Suntem in UE de aproape un an si jumatate si o buna parte din elevii claselor a XII-a inca nu stiu in ce masura a influentat aderarea României la Uniunea Europeana sansele lor de a studia in universitati din tarile Europei Occidentale. Am realizat aceasta in urma unor discutii cu grupuri de elevi din clasa terminala de liceu. Prima si cea mai importanta consecinta este diminuarea considerabila a cuantumului taxei de scolarizare (sub 50 la suta) si a cheltuielor de cazare in campusurile studentesti (o reducere de aproximativ 35 la suta). A doua consecinta consta in simplificarea procedurilor de aplicare. Revenind la noul cuantum al taxelor de scolarizare pentru studentii proveniti din tarile membre ale UE, vom prezenta mai jos, orientativ, situatia din unele tari europene cu universitati de prestigiu.
In Danemarca, de exemplu, studentii UE nu platesc taxe de scolarizare, in timp ce studentii non-UE platesc intre 18.500 si 20.000 de euro pentru trei ani de studii de licenta. In Franta, care inca mentine invatamântul public, taxele anuale ramân la nivelul de 300 – 350 de euro. La Universitatea din Viena, taxa anuala este de doar 363 de euro pe an pentru membrii UE, fata de 726 euro/an pentru studentii non-UE. In Germania, taxele universitare sunt – cu unele exceptii – de doar 500 de euro anual, dar problema este ca trebuie sa vorbiti fluent limba germana. In Olanda, taxa anuala este de 1500 de euro pentru EU-student, fata de 11.500 pentru non-EU! Pâna si in Marea Britanie, care se bazeaza in exclusivitate pe sistemul public cu taxa, cunatumul taxelor este mult diminuat pentru studentii UE (la nivelul unui student originat din Marea Britanie). Astfel, la University College London, un program de masterat costa acum doar 3.400 de lire sterline pe an, fata de 12.000 de lire pentru „international students”, adica pentru studentii din afara UE. La celebrele universiti Oxford si Cambridge, taxele de scolarizare au coborât pentru studentii din UE la doar 3000 de lire sterline pe an, in contrast flagrant cu inhibantele taxe de 22.000 de lire sterline/an pentru studentii non-UE!
Este adevarat ca la cedle 3000 de euro pe an se adauga si cheltuielile de masa si cazare, destul de piperate in Marea Britanie (un total anual de 6000-6500 de euro). Dar tot atât de adevarat este si faptul ca, la nivel european, invatamântul superior gratuit este mentinut cu mari eforturi si ca se tinde tot mai mult spre generalizarea studiilor platite. E bine de stiut ca sistemul public cu taxa reprezinta, la ora actuala, 100% in Marea Britanie, 69,6% in Olanda, 58,5% in Belgia, 14,1% in Ungaria, 12,4% in Norvegia, 10,2% in Finlanda, 8,1% in Polonia, 7,3% in Austria, %,9% in Suedia si 0,8% in Franta. (St.O.)