rânduri ca primar, Asociatia Comunelor din România i-a conferit si lui diploma de excelenta si un trofeu de trei stele, cu prilejul celei de a XI-a sesiuni desfasurate in februarie anul acesta la Bucuresti.

Realizari deosebite de-alungul celor trei mandate

„Sunt mai bine de 12 ani de când ocuyp acveasta functie, iar daca punem la socoteala si cei doi ani si jumatate când am fost numit, ar fi vreo 15. Nu puteam sta pe acest scaun fara sa fac ceva. De aceea cred ca oamenii din comuna Letea Veche nu au de ce regreta ca m-au ales. Exista foarte multe lucruri care s-au facut in comuna si ma bucur ca ele s-au infaptuit pe timpul mandatelor mele”, declara Emil Paduraru. Iar lista este exdtrem de lunga. A fost finalizata si receptionata alimentarea cu apa a celor cinci sate ale comunei, lucrarea costând un milioon de dolari iar de alimentarea cu apa beneficiaza peste 1.500 familii. S-au finalizat si a fost sfintit „Centrul de zi pentru persoane cu nevoi speciale”, banii necesari fiind luati de la Consiliul Judetean, bugetul local si Ministerului pentru Integrarea Eurropeana, valoarea investitiei fiind de 1, 5 miliarde lei.La scolile din satele Holt si Letea Veche s-au executat lucrari de inlocuire a usilor, ferestrelor, parchetului, iar la toate scolile din comuna a fost inlocuit mobilierul, s-a achizitionat aparatura electronica si de birou, s-au achizitionat frigidere pentru deruilarea programului „cornul si laptele”. La scoala din satul Rusi Ciutea a fost construit un gard si s-au executat lucrari de reparatii si lucrari exterioare in praf de piatra. Auy fost construite magazii pentru combustibil la scolile din Letea Veche si Radomiresti. Au fost finalizate lucrarile la sala de festivitati din satul Radomiresti, un adevarat camin cultural nou, care a si fost sfintit, cheltuile de aproape doua miliarde lei fiin d suportate de la bugetul local. In scolile din Letea Veche si Holt au fost montate sistyeme de alarma. S-a reabilitat cu bani de la bugetul local si prin programul PIR corpul verchi al cladirii „Centrului scolar comunitar” diun Letea Veche. A fost reactivata biblioteca comunala care a fost dotata cu mobilier nou si carti, valoarea investitiei fiind de peste 250 milioane lei, biblioteca având acum peste 5.000 volume. Prin Ordonanta 7/2006, a fost realizat proiectul tehnic psentru „Canalizare si statii epurare” in satele Holt sui Letea Veche, valoarea proiectului fiind de 1, 5 miliarde lei. „Proiectul a fost aprobat, urmeaza sa primim bani si pentru executie”, spune primarul.

Camine culturale noi

Contiunând parcurgerea listei cu realizarile din comuna Letea Veche nu putem sa nu ne oprim la faptul ca au fost depuse la Ministerul Culturii si Cultelor doua cereri de finantare pentru doua Camine culturale in satele Holt si Letera Veche. Au fost intocmite studiile de drezabiulitate pentru alimentarea cu energie electrica a noilor consumatori si pentru reabilkitarea iluminatului public in toate satele comunei. De asemenea, exista trei studii de fezabilitate pentru reabilitarea scolilor din satele Holt, Letea Veche si construirea unei gradinite in Letea Veche. Prin HG 370 di 4 aprilie 2008 au fost obtinute fonduri pentru inceperea lucrarilor de reabilitare a scolii Holt si construirea gradinitei din Letea Veche. Au continuat lucrarile de modernizare a sediului Primariei, fiind dotata cu centrala termica, aswer conditionat si s-a inbceput extinderea acestuia, cu bani de la bugetuyl local si Consiliul Judetean. „Datorita insitentelor pe lânga Consiliul Judetean si a intelegerii de care a dat dovada presedintele acestuia, Dragos Benea, a fos reabilitat drumul judetean Letea Veche – Rusi Ciutea”, spune Emil Paduraru. Au fost realizate tablitele pentru deniumirea strazilor si numere la case in satul Letea Veche. Prin balsttri si reprofilari au fost intretinute drumurile din comuna. Pichetele PSI au fost dotate cu ,mmaterialele necesare. A luat fiinta Politia Comunitara, care numara trei membri. A fost achizitionata o statie totala pentru masuratori topografice. Au fost constituite punctel;e de colectare a deseurilor si s-au execuitat luicrari de igienizare a ramperlor de gunoi din comuna. Elevilor navetisti si cadrelor didactice li s-au asigurat gratuit abonamente sau bilete, acelasi lucru petrecâbndu-se si in cazul veteranilor si vaduvelor de razboi. In fiecare an au fost comemmorati eroii neamului, s-au asigurat cadsouri pentru copii de Cracikun si carti pentru premianbtii din scoli. A fost sprijinita aparitia a doua reviste, „UNivers scolar” si „suflet de elev”. A fost asigurat cadrl legal si saa initiat concesionarea, prin licitatie publica, a serviciului de salubrizare, care va avea loc pe 4 iunie. Toate parohiile din comuna au fost sprijinite financiar, iar familiile care au implint 50 de ani de casatorie au fost premiate cu câte trei milioane lei.

Bani la fondul de rulment

In momentul de fata, pentru ca unele lucrari nu s-au putut realiza, mai exista la fondul de rulment al Consiliului Local peste 14 miliarde lei. „Lumea trebuie sa stie ca banii nu s-au cheltuit aiurea si ceea ce s-a economsit s-a pastrat si vor fi folositi tot in folosul comunei”, a tinut sa precizeze primarul Emil Paduraru.

Camin cultural de cinci stele

In satul Radomiresti a fost construit un Camin cultural modern cu bani de la bugetul local, dar si prin contributia cetatenilor. Cladirea este prevazuta cu o sala de festivitati, dar si cu un oficiu pentru prepararea mâncarii, pentru cazurile in care este inchiriat pentru nunti sau alt gen de petreceri. Tot in cladirea Caminului cultural se afla si un punct sanitar unde medicul de familie vine si acorda consultatii. Sunt doi medici de familie. In Letea Veche exista un cabinet medical amenajat intr-un spatiu al fostului CAP. Aici functioneaza si un cabinet stomatologic. Letenii sunt bucurosi ca au un punct farmaceutic, „Ciprian Pantelimon”, si nu mai sunt nevoiti sa se deplaseze la Bacau sa-si ia medicamente.
D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Mihai Rusu a zis:

    1. Pentru mine informatiile date may sus sunt foarte folositoare

    2. Emil Paduraru este Primar al Comunei Letea Veche astazi ?

Adauga un comentariu

*