Pomeni electorale din banii UE

Guvernul Tariceanu obliga prefectii sa faca presiuni asupra sefilor institutiilor din agricultura pentru plata rapida a subventiilor din 2007, pâna la finalul campaniei electorale. Desi banii pentru sprijinul agricultorilor trebuiau sa fie dati de câteva luni, liberalii scot acum asul din mâneca, pentru influentarea si momirea electoratului din mediul rural.

„Agricultura româneasca este la pamânt”. Aceasta ar putea fi concluzia intâlnirii care a avut loc la sediul Directiei Agricole Bacau, intre prefctul Claudiu Serban si directorii institutiilor care pastoresc agricultura. Guvernul liberal nu a facut platile pentru subventii, nu a dat bani pentru instalatiile necesare pentru irigatie, proiectele acceptate pe fonduri europene nu primesc banii pentru etapele de derulare a investitiilor. In acelasi timp, directorii institutiilor care se ocupa cu dezvoltarea agriculturii trebuie sa pastreze tacerea, pentru a nu-si pierde privilegiile. La discutii nu au fost invitati si beneficiarii din agricultura, producatorii.

Producatorii agricoli, revoltati de practicile liberalilor

Prefectul Claudiu Serban s-a declarat nemultumit de felul cum se deruleaza plata subventiilor in agricultura. Desi sprijinul fata de agricultori pentru 2007 ar fi trebuit sa fie acordat din iarna, liberalii din Guvernul Tariceanu, au preferat ca aceste plati sa fie facute in luna mai, in campania electorala. Reprezentantii Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din România (LAPAR) au efectuat ieri o vizita la premierul Tariceanu pentru a-i expune acestuia dificultatile cu care se confrunta alegatorii. „In acest moment, Marcel Cucu, presedintele LAPAR este in audienta la Calin Popescu Tariceanu. In functie de mersul negocierilor se va decide daca noi vom bloca sau nu drumurile la 1 iunie 2008. In acelasi timp, nu mi se pare normal ca reprezentantii institutiilor din agricultura sa nu ceara parerea reprezentantilor producatorilor agricoli. Ei pentru cine lucreaza? De cine sunt platiti?”, a declarat indignat Laurentiu Baciu, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor Agricoli (APA) Bacau, afiliata la LAPAR. „In 2007 au fost depuse 35183 de cereri , din care 29 de mii au fost deja autorizate pentru plata. Pâna la aceasta ora au fost facute plati doar pentru 1700 de cereri. Noi, ca institutie suntem in grafic, mai avem doar 5322 de cereri pentru care trebuie s’ facem un control administrativ. Singura problema este ca nu se fac platile”, a spus dr. Ioan Melinte, directorul APIA Bacau.

Sanctiuni pentru depunerea cu intârziere a cererilor pe 2008

Agricultorii bacauani nu au mai depus la fel de multe cereri pentru subventii, ca in 2007. Lipsa de interes a acestora este in strânsa legatura cu neplata subventiior pe 2007. „Au fost primite 20180 de cereri. Mai sunt 9 zile, dupa care se va trece la penalizari pentru intârzieri, care se vor face din valoarea subventiei. „De ce s-au facut numai 1700 de cereri? Trebuie sa se plateasca toate subventiile pâna la 31 mai”, a spus prefectul Claudiu Serban. „Nu e problema noastra, asteptam platile”, a replicat Ioan Melinte.

Promisiuni desarte pentru sistemele de irigatie

George Ifrim, inspectorul sef al Unitatii de Administrare Bacau a Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare a remarcat faptul ca, desi Guvernul Tariceanu a promis sprijin pentru realizarea investitiilor necesare irigatiilor, pna la aceasta ora nu s-a facut nimic. Desi se asteapta o vara secetoasa, banii pentru sistemele de irigatii au ramas in promisiunile guvernantilor. „Nu au venit banii pentru sistemele de irigatii, numai promisiuni. In 2008 ar trebui sa fie facute investitii de 140 de miliarde de lei si nu a venit nici un leu. Ar trebui realizate investitii pentru acoperirea a 22854 de hectare de teran, in comunele Dienet, Radomiresti, Tamasi, Sascut, Gheorghe Doja, Beresti Bistrita, etc”. Mircea MERTICARIU

Adauga un comentariu

*